Όταν επιλέγετε έναν θεραπευτή, σκεφτείτε εάν αισθάνεστε άνετα να συζητήσετε στοιχεία που αφορούν στην προσωπική σας ζωή. Κατά την πρώτη συνάντηση, θα πρέπει να αξιολογήσετε τα προσόντα του θεραπευτή, συμπεριλαμβανομένου του πτυχίου και της πολυετούς εμπειρίας του.

Τι πρέπει να ξέρω πριν ξεκινήσω ψυχοθεραπεία

Τα άτομα που παρέχουν ψυχοθεραπεία μπορούν να κατέχουν διάφορους τίτλους ή πτυχία. Τίτλοι όπως “ψυχολόγος” ή “ψυχίατρος” προστατεύονται και φέρουν συγκεκριμένες απαιτήσεις εκπαίδευσης και αδειοδότησης.

Πριν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, οι θεραπευτές πρέπει να σας ενημερώσουν σχετικά με το τι περιλαμβάνει το ψυχοθεραπευτικό μοντέλο που ακολουθούν. Αυτό, εκτός όλων των άλλων, περιλαμβάνει την εξήγηση της ακριβούς φύσης της θεραπείας, το κόστος και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Επειδή οι θεραπευόμενοι αναφέρουν ζητήματα που είναι ιδιαίτερα προσωπικά και ευαίσθητα στη φύση τους, οι ψυχοθεραπευτές έχουν την υποχρέωση να τηρούν το απόρρητο του θεραπευόμενου. Ωστόσο, μια περίπτωση που οι ψυχοθεραπευτές έχουν το δικαίωμα να παραβιάζουν την εμπιστευτικότητα του ασθενούς είναι εάν οι θεραπευόμενοι αποτελούν επικείμενη απειλή για τον εαυτό τους ή τους άλλους.

Πότε είναι καλό να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία;

Μερικά βασικά σημάδια ότι ίσως είναι καιρός να δείτε έναν ψυχοθεραπευτή είναι:

α) Εάν πιστεύετε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε επηρεάζει μια σειρά σημαντικών τομέων της ζωής σας, όπως το σχολείο, η εργασία και οι σχέσεις.

β) Βασίζεστε σε ανθυγιεινούς ή επικίνδυνους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Εάν βρεθείτε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημά σας με το κάπνισμα, το αλκοόλ ή την υπερκατανάλωση τροφής, η αναζήτηση βοήθειας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε πιο υγιείς και πιο ωφέλιμες στρατηγικές αντιμετώπισης.

γ) Οι φίλοι και η οικογένειά σας ανησυχούν για την ευημερία σας. Εάν έχετε φτάσει σε ένα σημείο όπου άλλοι άνθρωποι ανησυχούν για τη συναισθηματική σας υγεία, ίσως είναι καιρός να δείτε εάν η ψυχοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογική σας κατάσταση.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία

δ) Τίποτα από αυτά που έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα δεν βοήθησε. Έχετε διαβάσει βιβλία αυτοβοήθειας, εξερευνήσατε μερικές τεχνικές για τις οποίες διαβάζετε στο διαδίκτυο ή ακόμα και προσπαθήσατε να αγνοήσετε το πρόβλημα, αλλά τα πράγματα φαίνεται να παραμένουν τα ίδια ή ακόμη και να χειροτερεύουν.

Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Τι είναι η ψυχοθεραπεία και ποια είναι είναι τα είδη της;

To τέλος μίας σχέσης

Η πρώτη εντύπωση

One Comment

Leave a Reply