Η υπερανάλυση είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές δυστυχίας. Το να υπεραναλύω ότι συμβαίνει γύρω μου, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που δεν υπήρχαν καν ή μπορεί να μην συμβούν και ποτέ. Τα περισσότερα από τα προβλήματά μας βασίζονται στον φόβο και την ανησυχία και δεν μας βοηθούν, αν και πιστεύουμε ότι με την υπερανάλυση βοηθάμε ή προστατεύουμε τον εαυτό μας με κάποιο τρόπο. Μόλις το ξεκινήσουμε, είναι δύσκολο να σταματήσουμε αυτή την κακιά συνήθεια δηλαδή να υπεραναλύω τα πάντα γύρω μου. Παρακάτω σας παρουσιάζω 4 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να μην υπεραναλύετε!

υπερανάλυση των πάντων

1. Τι θετικό μπορώ να αποκομίσω με το να υπεραναλύω τα πάντα γύρω μου;

Έχουμε γίνει μια κοινωνία που προωθεί την υπερανάλυση και την αρνητική σκέψη σε μεγάλο βαθμό. Εάν μετατοπίσετε την προσοχή σας σε αυτά που σας κάνουν ευτυχισμένους ή σε αυτά που σας ευχαριστούν, μπορείτε να αρχίσετε να επανεκπαιδεύετε το μυαλό σας για να σκέφτεστε πιο θετικά. Θυμηθείτε: Χρειάζεται μόνο ένα τούβλο κάθε φορά για να χτίσετε ένα ολόκληρο σπίτι! Κατά συνέπεια, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και θα σταματήσετε να σκέφτεστε υπερβολικά, καθώς δεν θα δίνετε πλέον μεγάλη έμφαση στην αρνητικότητα που υπάρχει γύρω σας αλλά και μέσα σας.

 

2. Υπερανάλυση και όμορφα λόγια στον εαυτό σας.

Δώστε προσοχή στον νου σας αυτή τη στιγμή…τι είδους σκέψεις παρατηρείτε; Πιθανότατα, θα παρατηρήσετε ότι η πλειοψηφία των σκέψεών σας εστιάζει σε αυτό που πρέπει να κάνετε σήμερα, ή σε αυτά που σας είπε κάποιος για εσάς, ή σε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας. Μην αισθάνεστε άσχημα, καθώς με τόση αρνητικότητα γύρω μας, η διατήρηση μιας σταθερής θετικής σκέψης δεν είναι πάντα εύκολη. Ωστόσο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις που προκαλούν άγχος με απλές, όμορφες λέξεις. Κάθε φορά που θα αισθάνεστε το άγχος να έρχεται, φέρτε στο μυαλό σας τις παρακάτω λέξεις: Ηρεμία. Γαλήνη. Ειρήνη. Ασφάλεια. Φως. Αγάπη. Χαλάρωση. Αεράκι. Παραλία. Οι δύο τελευταίες λέξεις στη σειρά περιγράφουν το τοπίο, το οποίο μπορείτε νοερά να δημιουργήσετε και να σας κάνει να νιώσετε γαλήνια. Οι λέξεις έχουν μεγάλη σημασία και δύναμη, οπότε χρησιμοποιήστε τις προς όφελός σας όποτε αισθάνεστε άγχος.

3. Ζήσε στο εδω και τώρα.

Ξεχάστε τις υποχρεώσεις που έχετε για αύριο μετά τη δουλειά, ή τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσετε την επόμενη εβδομάδα, ή την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Όταν αφήνετε σκέψεις σαν αυτές να επαναλαμβάνονται στο μυαλό σας, μπορεί να σας οδηγήσουν σε χρόνιο άγχος, κατάθλιψη, φοβίες και άλλα σοβαρά προβλήματα. Το μεγαλύτερο άγχος προκαλείται από το να ζείτε σε έναν χρόνο διαφορετικό από αυτόν που έχουμε τώρα. Συνεπώς, προσπαθήστε να επαναφέρετε τον εαυτό σας πίσω στο παρόν όποτε νιώθετε ότι οι σκέψεις σας  μεταφέρουν αλλού.

Νιώθω άβολα γιατί πιστεύω ότι όλοι με κρίνουν

4. Υπεραναλύω συνεχώς όταν βρίσκομαι μέσα στο σπίτι.

Η φύση είναι ο τέλειος τρόπος για να ηρεμήσετε το απασχολημένο μυαλό σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό το Σαββατοκύριακο ή κατά το μεσημεριανό σας διάλειμμα σε ένα κοντινό πάρκο. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τον δεσμό σας με τη φύση, θα ωφελήσει πολύ το μυαλό σας.  Η φύση μας συνδέει με την απλότητα και την πλευρά εκείνη του εαυτού μας που συχνά παραβλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Μας υπενθυμίζει πόσο ασήμαντα είναι τελικά τα υλικά πράγματα και ότι εκεί δε θα βρούμε ποτέ την ειρήνη και την γαλήνη που επιζητάμε. 

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα