Τα τελευταία 20 χρόνια σειρά ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί, επιβεβαιώνουν την πεποίθηση πως «η πρώτη εντύπωση μετράει». Όπως υποστηρίζουν πολλές από αυτές μέσα στα πρώτα λεπτά, αν όχι δευτερόλεπτα, μιας γνωριμίας σχηματίζει κανείς άποψη για τον άλλον και συνήθως αυτή είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη των ανθρώπινων σχέσεων.

Το μυαλό λειτουργεί σαν μια φωτογραφική μηχανή που σαρώνει βασικά στοιχεία του ανθρώπου που συναντάμε για πρώτη φορά. Το στοιχείο εκείνο που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις είναι το χαμόγελο.

Η πρώτη εντύπωση

Τα τρία πρώτα δευτερόλεπτα αρκούν για να εντυπωθούν  στο μυαλό σου τα χαρακτηριστικά της πρώτης εντύπωσης. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αναπτύξει την ικανότητα να κρίνει από τα πρώτα λεπτά αν ένα νέο πρόσωπο μπορεί να τον βλάψει ή να τον ωφελήσει.

Επίσης, η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε για κάποιον δύσκολα αλλάζει. Τα καλά νέα είναι ότι η εντύπωση με την πρώτη ματιά τείνει να είναι και η σωστή.

Πάντα στην αρχή όλοι δείχνουμε κάποια αληθινά σημάδια του χαρακτήρα μας. Παραδείγματος χάριν, θα φανεί από την αρχή αν κάποιος είναι κοινωνικός, έχει χιούμορ ή αν είναι ντροπαλός ή αυθάδης.

Καλό είναι, λοιπόν, να επιμένουμε να στηρίζουμε την πρώτη εντύπωση που μας δίνει κάποιος. Αργά ή γρήγορα θα φανεί αν άξιζε την ευκαιρία να μπει στη ζωή μας ή όχι.

Τέλος, αυτό που στην ουσία υποστηρίζουν οι περισσότερες έρευνες είναι ότι, αν δε μας φανεί κάποιος ως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα στην πρώτη επαφή, συνήθως δεν ασχολούμαστε μαζί του, καθώς συνήθως αναζητούμε ομοιότητες μ’ εμάς, στοιχεία δηλαδή, που να ταιριάζουν με τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Χορός 2 ατόμων
    • Μπορεί, όμως, να μας προσελκύσουν κι οι διαφορές, στοιχεία δηλαδή, που ο άλλος έχει και θα επιθυμούσαμε να μας χαρακτηρίζουν. Έτσι, σε μια επαγγελματική γνωριμία η πρώτη εντύπωση καθορίζεται από την εμφάνιση. Σε μια ερωτική από την προσέγγιση και σε μια φιλική από την εμπιστοσύνη που εμπνέει ο άλλος.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί οι άνθρωποι χωρίζουν;

Απλές συμβουλές διαχείρισης άγχους

Τα μυστικά των επιτυχημένων σχέσεων 

 

Μαρία Παπουτσή

M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Leave a Reply