Οι περισσότεροι άνθρωποι, ξεκινάνε μία σχέση με την ελπίδα ότι, δεν θα χρειαστεί ποτέ να την τερματίσουν. Ειδικότερα, ο γάμος είναι χτισμένος στην πεποίθηση ότι θα διαρκέσει «έως ότου ο θάνατος σας χωρίσει».

Οι πιο κοινές αιτίες χωρισμού είναι οι διαφορές στην προσωπικότητα, η έλλειψη θετικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ζευγαριού και η απιστία. Ο τερματισμός μίας σχέσης είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνετε. Πολλές φορές, η αιτία του χωρισμού δεν είναι τόσο σημαντική όσο ο τρόπος με τον οποίο θα χωρίσετε.

To τέλος μιας σχέσης

Ο «σωστός» τρόπος χωρισμού, μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να κάνετε αυτή τη μετάβαση πιο ομαλή και λιγοτερο επιβλαβής και για τους δύο. Κάθε σχέση είναι διαφορετική, όπως και κάθε άτομο στη σχέση. Εναπόκειται σε εσάς, να εξετάσετε την προσωπικότητα, τις ανάγκες και τα συναισθήματα του συντρόφου σας, ώστε να καταλάβετε πως να τερματίσετε τη σχέση.

 

Να είστε ειλικρινής στο τέλος μίας σχέσης.

Το τέλος μίας σχέσης, με οποιοδήποτε τρόπο και αν αυτό πραγματοποιηθεί, θα είναι μία επίπονη διαδικασία. Οφείλετε να είστε ειλικρινής με τον σύντροφο σας. Οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν το λόγο, για τον οποίο τους απορρίπτουν. Είναι σημαντικό όμως, να μην θίξετε την αυτοεκτίμηση και την αξιοπρέπεια του συντρόφου σας.

Εκφράστε τη θλίψη σας.

Εκφράστε τη θλίψη και τη λύπη σας για το χωρισμό. Μπορείτε επίσης, να ελαφρύνετε λίγο την κατάσταση, αναφέροντας τις καλές στιγμές που βιώσατε κατά τη διάρκεια της σχέσης. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε τον άλλο άνθρωπο να αισθανθεί καλύτερα, αφού θα νιώσει οτι είχε ένα θετικό αντίκτυπο στη ζώη σας.

Σε κάθε τέλος μία σχέσης, πρέπει να θυμάστε να είστε ευγενικοί και συμπονετικοί. Είναι εύκολο να ξεχάσετε, πως ο άλλος άνθρωπος μπορεί να νιώσει, όταν είστε εγκλωβισμένοι στα συναισθήματα σας. 

Απομακρυσμένοι άνθρωποι, χωρίς εμπιστοσύνη

Εάν φερθείτε με καλοσύνη και συμπόνια, στον πρώην πλέον σύντροφο σας, τα πράγματα θα εξελιχθούν πιο εύκολα και για εσάς.

Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια