Όπως έχετε παρατηρήσει, λόγω της επιβαλλόμενης καραντίνας, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ενώ άλλες παροτρύνουν τους υπαλλήλους τους να αποφύγουν τη δια ζώσης εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να νιώθουν πιο μόνοι από κάθε άλλη φορά. Πολλοί από αυτούς ασχολούνται με τη μαγειρική, άλλοι διαβάζουν βιβλία και άλλοι περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο, βλέποντας ταινίες.

Άντρας με κατάθλιψη κάθεται στο παράθυρο

Ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς αισθάνεστε αυτήν την στιγμή, είναι πολύ πιθανό να βιώσετε κάποια αρνητικά συναισθήματα. Τα συναισθήματα αυτά συνδέονται με την παρατεταμένη απομόνωση.

Η απομόνωση μας κάνει ληθαργικούς

Τέτοιου είδους απομόνωση, όπως αυτή που έχει επιβληθεί για να αντιμετώπιστει η μετάδοση του κορωνοϊού, δεν αποτελεί μια ασυνήθιστη εμπειρία. Οι επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης στο σώμα και στο μυαλό, έχουν μελετηθεί σε μια ποικιλία διαφορετικών ομάδων, όπως είναι οι αστροναύτες, οι φυλακισμένοι, και τα ανοσοκατασταλμένα παιδιά.

“Οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται ληθαργικοί, όταν δεν αλλάζει κάτι στον μικρόκοσμό τους.” αναφέρει ο John Vincent, κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. “Η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές είναι πιθανόν να εμφανιστούν κατα τη διάρκεια της απομόνωσης.” αναφέρει  ο Lawrence Palinkas, ο οποίος ερευνά την ψυχοκοινωνική προσαρμογή σε ακραία περιβάλλοντα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από την απομόνωση  είναι αυτοί, οι οποίοι, διατρέχουν εξαρχής αυξημένο κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν φίλους ή οικογένεια να καλέσουν στο τηλέφωνο.

Σε οποιοδήποτε είδος απομόνωσης υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την εμπειρία στην οποία είστε κοινωνικά αποκομμένοι. Πολλοι ερευνητές συνιστούν τη γυμναστική και το διαλογισμό ως θετική ώθηση στη διάθεση.

Ανθρωπάκι που νιώθει κοινωνική απομόνωση

Δεν είστε μόνοι!

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, δεν είστε μόνοι σε όλο αυτό! Ωστόσο θα πρέπει να ενισχύσετε και τους άλλους  που νιώθουν πιο αδύναμοι απο εσάς. Να είστε υπομονονετικοί με τον εαυτό σας, τόσο τώρα, όσο και όταν αυτή η πρωτόγνωρη περίοδος φτάσει στο τέλος της.

 

Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

One Comment

Leave a Reply