Η γυμναστική αποτελεί φάρμακο για τον οργανισμό. Η άσκηση έχει τεράστια οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτήν την εποχή, χρειαζόμαστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα περισσότερο από ποτέ. Παλιές μελέτες ανέφεραν ότι η χρόνια άσκηση μπόρει να προκαλέσει καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύγχρονες έρευνες, ωστόσο, κατέδειξαν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μύθος.

Γυναίκα που κάνει γιόγκα

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι ακόμα και μια μόνο προπόνηση, μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας λοίμωξης, όπως είναι ο κορωνοϊός και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

H σωματική δραστηριότητα μπορεί, επίσης, να περιορίσει τό άγχος. Η Carnegie Melon κάνοντας έρευνα, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικού στρες ήταν πιο ευαίσθητα στο κοινό κρυολόγημα. Το άγχος μπορεί να έχει προφανή αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία και στην υγεία του σώματος. Η γυμναστική θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη συναισθηματική ανθεκτικότητα στο άγχος.

Οι ερωτηθέντες της Αμερικάνικης Ψυχολογικής Εταιρείας «Stress in America» ανέφεραν ως θετικά αποτελέσματα άσκησης την καλύτερη διάθεση, ότι ασθάνονται καλά για τον εαυτό τους και ότι αγχώνονται λιγότερο.

Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν επίσης συνδέσει τον καλό μεταβολισμό με τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Τα άτομα που γυμνάζονται καθημερινά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αποκτήσουν χρόνιες παθήσεις, διαβήτη και να έχουν επιπλοκές από λοιμώξεις όπως η γρίπη και ο κορωνοϊός.

Πως όμως να ασκηθούμε που λόγω της καραντίνας, μένουμε στο σπίτι και τα γυμναστήρια είναι κλειστά; Ο προπονητής της Κάρντιφ, Keris Hopkins αναφέρει ότι ¨Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε από την καρέκλα ή τον καναπέ σας όπως καθίσματα ή ασκήσεις για τα χέρια σας”. Αναφέρει επίσης ότι ¨Αν έχετε παιδιά στο σπίτι μπορείτε να εντάξετε και αυτά στο καθημερινό πρόγραμμα άσκησης. Μπορείτε να τρέξετε μαζί τους και να παίξετε κρυφτό¨. Είναι σημαντικό όταν σχεδιάζετε την ημέρα σας, να εντάξετε και την άσκηση μέσα στο πρόγραμμα.

Η γυμναστική και ο κορωνοϊός

Ασκηθείτε λοιπόν!!

Μαρία Παπουτσή M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια