Οι άνθρωποι προσεύχονται ή διαλογίζονται για διάφορους λόγους, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η προσευχή και ο διαλογισμός μπορούν να σας κάνουν πιο ευτυχισμένους, πιο ήρεμους και καλύτερα εξοπλισμένους. Σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στη ζωή. Όταν προσευχόμαστε ή διαλογιζόμαστε λειτουργούν βιολογικοί καθώς και ψυχολογικοί μηχανισμοί.

Τι οφέλη προσφέρει η προσευχή και ο διαλογισμός

Υπάρχει ένα ολόκληρο νέο πεδίο επιστήμης αφιερωμένο στην κατανόηση των αλλαγών που συμβαίνουν στο μυαλό μας όταν ασχολούμαστε με θρησκευτικές εμπειρίες ή πρακτικές, που ονομάζονται νευροθεολογία, ή νευροεπιστήμη της θρησκείας. Στην πρώτη γραμμή αυτής της έρευνας είναι ο Andrew Newberg, Μ.D., ένας νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο Thomas Jefferson που βρίσκεται στη Φιλαδέλφεια.

“Όταν η προσευχή προκαλεί συναισθήματα αγάπης και συμπόνιας, υπάρχει απελευθέρωση σεροτονίνης και ντοπαμίνης”, λέει ο Newberg. Και οι δύο νευροδιαβιβαστές παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς αισθάνεστε. Είναι αξιοσημείωτο ότι, η σεροτονίνη έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεσή σας και η έλλειψη σεροτονίνης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη. Η ντοπαμίνη, από την άλλη πλευρά, συνδέεται με την ανταμοιβή και τα κίνητρα.

Η προσευχή όπως και ο διαλογισμός, μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη γενική ευτυχία μας. Βασίζονται στην πεποίθηση ότι, υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από την καθημερινή ζωή και τους στρεσογόνους παράγοντες. “Όταν οι άνθρωποι προσεύχονται ή διαλογίζονται, προκαλείται μια φυσιολογική αντίδραση που είναι αντίθετη με την ανταπόκριση στο άγχος: την ανταπόκριση χαλάρωσης”, λέει ο Herbert Benson, MD, ιδρυτής του Ινστιτούτου Mind Body Medicine στο Massachusetts General Hospital.

Τα οφέλη της προσευχής και του διαλογισμού στη δημόσια υγεία

Όταν προσεύχεσαι, σπάς την ροή της καθημερινής σκέψης με την επανάληψη μιας λέξης, ήχου, προσευχής ή φράσης. Ο διαλογισμός και η προσευχή μπορούν να επηρεάσουν διάφορους τομείς της ζωής μας, οι οποίοι συμβάλλουν στα γενικά θετικά μας συναισθήματα. Μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να αισθάνεται συνδεδεμένος με μια πηγή αγάπης άνευ όρων και να μειώσει τη συναισθηματική δυσφορία. Αποτελούν ένα υγιή μηχανισμό αντιμετώπισης προβλημάτων, ενισχύουν την αίσθηση του εαυτού και ενθαρρύνουν τις θετικές συμπεριφορές.

One Comment

Leave a Reply