Η µέση ηλικία λαµβάνει χώρα περίπου µεταξύ των 50 και 60 ετών. Μια κοινή πεποίθηση για αυτό το στάδιο της ζωής είναι ότι θα αντιµετωπίσετε εσωτερική αναταραχή σχετικά µε την ταυτότητα σας, τις επιλογές της ζωής και τον θάνατο, µε άλλα λόγια, µια κρίση µέσης ηλικίας. Ο ψυχαναλυτής Elliott Jacques επινόησε τον όρο «κρίση της µέσης ηλικίας» τη δεκαετία του 1960. Παρατήρησε ότι οι ασθενείς του, στα µέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 40, φαινόταν να περνούν µια καταθλιπτική περίοδο.

Ενδείξεις κρίσης μέσης ηλικίας

Είναι αλήθεια ότι ορισµένες µελέτες δείχνουν µειωµένη ικανοποίηση από τη ζωή, όσο οι άνθρωποι κοντεύουν στη µέση ηλικία. Κάποιοι αντιµετωπίζουν νέους στρεσογόνους παράγοντες, όπως για παράδειγµα τις λάθος αποφάσεις που κάποτε πήραν, την κακή οικονοµική διαχείριση που έκαναν, την καριέρα που δεν ακολούθησαν ή τους στόχους που δεν πέτυχαν. Επίσης, κάποιοι αισθάνονται µια αύξηση ευθυνών καθώς φτάνουν στη µέση ηλικία. Μπορεί να αρχίζουν να φροντίζουν έναν ηλικιωµένο γονέα ή τα εγγόνια τους και ταυτόχρονα πρέπει να αποδεχτούν ότι τα παιδιά τους είναι πια ανεξάρτητα και έχουν φτιάξει τις ζωές τους.

 

Ενδείξεις για την κρίση της µέσης ηλικίας

Η ένταση των συµπτωµάτων της κρίσης µέσης ηλικίας µπορεί να διαφέρει από άτοµο σε άτοµο. Το φύλο µπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο πώς εξελίσσεται µια κρίση µέσης ηλικίας. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες ενδείξεις που είναι καλό να προσέξετε:

Έντονη θλίψη. Ίσως να υπεραναλύετε τις χαµένες ευκαιρίες στις σχέσεις ή στην εργασία. Αυτό µπορεί να οδηγήσει σε έντονη θλίψη και να σας κάνει να παραβλέπετε τις καλές πτυχές της ζωής σας.

Ανησυχία και ονειροπόληση. Μπορεί να αισθάνεστε βαριεστηµένοι ή εξαντληµένοι µε την καθηµερινή σας ρουτίνα, είτε αυτό περιλαµβάνει το πρόγραµµα εργασίας σας είτε άλλες ευθύνες. Ίσως αρχίσετε να ονειροπολείτε πώς θα ήταν η ζωή αν είχατε ακολουθήσει διαφορετική επαγγελµατική πορεία ή αν είχατε παντρευτεί έναν διαφορετικό σύντροφο.

Νοσταλγία. Αντί να εστιάσετε στα θετικά του παρόντος, αρχίζετε να εξιδανικεύετε τον παρελθοντικό τρόπο ζωής σας. Ίσως αναπολείτε πόσο πιο δραστήριοι ήσασταν ή πόσο ευρύς ήταν ο κοινωνικός σας κύκλος.

Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυµία. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν µια απότοµη αύξηση της σεξουαλικής επιθυµίας, ενώ άλλοι έχουν µειωµένο ενδιαφέρον για το σεξ. Μπορεί να έχετε σκέψεις απιστίας ή να εµπλακείτε σε απιστία καθώς έχετε αµφιβολίες για την τρέχουσα σχέση σας. Οι σκέψεις να βγείτε µε κάποιον νεότερο µπορεί να συνδέονται µε τις δικές σας ανασφάλειες σχετικά µε το γήρας.

Αλλαγές στις φιλοδοξίες. Μπορεί ξαφνικά να αισθανθείτε κίνητρο να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας, όπως να µετακοµίσετε σε µια νέα περιοχή, να αγοράσετε ένα νέο σπίτι ή να επιτύχετε µια υψηλότερη θέση στη δουλειά. Αυτό θα µπορούσε να είναι µια προσπάθεια να διορθώσετε αυτό που τώρα αντιλαµβάνεστε ως «λανθασµένες αποφάσεις του παρελθόντος». Από την άλλη πλευρά, µπορεί να έχετε µειωµένο κίνητρο να πετύχετε νέους στόχους, καθώς αρχίζετε να αµφισβητείτε τον σκοπό της ζωής σας.

 

Τρόποι διαχείρισης

Αποδεχτείτε την αλλαγή. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη καθώς µεγαλώνετε και η συµφιλίωση µε αυτή είναι ζωτικής σηµασίας.

Αναγνωρίστε τα συναισθήµατά σας. Η καταστολή των συναισθηµάτων σας µπορεί να οδηγήσει σε µη υγιείς στρατηγικές αντιµετώπισης και αύξηση του άγχους. Αντί να θάβετε τα συναισθήµατά σας, βρείτε τρόπους να τα επεξεργαστείτε και να τα εκφράσετε. Είτε νιώθετε απογοήτευση και σύγχυση από ένα διαζύγιο είτε πιεσµένοι από τα οικονοµικά, σκεφτείτε να καταγράψετε τα συναισθήµατα σας σε ένα ηµερολόγιο.

Δοκιµάστε κάτι νέο. Πειραµατιστείτε µε ένα νέο χόµπι, όπως η φωτογραφία ή η δηµιουργική γραφή. Δεν χρειάζεται να περιοριστείτε σε εµπειρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων. Η εξερεύνηση νέων τόπων, η επίσκεψη σε πάρκα, οι εκθέσεις τέχνης ή ακόµη και µεγαλύτερα ταξίδια εκτός της χώρας, µπορούν να συµβάλλουν στο να αισθανθείτε ανανεωµένοι.

Προσδιορίστε και αποδεχτείτε περιστάσεις που είναι πέρα από τον έλεγχο σας. Εάν αισθάνεστε αγχωµένοι από µια κατάσταση, αναρωτηθείτε εάν υπάρχει κάτι που µπορείτε να κάνετε για να την αλλάξετε. Αποδεχτείτε τους περιορισµούς σας και προσπαθήστε να περιορίσετε την προσοχή σας σε πράγµατα που είναι υπό τον έλεγχο σας. Για παράδειγµα, αντί να µένετε στο γεγονός ότι τα παιδιά σας γίνονται πιο ανεξάρτητα και αποµακρύνονται από το σπίτι, σκεφτείτε τρόπους για να επεκτείνετε τον κοινωνικό σας κύκλο.

Κρίση της μέσης ηλικίας στους ανθρώπους

Ασχοληθείτε µε παλιά σας ενδιαφέροντα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε τα παλαιότερα ενδιαφέροντα σας. Μπορεί να θέλετε να επιστρέψετε στην υποκριτική, τη ζωγραφική, το µπόουλινγκ ή κάποια άλλη δραστηριότητα που απολαµβάνατε. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να δονήσετε µια αίσθηση σκοπού, να τονώσετε την αυτοεκτίµηση σας και να γνωρίσετε νέους φίλους.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους άσκησης. Εάν δεν ήσασταν ποτέ πολύ δραστήριο άτοµο, ξεκινήστε αργά και σταδιακά αυξήστε την ένταση των προπονήσεων σας.

Επαναξιολογήστε τη διατροφή σας. Καθώς οδεύετε στη µέση ηλικία, είναι πιο σηµαντικό από ποτέ να αντικαταστήσετε τις κακές διατροφικές συνήθειες µε πιο υγιεινές εναλλακτικές. Αναζητήστε πηγές ασβεστίου και πρωτεΐνης για να διατηρήσετε γερά οστά και µύες. Να προσέχετε τη σχέση σας µε το φαγητό. Ακόµη και οι µεσήλικες ενήλικες µπορεί να αντιµετωπίζουν προβλήµατα, όπως η συναισθηµατική διατροφή, ως απάντηση στο στρες.

Εκφράστε ευγνωµοσύνη. Υπάρχουν πτυχές της ζωής σας που θεωρείτε δεδοµένες; Αφιερώστε χρόνο για να εκτιµήσετε τους ανθρώπους στη ζωή σας και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεστε. Κάντε µια λίστα µε αυτά για τα οποία είστε ευγνώµονες – τη µακροζωία των γονιών σας, την εξέλιξη των παιδιών σας, την σταθερή δουλειά σας, την οικονοµική σας ανεξαρτησία, κτλ

 

 Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί δυσκολεύομαι να κάνω σχέση;

Τα μυστικά των επιτυχημένων σχέσεων

Ποια είναι τα στάδια του διαζυγίου;

Πως να αντιμετωπίσω μία κρίση πανικού;