Όσα χρόνια και αν περάσουν το ερώτημα του τί είναι ο έρωτας, θα παραμένει αναπάντητο. Ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ακόμα και βιολόγοι, χημικοί και φιλόσοφοι προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, ανά τους αιώνες να δώσουν έναν ακριβή ορισμό. Ο έρωτας είναι έκσταση και μαρτύριο, ελευθερία και σκλαβιά μαζί, καθώς κινεί τον κόσμο μας. Τα συμπτώματα του έρωτα είναι πάνω κάτω τα ίδια, μια μελαγχολία που διαδέχεται τη χαρά και τον ενθουσιασμό. Η πίστη ότι όλο το σύμπαν περικλείεται στο άτομο που μόλις γνωρίσαμε και η βεβαιότητα ότι κανείς άλλος δεν έχει αγαπήσει αυτόν τον άνθρωπο όσο εμείς.

Ζευγάρι ερωτευμένων

Τι είναι ο έρωτας;

Ο Φρόιντ υποστήριζε ότι ο έρωτας γεννιέται μέσα από την ανάγκη να ικανοποιήσουμε την ερωτική μας ανάγκη. Κάποιοι άνθρωποι ερωτεύονται πριν ακόμα γνωρίσουν τον άλλο.  Ζουν έναν έρωτα που γεννιέται, ο οποίος ζει και αναπτύσσεται στο μυαλό τους, ακόμα και χωρίς ανταπόκριση. Τις περισσότερες φορές, ο έρωτας χτυπά την πόρτα μας απρόσμενα και δεν έχει να κάνει μόνο με την ερωτική επιθυμία.

Ο Έριχ Φρομ υποστήριζε ότι δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, καμία ενέργεια που να ξεκινά με τόσες ελπίδες και τόσες προσδοκίες και που αποτυγχάνει τόσο συχνά, όσο ο έρωτας.

Ο Πλάτων, πάλι, θεωρούσε ότι ο έρωτας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια θεία τρέλα, από μια ακατανίκητη επιθυμία να συμπορευθούμε με τους Θεούς.

Τι είναι ο έρωτας;

Συνειδητά ή ασυνείδητα, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον έρωτα σαν μια αίσθηση που γεννιέται όταν εμφανιστεί το «Τέλειο». Έστω και αν το τέλειο απέχει, πολύ από την τελειότητα, η υποκειμενικότητα του έρωτα το καθιστά μοναδικό και ανυπέρβλητο.

Ο έρωτας είναι τυφλός και δε γνωρίζει τάξεις, οικονομική κατάσταση, φύλο, ηλικία, γεωγραφικούς περιορισμούς.

Οι άνθρωποι ερωτεύονται για να ζήσουν την αμοιβαιότητα, για να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους, για να βιώσουν την αγωνία το απρόβλεπτο και το διαφορετικό, για να κάνουν τη ζωή τους όμορφα πολύπλοκη,για να ξεφυγούν από τη μοναχική ζωή.

 

Μαρία Παπουτσή

M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Τι είναι η ψυχοθεραπεία και ποια είναι είναι τα είδη της;

Η πρώτη εντύπωση

Πως να αντιμετωπίσω την αρνητική κριτική;

Leave a Reply