Η αντιμετώπιση της κριτικής και πιο συγκεκριμένα της αρνητικής κριτικής, είναι μία δεξιότητα που δύσκολα κάποιος καταφέρνει να αποκτήσει στη ζωή του. Μερικές φορές είναι δύσκολο να δέχτεις μία κριτική. Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη κριτική ως κάτι θετικό, που θα τους βοηθήσει να βελτιωθούν. Ωστόσο, οι περισσότεροι εκλαμβάνουν αρνητικά την κριτική, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αυτοεκτίμηση τους και να τους προκαλέσει άγχος, θυμό και επιθετικότητα.

Η εποικοδομητική και η αρνητική κριτική. Πως θα αποκτήσω αυτοπεποίθηση;

Η εποικοδομητική και η αρνητική κριτική

Υπάρχουν δύο είδη κριτικής. Η εποικοδομητική και η αρνητική. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των δύο, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν επικρίσεις που μπορεί να λάβετε.

Η διαφορά μεταξύ μίας εποικοδομητικής και μίας αρνητικής κριτικής, είναι ο τρόπος με τον οποίο «παραδίδονται» τα σχόλια. Όταν κάποιος σας ασκεί αρνητική κριτική, μπορεί να βλάψει την αυτοπεποίθηση σας. Η αρνητική κριτική μπορεί να είναι σκόπιμα κακόβουλη. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε οργή και επιθετικότητα.

Η επικοδομητική κριτική, από την άλλη πλευρά, είναι σχεδιασμένη, να τονίζει τα λάθη σας αλλά
και να σας δείχνει τον τρόπο να βελτιωθείτε. Η εποικοδομητική κριτική μπορεί να θεωρηθεί ως μία χρήσιμη ανατροφοδότηση που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

«Οποιοσδήποτε ανόητος μπορεί να επικρίνει, να καταδικάζει και να διαμαρτύρεται αλλά χρειάζεται χαρακτήρα για να κατανοήσει, να αποκτήσει αυτοέλεγχο και να συγχωρέσει» αναφέρει ο Dale Carnegie.

Είναι σύνηθες όταν κάποιος σας αμφισβητήσει, να αντιδράσετε με αρνητικό τρόπο. Σκεφτείτε, ωστόσο, πως σας κάνουν να φαίνεστε οι αρνητικές αντιδράσεις και ιδιαίτερα πως σας κάνουν να νιώθετε. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε να χειριστείτε μια κριτική, έχει πολλαπλά αποτελέσματα στη ζωή σας. Επομένως, πρέπει να βρείτε τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να επωφεληθείτε από μια κριτική και να τους χρησιμοποίησετε προς όφελος σας, για να γίνετε πιο δυνατοί και πιο ικανοί.

Αρνητική κριτική

Θυμηθείτε οι άνθρωποι που ασκούν, συνεχώς αρνητική κριτική και προσπαθούν να σας βλάψουν, είναι αυτοί που χρειάζονται βοήθεια, όχι εσείς.

 

Μαρία Παπουτσή

M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Leave a Reply