1. Προτεραιότητα στις ευθύνες σας

Μία απο τις συμβουλές διαχείρισης άγχους είναι να εστιάσετε πρώτα στην ολοκλήρωση των άμεσων καθηκόντων σας. Έχοντας πάρα πολλές υποχρεώσεις στη λίστα, μπορεί να είναι αγχωτικό, ακόμα και αν καμία από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η γρήγορη εξάλειψη των μικρών καθηκόντων θα ξεκαθαρίσει το μυαλό σας για να μπορέσει να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερες ευθύνες.

Άγχος και κρίση πανικού

2. Να θυμάστε ότι το άγχος δεν είναι κακό

Το άγχος μας παρακινεί να δουλέψουμε πάνω στην επίλυση των προβλημάτων μας. Ο ανασχεδιασμός των σκέψεών μας για να θεωρηθεί το άγχος ως αποδεκτό συναίσθημα ή ως εργαλείο, έχει βρεθεί ότι μειώνει πολλά από τα αρνητικά συμπτώματα που συνδέονται με αυτό. Ο στόχος είναι να διαχειριστεί κανείς το άγχος, όχι να το εξαλείψει. Μιλήστε για τα προβλήματά σας, ακόμη και αν δεν λυθούν. Μιλώντας για τους στρεσογόνους παράγοντές σας, απελευθερώνονται ορμόνες στο σώμα σας που μειώνουν τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με το άγχος. Ο χρόνος που ξοδεύετε με τους φίλους και τους αγαπημένους σας είναι πολύτιμος, ακόμη και εάν η επικοινωνία γίνεται διαδικτυακά.

3. Εστίαση στα βασικά

Το άγχος μπορεί να ξεκινήσει έναν επιβλαβή κύκλο όπου παραμελούνται οι βασικές ανάγκες, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερο άγχος. Κάντε προτεραιότητα να εστιάσετε στις βασικές σας ανάγκες, όπως το φαγητό, τη διατήρηση ενός υγιούς προγράμματος ύπνου, την άσκηση και άλλες μορφές αυτο-φροντίδας.

Σύμβουλες διαχείρισης άγχους για έναν εργαζόμενο

4.  Μια από τις σημαντικότερες συμβουλές διαχείρισης άγχους είναι να αφήσετε χρόνο για τον εαυτό σας

Ο προσωπικός χρόνος συνήθως μετακινείται στο κάτω μέρος της λίστας των προτεραιοτήτων όταν τα πράγματα γίνονται ταραχώδη. Ωστόσο, όταν παραβλέπεται ο προσωπικός χρόνος, όλα τα άλλα τείνουν να φαίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

 

5. Κρατήστε τα πράγματα σε προοπτική

Σε δύσκολες περιόδους, τα μικρά προβλήματα μπορεί να φαίνονται μεγαλύτερα από ότι στην πραγματικότητα είναι. Κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε πόσο σημαντικοί είναι οι στρεσογόνοι παράγοντες σας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Θα έχουν σημασία σε μια εβδομάδα; Σε ένα χρόνο;

 

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί δυσκολεύομαι να κοιμηθώ;

Ποια είναι τα στάδια του διαζυγίου;

Γιατί οι άνθρωποι χωρίζουν;

 

Μαρία Παπουτσή

M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Leave a Reply