Περνώντας ο καιρός σταδιακά τα ζευγάρια αντιλαμβάνονται ότι εκείνο που είχαν στο μυαλό τους ως ιδανικό δεν έχει σχέση καθόλου με τον άνθρωπο που μοιράζονται τώρα την ζωή τους. Τα περισσότερα ζευγάρια θεωρούν ότι ο γάμος τους είναι η ολοκλήρωση της σχέσης τους και ότι έτσι επισφραγίζουν αυτό που τόσο καιρό είχαν, και ιδίως με τον ερχομό ενός παιδιού.

Η Ψυχολόγος Μαρία παπαουτσή γράφει για τα στάδια του διαζυγίου

Τα 6 στάδια ενός διαζυγίου

Συναισθηματικό διαζύγιο

Αφορά στην απώλεια εμπιστοσύνης ή και στην απογοήτευση μεταξύ των συζύγων, με αποτέλεσμα την σταδιακή απομάκρυνσή τους από την μεταξύ τους σχέση.

Νομικό διαζύγιο

Αφορά στην τυπική πλευρά του θέματος, την διευθέτηση και επικύρωση του χωρισμού τους μέσω νομικών διαδικασιών.

Οικονομικό διαζύγιο

Αφορά στην διευθέτηση της κοινής περιουσίας των συζύγων, καθώς και την ρύθμιση της διατροφής σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά.

«Διαζύγιο» από τον κοινό γονεϊκό ρόλο

Αφορά στην διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την επιμέλεια των παιδιών και με τα δικαιώματα του γονέα που δεν παίρνει την επιμέλεια σ’ ό,τι αφορά την επικοινωνία με τα παιδιά του.

«Διαζύγιο» από τον κοινωνικό περίγυρο

Αφορά στην απομάκρυνση των διαζευγμένων γονέων από το κοντινό τους κοινωνικό περιβάλλον με σκοπό την αποστασιοποίησή τους από την/τον πρώην σύζυγο.

Ψυχικό διαζύγιο

Ένα από τα στάδια του διαζυγίου είναι το ψυχικό διαζύγιο. Είναι η τελευταία και δυσκολότερη φάση της όλης διαδικασίας.

Τα 7 ψυχοσυναισθηματικά στάδια 

α. Απομυθοποίηση

β. Διάβρωση

γ. Αποσύνδεση-αδιαφορία

δ. Φυσικός χωρισμός

 ε. Πένθος

στ. Δεύτερη εφηβεία

 ζ. Διερεύνηση και σκληρή προσπάθεια

Η Ψυχολόγος Μαρία παπαουτσή γράφει για τα στάδια του διαζυγίου

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα στάδια του διαζυγίου, η προσαρμογή του κάθε ατόμου στην διαδικασία ενός διαζυγίου έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία και τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος που ζει. Η ένταση του καθένα όπως επίσης και η χρονική περίοδος διαφέρουν, σημαντικό ρόλο παίζει το πόσο ο κάθε σύζυγος έχει «δουλέψει» κάποια πράγματα με τον εαυτό του αλλά και σε τι περίοδο επιλέγει να διαζευκτεί.

One Comment

Leave a Reply