Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μία όμορφη σχέση. Ταυτόχρονα, ωστόσο η πλειονότητα των ρομαντικών σχέσων καταλήγει σε χωρισμό. Γιατί οι άνθρωποι χωρίζουν; Ποιες είναι οι κύριες αιτίες που οι περισσότερες σχέσεις διαλύονται; Φυσικά, κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό. Τα χρόνια, οι αναμνήσεις και η συγκατοίκηση, περιπλέκουν τους λόγους για τους οποίους ένα ζευγάρι χωρίζει. Οι παρακάτω λόγοι χωρισμού είναι οι πιο κοινοί, ωστόσο δεν είναι, ασφαλώς, οι μόνοι.

Λόγοι χωρισμού

Θέματα εμπιστοσύνης

Η έλλειψη ή η απώλεια εμπιστοσύνης αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες που μπορεί να διαταράξει τη μακροπρόθεσμη ευτυχία ενός ζευγαριού. Χωρίς εμπιστοσύνη, μια σχέση χάνει δύο από τις βασικές “άγκυρες” σε έναν ισχυρό δεσμό: ασφάλεια και προστασία.

Τα ζητήματα εμπιστοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν παράγοντες όπως είναι η ζήλια, η κτητικότητα, η συναισθηματική απιστία, η σωματική / σεξουαλική απιστία και η έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης.

Εάν πιστεύετε ότι η εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό ζήτημα στη σχέση σας (ή ήταν στην προηγούμενη σχέση σας), εξετάστε εάν η έλλειψη εμπιστοσύνης βασίζεται σε πραγματικές βάσεις ή αποτελεί ένα υποκειμενικό συναισθημα (όπως ζήλια χωρίς απόδειξη). Είναι σημαντικό να σκεφτείτε εάν η απώλεια εμπιστοσύνης βασίζεται σε απτά γεγονότα ή σε αδικαιολόγητους φόβους.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο, οι άνθρωποι χωρίζουν είναι οι διαφορετικές προσδοκίες

Δεν είναι εύκολο για ένα ζευγάρι να διατηρήσει μία σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία που προσελκύουν συχνά δύο ανθρώπους στην αρχή μιας σχέσης – φυσική έλξη, σεξουαλικό πάθος, κοινά ενδιαφέροντα, κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα – συχνά γίνονται λιγότερο σημαντικά καθώς “ξεπροβάλλουν” οι απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Οι προσδοκίες είτε του ενός είτε του άλλου στη σχέση μπορεί να διαφοροποιηθούν, καθώς αρχίζουν να βλέπουν τα αντίστοιχα σχέδια ζωής τους ως «αυτό που θέλω», αντί για «αυτό που θέλουμε».

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι ότι ο σύντροφός σας έχει διαφορετικές προτεραιότητες και προσδοκίες σχετικά με τη σχέση. Για ορισμένους, η σχέση μεταξύ άλλων (και της οικογένειας) είναι το κύριο κέντρο βάρους της ζωής. Τίποτα άλλο δεν πλησιάζει στη σημασία του. Για άλλους, μια ρομαντική σχέση, είναι μόνο μια πτυχή της ζωής. Υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές της ζωής που, κατά την άποψή τους, μπορούν δικαιολογημένα να έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Θέματα επικοινωνίας

Πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει την επικοινωνία (ή την έλλειψη αυτής) ως έναν από τους κορυφαίους λόγους θεραπείας ζευγαριών, καθώς και έναν από τους κορυφαίους λόγους διαζυγίου. Η περιφρόνηση, το αντίθετο του σεβασμού, εκφράζεται συχνά μέσω αρνητικής κρίσης, κριτικής ή σαρκασμού σχετικά με την αξία ενός ατόμου.

Γιατί οι άνθρωποι χωρίζουν;

Η περιφρόνηση επικοινωνίας λειτουργεί σαν δηλητήριο – καταστρέφει την υγεία και την ευημερία μιας ρομαντικής σχέσης.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

 

Γιατί δυσκολεύομαι να κάνω σχέση;

Τα μυστικά των επιτυχημένων σχέσεων

Ποια είναι τα στάδια του διαζυγίου;

Leave a Reply