Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να βγάζει καπνούς ενώ είσαι ακινητοποιημένη στην κίνηση; Έχεις βγει ποτέ εκτός εαυτού γιατί ο σύντροφός σου δεν μπορεί να σε καταλάβει; Τότε, μάλλον, ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει θυμός! Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και χρειάζεται να τον εκφράζουμε. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία τόσο για την ψυχική μας υγεία, όσο και για τις σχέσεις μας με τους γύρω μας, να τον διαχειριζόμαστε σωστά.

Η ψυχολόγος Μαρία Παπουτσή μιλά για τη διαχείριση θυμού

Αναγνωρίστε την οργή σας

Αν φωνάζετε, είναι πιθανόν ήδη πολύ αργά. Μάθετε τα προειδοποιητικά σημάδια πριν θυμώσετε, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε γρήγορα την κατάσταση. Μερικά σύνηθη σημάδια είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σωματος, η αυξημένη ένταση της φωνής, το σφίξιμο της γροθιάς, το τρέμουλο και η ανάγκη για έντονη επιχειρηματολογία.

Κάντε ένα διάλειμμα

Προσωρινά αφήστε για λίγο την κατάσταση που σας κάνει να θυμώνετε.Εάν εμπλέκονται άλλοι, εξηγήστε σε αυτούς ότι χρειάζεστε λίγα μόνο λεπτά για να ηρεμήσετε. Τα προβλήματα συνήθως δεν επιλύονται όταν ένας ή περισσότεροι άνθρωποι είναι θυμωμένοι.

Βαθιά αναπνοή

Πάρτε ένα λεπτό για να αναπνεύσετε μόνο. Μετρήστε τις αναπνοές σας: εισπνεύστε τέσσερα δευτερόλεπτα, τέσσερα δευτερόλεπτα κρατήστε την αναπνοή σας και εκπνεύσετε για άλλα τέσσερα δευτερόλεπτα.

Άσκηση

Η άσκηση λειτουργεί ως μια συναισθηματική απελευθέρωση που βοηθάει στη διαχείριση του θυμού. Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλό σας κατά τη διάρκεια της άσκησης δημιουργούν μια αίσθηση χαλάρωσης και ευτυχίας.

Διαχείριση του θυμού

Αφού έχετε καθησυχάσει, εκφράστε την απογοήτευσή σας. Προσπαθήστε να είστε διεκδικητικοί, αλλά όχι αντιπαραθετικοί. Η έκφραση του θυμού σας θα βοηθήσει στην αποφυγή των ίδιων προβλημάτων στο μέλλον.

Νοερή απεικόνιση

Φανταστείτε μια χαλαρωτική εμπειρία. Τι βλέπετε, μυρίζετε, ακούτε, αισθάνεστε και δοκιμάζετε; Ίσως να βρίσκεστε σε μια παραλία με άμμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας και τα κύματα να σκάνε σε απόσταση. Περάστε λίγα λεπτά να φαντάζεστε κάθε λεπτομέρεια της χαλαρωτικής σκηνής σας.

Η ψυχολόγος Μαρία Παπουτσή μιλά για τη διαχείριση θυμού

Σκεφτείτε τις συνέπειες

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της επόμενης έκρηξης του θυμού σας; Θα υποστηρίξει ότι θα πείσει το άλλο πρόσωπο ότι έχετε δίκιο; Θα είστε πιο χαρούμενοι μετά τον καυγά;

 

Διαβάστε ακόμα:

Απλές συμβουλές διαχείρισης άγχους

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία;

Πως να επιλέξω τον σωστό ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή;

 

Μαρία Παπουτσή M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Leave a Reply