Είναι φυσιολογικό να έχετε περιστασιακά μια μέρα κούρασης και υπνηλίας. Aλλά αν επιζητάτε συνεχώς να πάρετε έναν υπνάκο ή πίνετε απανωτούς καφέδες μέσα στην ημέρα για να κρατηθείτε σε εγρήγορση, μάλλον ήρθε η ώρα να αξιολογήσετε τις συνήθειές σας και να αλλάξετε αυτές που σας κάνουν να κουράζεστε τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν η κόπωση που αισθάνεστε είναι κάτι καινούργιο, συνοδευόμενη κι από άλλα συμπτώματα που σας καθιστούν δυσλειτουργικούς, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια άμεση επίσκεψη στο γιατρό σας. Δεν χρειάζεται να αποδεχτείτε την εξάντληση ως φυσιολογική, ειδικά εάν έχετε καθαρό ιατρικό ιστορικό.

Νυστάζω

Μπορείτε ωστόσο να κάνετε αλλαγές που θα αυξήσουν το ενεργειακό σας επίπεδο και θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε να αισθάνεστε κόπωση συνεχώς.

 

Πιθανές αιτίες κόπωσης

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας. Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία σας όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση. Μην τον παραβλέπετε για να κάνετε χώρο για άλλες δραστηριότητες. Ο ύπνος λιγότερο από επτά ώρες ανά νύχτα, είναι η πιο κοινή αιτία εξάντλησης. Εκτός από την αίσθηση κούρασης, η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων, καθώς και με τα ακόλουθα ζητήματα υγείας: χαμηλό ανασοποιητικό, κατάθλιψη, διαβήτης, καρδιολογικά προβλήματα, μειωμένη μνήμη, συγκέντρωση, προσοχή και διάθεση καθώς και αύξηση βάρους.

 

Τρόποι για να κοιμηθείτε καλύτερα απόψε

Καύση με πρωτεΐνη

Εάν το συνηθισμένο πρωινό σας είναι ένα μάφιν, ένα ντόνατ, ένα μπολ ζαχαρούχων δημητριακών ή ακόμα χειρότερα, απολύτως τίποτα, είναι πιθανό να νιώσετε τα αποτελέσματα του λίγες ώρες αργότερα στη μέρα σας. Η εισαγωγή μιας μεγάλης δόσης υδατανθράκων στο σώμα οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από μια ενεργειακή συντριβή που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε έντονη επιθυμία για έναν υπνάκο.

 

Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ

Η καφεΐνη, με τη μορφή καφέ, τσαγιού, σόδας, ενεργειακών ποτών ή ακόμα και σοκολάτας, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας, διατηρώντας σας ξύπνιους περισσότερο κι εξαντλώντας έτσι τα αποθέματα της ενέργειάς σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε την καφεΐνη τουλάχιστον 6 ώρες πριν τον ύπνο. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να σας επηρεάσει, διαταράσσοντας τη διάρκεια του ύπνου σας και την συνοχή του, με ενδιάμεσες διακοπές.

Κάντε μια προσπάθεια να ασκήστε περισσότερο

Φαίνεται περίεργο, αλλά η καθημερινή κόπωση μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να ζητάει περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση αυξάνει το μεταβολισμό και τη διάθεσή σας και σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα, που ισοδυναμεί με περίπου 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα. Κάντε ένα γρήγορο περπάτημα 20 λεπτών γύρω από το τετράγωνο το πρωί και μια γρήγορη προπόνηση 10 λεπτών το απόγευμα.

Θέλω να κοιμηθώ

Πίνετε περισσότερο νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη υπνηλία, κόπωση και ευερεθιστότητα. Δοκιμάστε μία από αυτές τις ιδέες για να αυξήσετε την καθημερινή πρόσληψη νερού:

  • Ξυπνήστε και πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν τον καφέ ή το τσάι σας.

  • Πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα.

  • Μαζί με τα άλλα ποτά (όπως τσάι ή καφές) πιείτε και ένα ποτήρι νερό.

  • Πιείτε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

 

Βρείτε χρόνο για διασκέδαση

Η διασκέδαση και το γέλιο είναι καταπληκτικές πηγές ενέργειας. Οπότε κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ανατρέψετε τη ρουτίνα σας και να απολαύσετε μια αγαπημένη δραστηριότητα κάθε μέρα. Ακόμα και κάτι μικρό όπως να δοκιμάσετε ένα νέο χτένισμα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ καλύτερα.

 

Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων

Το άγχος, η αρνητικότητα και η κατάθλιψη είναι παράγοντες που απορροφούν την ενέργεια. Εάν σας κατακλύζουν κακές σκέψεις, μπορείτε να το συζητήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να προσδιορίσετε την πηγή των αρνητικών συναισθημάτων σας και να βρείτε στρατηγικές αντιμετώπισης.

 

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάτι απο τα παρακάτω:

  • Εθελοντισμός: Η βοήθεια για άλλους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και την ενέργειά σας και να μειώσετε τα επίπεδα άγχους

  • Να είστε ευγνώμονες: Πάρτε ένα ή δύο λεπτά πριν από τον ύπνο κάθε βράδυ για να γράψετε κάτι καλό που συνέβη εκείνη την ημέρα.

  • Συγχωρήστε: Η απελευθέρωση αρνητικών σκέψεων αφήνει το μυαλό σας ελεύθερο να επικεντρωθεί σε πιο θετικά και ελπιδοφόρα θέματα.

  • Διαλογισμός: Αφιερώνοντας μερικά λεπτά μετρώντας τις αναπνοές σας ενώ κάθεστε κάπου ήσυχα, μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το μυαλό σας.

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply