Φοβάστε να μιλήσετε μπροστά σε κόσμο; Υποθέτω ότι αν το διαβάζετε αυτό, μάλλον ναι. Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ασυνήθιστο. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ο φόβος της ομιλίας στο κοινό κατατάσσεται σε υψηλότερη θέση από τον φόβο του θανάτου. Με άλλα λόγια, μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πεθάνουν παρά να μιλούν δημόσια. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο ακραίο, αλλά αν νιώσετε τρέμουλο, εφίδρωση, νευρικότητα και τάση για λιποθυμία, την ώρα που πρέπει να μιλήσετε μπροστά σε κόσμο, πιθανότατα μπορείτε να καταλάβετε ότι είναι κάπως κατανοητό.

φοβάμαι να μιλήσω

1. Κατανόηση της αιτίας του φόβου

Το πρώτο βήμα για να απαλλαγείτε από το φόβο σας να μιλήσετε δημόσια είναι να μάθετε γιατί αποτελεί φόβο. Ο κύριος λόγος είναι η ντροπή. Η ντροπή περιλαμβάνει το μπέρδεμα των λέξεων ή την κριτική του κοινού, την αμηχανία και τον φόβο μήπως πείτε κάτι ανόητο και σας κοροιδέψουν. Νιώθετε το ίδιο νευρικοί όταν είστε μόνοι σας σε ένα δωμάτιο; Πιθανώς όχι. Μόνο όταν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, άνθρωποι που μπορεί να σας κρίνουν ή να σκεφτούν κάτι άσχημο για σας, σας προκαλεί νευρικότητα και ντροπή. Το να γνωρίζετε γιατί έχετε αυτόν τον φόβο να είστε μπροστά σε ένα κοινό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι να κάνετε για να τον ξεπεράσετε. Ίσως να είχατε μια κακή εμπειρία στο παρελθόν που να σας προκάλεσε συναισθήματα φόβου ή ντροπής. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο φόβος για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς είναι και αυτό που κυριαρχεί ώς πιθανή αιτία.

 

2. Πρακτική

Παρόλο που μπορεί να νιώθετε νευρικότητα ακόμη και αν έχετε μιλήσει πολλές φορές μπροστά σε κοινό, όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο πιο εύκολο θα γίνει. Όταν εξασκείστε, είναι καλύτερο να το κάνετε μπροστά σε μια ομάδα ανθρώπων που σας υποστηρίζει. Αυτό όχι μόνο θα διευκολύνει τη δημόσια ομιλία, αλλά θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε εμπιστοσύνη.

 

3. Οργάνωση

Όταν οργανώνετε όλες τις σκέψεις και το υλικό σας, σας βοηθά να γίνετε πολύ πιο χαλαροί και ήρεμοι. Όταν έχετε σαφείς, οργανωμένες σκέψεις, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το άγχος της ομιλίας σας, επειδή μπορείτε να εστιάσετε καλύτερα στο ένα πράγμα που έχετε, δίνοντας μια υπέροχη ομιλία.

 

4. Προετοιμασία

Κρατήστε σημειώσεις των βασικών σημείων της ομιλίας σας. Προετοιμαστείτε για την ομιλία σας τόσο καλά ώστε να μπορέσετε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε πιθανή ερώτηση σας γίνει.

 

5. Εξαλείψτε το φόβο της απόρριψης

«Τι γίνεται αν το κοινό μου μισεί την ομιλία μου; Τι θα συμβεί αν μπερδευτώ; Προσπαθήστε να εξαλείψετε όλους τους φόβους σας για απόρριψη. Το κοινό είναι εκεί για να σας ακούσει για έναν συγκεκριμένο λόγο.

 

6. Εστίαση σε μοτίβα

Όταν μιλάτε, προσπαθήστε να μπείτε σε ρυθμό. Διατηρήστε τις προτάσεις σας μικρές. Μια σύντομη παύση μεταξύ των σημείων μπορεί να προσθέσει προσδοκία σε αυτά που πρόκειται να πείτε στη συνέχεια.

7. Παρακολουθήστε τον εαυτό σας στον καθρέφτη

Εξασκηθείτε στην ομιλία σας μπροστά στον καθρέφτη σαν να μιλούσατε απευθείας σε κάποιον. Δώστε προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου σας, στις χειρονομίες σας και στις κινήσεις του σώματός σας. Όταν χρησιμοποιείτε απλές εκφράσεις και είστε ήρεμοι όταν μιλάτε, θα είστε πιο φιλόξενοι στο κοινό σας.

ομιλία μπροστά σε κόσμο

8. Καταγράψτε τον εαυτό σας και μάθετε τη φωνή σας

Καταγράψτε την ομιλία σας στο τηλέφωνο ή τη βιντεοκάμερά σας. Στη συνέχεια, ακούστε την ή παρακολουθήστε την και σημειώστε πώς θα μπορούσατε να την βελτιώσετε. Μερικοί άνθρωποι δεν επιθυμούν να ακούνε τον ήχο της φωνής τους, οπότε είναι σημαντικό να συνηθίσετε στο δικό σας στυλ φωνής και ομιλίας.

 

9. Εργαστείτε πάνω στην αναπνοή σας

Όταν εστιάζετε στην αναπνοή σας, η φωνή σας θα έχει περισσότερο συντονισμό και θα χαλαρώσετε. Αναπνεύστε ήρεμα και εστιάστε στο ρυθμό. Η σωστή αναπνοή θα βοηθήσει στη μείωση του στρες.

 

10. Ελαφριά άσκηση πριν την ομιλία

Η ελαφριά άσκηση πριν από μια παρουσίαση μπορεί να οξυγονώσει καλύτερα τον εγκέφαλό σας.

 

11. Πιείτε νερό που είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Μερικές φορές λίγο λεμόνι στο νερό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό καθώς βοηθά στη λίπανση του λαιμού σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά πριν μιλήσετε. Αυτά μπορεί να στεγνώσουν το στόμα σας και να σας δυσκολέψουν να μιλήσετε.

 

12. Μην σκέφτεστε υπερβολικά τις αντιδράσεις του κοινού

Πάντα θα υπάρχει κάποιος στο κοινό που θα χαζεύει στο τηλέφωνό του ή θα χασμουριέται. Να θυμάστε ότι θα υπάρχουν επίσης πάντα άνθρωποι που βαριούνται ή κουράζονται εύκολα. Καμία από αυτές τις αντιδράσεις του κοινού δεν έχει σχέση με εσάς προσωπικά.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Ποια είναι τα συμπτώματα της κρίσης πανικού

Γιατί νιώθω συνέχεια θλίψη;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα