Η ψυχολογική αντιμετώπιση της απώλειας βάρους έχει στόχο να σας εκπαιδεύσει να αποφεύγετε την αυτο-εξαπάτηση, να αντιστέκετε στον πειρασμό  του φαγητού, ακόμα και αν είναι μπροστά στην δεξιά πλευρά του τραπεζιού σας, να διαχειρίζεστε την πείνα, την λαιμαργία, την παρόρμηση για συγκεκριμένες γεύσεις, το άγχος και τα δυνατά αρνητικά συναισθήματα, χωρίς να γυρίζετε στο φαγητό για ικανοποίηση. Επίσης, σας μαθαίνει πώς να παρακινήσετε τον εαυτό σας να ασκηθεί, ακόμα και αν δεν είναι η αγαπημένη σας ασχολία.

Η ψυχολόγος Μαρία Παπουτσή μιλά για την Διατροφή και ψυχολογία

Θα ανακαλύψετε πώς να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα που χρειάζονται για να κάνετε μια πετυχημένη δίαιτα, αλλάζοντας κυρίως τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε.

Οι περισσότεροι υπέρβαροι έχουν ένα κοινό στοιχείο: δεν ξέρουν πως να σκεφθούν σαν έναν «λεπτό άνθρωπο». Και όχι οτι έχουν αδύναμο χαρακτήρα και δεν μπορούν ν’ ακολουθήσουν μια δίαιτα!  Άνθρωποι που παλεύουν με το χάσιμο κιλών έχουν ένα τρόπο σκέψεως, μια σειρά απο συμπεριφορές σε σχέση με την δίαιτα τους, που σαμποτάρει τις προσπάθειές τους. Για παράδειγμα, συνήθως έχουν τέτοιου είδους σκέψεις:

  • Ξέρω, δεν έπρεπε να το φάω αυτό …αλλά δεν με νοιάζει!

  • Είναι εντάξει εάν το φάω μόνο για μια φορά.

  • Είχα μια πολύ δύσκολη μέρα. Το αξίζω να το φάω αυτό.

  • Δεν μπορώ να αντισταθώ σ΄ αυτό το φαγητό.

  • Είμαι αναστατωμένος. Πρέπει να φάω.

  • Έφαγα κάτι που δεν ήταν στη δίαιτα μου. Θα πρέπει να σταματήσω την δίαιτα για την υπόλοιπη ημέρα.

  • Αυτό είναι δύσκολο. Δεν θέλω να είμαι σε διατροφή.

  • Δεν θα χάσω ποτέ βάρος…

Η ψυχολόγος Μαρία Παπουτσή μιλά για την Διατροφή και ψυχολογία

Η ψυχολογική αντιμετώπιση για την απώλεια βάρους σας μαθαίνει πώς να επιβάλλεστε στις σκέψεις που σαμποτάρουν την προσπάθειά σας. Εξερευνεί τους λόγους και τις αιτίες που σε σας κάνουν να τρώτε χωρίς να πεινάτε. Δεν είναι μια μέθοδος που σας λέει «τι να φάτε» αλλά σας μαθαίνει «το πώς να φάτε». Σας δείχνει πώς να επιβάλλεστε στο «δεν θέλω να, δεν πρέπει ή δεν μπορώ» που υπάρχουν στο μυαλό σας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μάθετε πώς να φτιάχνετε μόνιμες αλλαγές στο σκεπτικό σας. Πως λειτουργεί;

Η Γνωσιακή Θεραπεία βασίζεται στην έννοια με τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι και επηρεάζονται με το πώς νιώθουν και γιατί το κάνουν. Η Γνωσιακή Θεραπεία σας μαθαίνει πώς να λύνετε προβλήματα που προκύπτόυν αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης σας γι’ αυτά. Σύνηθη προβλήματα:

  • Τελειώσατε όλο το φαγητό από το πιάτο σας, αλλά δεν δείχνετε ικανοποιημένος.

  • Αισθανθήκατε νευριασμένος και σκεφτήκατε ότι τρώγοντας θα νιώσετε καλύτερα.

  • Νιώσατε πειρασμό στην όψη του φαγητού όταν ψωνίζετε στο supermarket.

  • Ήσασταν πολύ κουρασμένος να μαγειρέψετε, έτσι καταλήξατε σε fast food.

  • Ήσασταν πολύ ευγενικός για να αρνηθείτε το επιδόρπιο που έφτιαξε ο φίλος σας.

Για  να χάσετε κιλά με επιτυχία και να τα κρατήσετε, χρειάζεστε να λύσετε αυτά τα πρακτικά προβλήματα. Επίσης χρειάζεστε να λύσετε κάποια ψυχολογικά προβλήματα όπως :

  • Την αίσθηση ότι ήσαστε στερημένος με την δίαιτα.

  • Την απογοήτευση όταν δεν χάνετε κιλά με συνέπεια ή δεν χάνετε τόσα κιλά όσα ελπίζατε κι έτσι, χάνετε το κίνητρό σας.

  • Το ότι αισθάνεστε άγχος από άλλα προβλήματα της ζωής σας και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να πιέζεστε και για την δίαιτα.

Δίαιτα και ψυχολογία με μια γρήγορη ματιά

  • Η Γνωσιακή Θεραπεία είναι μια ψυχολογική συμπεριφορά που σας βοηθάει να χάσετε περιττά κιλά και να τα κρατήσετε επιτυχώς.

  • Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεστε για το φαγητό και για την διατροφή επηρεάζει την συμπεριφορά σας και το πώς αισθάνεστε συναισθηματικά…

  • Συγκεκριμένοι τρόποι σκέψης κάνουν δύσκολη τη διεξαγωγή μιας διατροφής και την διατήρηση του βάρους σας.

  • Η ψυχολογική αντιμετώπιση σας βοηθάει να μετατρέψετε τις «σκέψεις που σαμποτάρουν» σε «χρήσιμες σκέψεις».

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι από μόνες τους οι διατροφές δεν έχουν αποτελέσματα για μακροχρόνια απώλεια βάρους. Στις περισσότερες από αυτές, μόνο ένα μικρό ποσοστό χάνει βάρος και το διατηρεί για διάστημα 5 ετών.  Ένας από τους λόγους γι’αυτό, φαίνεται να είναι η τάση του ανθρώπινου σώματος να διατηρεί το βάρος όταν η τροφή λογιστεύει, προκειμένου να αποτρέψει τη λιμοκτονία. Έτσι λοιπόν, οι πολύ αυστηρές δίαιτες επιβραδύνουν το μεταβολισμό, απαιτώντας μεγαλύτερο περιορισμό θερμίδων προκειμένου να χαθεί βάρος. Πέρα από την «στέρηση» στην οποία πρέπει να υποβάλλουμε τους εαυτούς μας, οι δίαιτες  μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση μας, την αυτοεκτίμηση μας, το άγχος,να δημιουργήσουν εμμονές με το φαγητό, επεισόδια υπερφαγίας, ενοχές και γενική εξουθένωση του οργανισμού. Όσες περισσότερες δίαιτες δοκιμάζει κανείς κι αποτυγχάνει, τόσο πιο αποτυχημένος αισθάνεται και τόσο πιο πολύ επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να χάσει κιλά.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν, είναι επειδή δεν απευθύνουν την συναισθηματική πλευρά της υπερφαγίας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρώνε όταν βαριούνται, όταν νιώθουν μοναξιά ή θλίψη ή για να μετριάσουν άλλα συναισθήματα. Η συναισθηματική υπερφαγία δημιουργεί αναπόφευκτα έλλειψη πραγματικής ικανοποίησης με το φαγητό. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που κάποια άτομα δεν αισθάνονται ποτέ «χορτασμένα»,επειδή δεν λαμβάνουν ποτέ το σήμα για να σταματήσουν να τρώνε μιας και δεν πεινούσαν εξαρχής. Για να συνειδητοποιήσεις εάν το κινητρό σου σε σχέση με το φαγητό είναι η πραγματική πείνα ή εάν απλά προσπαθείς να ανακουφίσεις τα συναισθήματα σου, θα ήταν ωφέλιμο να ρωτήσεις τον εαυτό σου πριν φάς : Πεινάω πραγματικά ή θέλω μόνο να αλλάξω τον τρόπο που νιώθω;

Ενίσχυσε το ψυχολογικό κομμάτι της προσπάθειας σου κάνοντας αυτή την απλή άσκηση για να ενδυναμώσεις τα κίνητρα σου:

Α. Φαντάσου τον εαυτό σου δέκα χρόνια από σήμερα εάν συνεχίσεις να έχεις τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και συνεχίσεις να παίρνεις βάρος. Ποιές νομίζεις ότι θα είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης στην υγεία σου; Ποιές θα είναι οι συνέπειες στις σχέσεις σου;  Στον τρόπο που νιώθεις με το σώμα σου και γενικά την ικανοποίηση με τη ζωή σου;

Η ψυχολόγος Μαρία Παπουτσή μιλά για την Διατροφή και ψυχολογία

Β. Τώρα φαντάσου τον εαυτό σου δέκα χρόνια από σήμερα εάν έχεις κατορθώσει το στόχο σου κι έχεις αποτελεσματικά χάσει βάρος. Πώς νιώθεις; Πώς είναι οι σχέσεις σου; Τι ρούχα φοράς; Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου;

Ποιές από τις δύο πραγματικότητες προτιμάς; Είναι στο χέρι σου ν’αποφασίσεις.

  • Προτίμησε μια υγιεινή διατροφή από μια εξαντλητική δίαιτα. Προγραμμάτισε τη μέρα σου έτσι ώστε να έχεις χρόνο ν’αγοράσεις και να προετοιμάσεις ένα θρεπτικό γεύμα. Ταυτόχρονα, βάλε στη ζωή σου περισσότερη άσκηση ακόμα κι αν σε πρώτη φάση είναι μόνο περπάτημα.

  • Μην στερείς τον εαυτό σου από τροφές που σου αρέσουν. Καταναλωσέ τις όμως όταν πραγματικά πεινάς, όχι για να περάσει η ώρα ή επειδή θέλεις ν’ανεβάσεις τη διάθεση σου.

  • Φάε τη κάθε σου μπουκιά αφιερώνοντας την προσοχή που της αξίζει. Απέφευγε να τρώς μπροστά στον υπολογιστή, στην τηλεόραση ή όταν οδηγείς. Το φαγητό είναι μία εμπειρία απόλαυσης που όταν της δίνεις όλη σου την προσοχή γίνεται πιο χορταστική και ικανοποιητική. Παρατήρησε τη μυρωδιά, την υφή, τη γεύση και τη θερμοκρασία της τροφής. Όσο πιο πολύ είσαι μέσα στην εμπειρία σου, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορείς να καταλάβεις πότε χόρτασες και χρειάζεται να σταματήσεις.

  • Θυμίσου ότι οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο πιστεύεις ότι θα είσαι αποτελεσματικός σε σχέση με το στόχο σου, τόσο πιο πιθανό είναι να τα καταφέρεις. Εάν πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται αρνητικά, να απογοητεύεται από παλιές αποτυχίες, προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ότι το παρελθόν δεν προβλέπει το μέλλον και εμψύχωσε τον εαυτό σου λέγοντας «Θα τα καταφέρω!».

  • Ενημέρωσε την οικογένεια και τους φίλους σου για το στόχο σου και ζήτησε τους να σε υποστηρίξουν για να βελτιώσεις την υγεία σου. Εάν υπάρχει και κάποιο άλλο άτομο στην οικογένεια σου που θέλει να χάσει βάρος, τόσο το καλύτερο γιατί θα μπορείτε να εμψυχώνετε ο ένας τον άλλον.

  • Θύμιζε στον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της μέρας τι σε παρακινεί να χάσεις βάρος και γιατί είναι σημαντικό για σένα. Οραματίσου τον εαυτό σου να έχει καταφέρει το στόχο του, όπως έκανες στην άσκηση παραπάνω.

Leave a Reply