Οι θετικές δηλώσεις, μπορεί να είναι εκφράσεις ή ιδέες που επαναλαμβάνονται συχνά, χωρίς να το σκεφτόμαστε. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να εντυπωσιάσουν το υποσυνείδητό σας. Περιέχουν σκέψεις που μπορούν να σας παρακινήσουν, να σας υπενθυμίσουν τα ταλέντα σας και να σας παρέχουν την εμπιστοσύνη που χρειάζεστε για να πετύχετε τους στόχους σας. Η τακτική χρήση μιας θετικής δήλωσης μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την στάση, τη συμπεριφορά και τις συνήθειές σας.

Μπορώ!

Να είναι σύντομη

Επιλέξτε μια δήλωση που είναι σύντομη, ώστε να μπορείτε να την θυμάστε πιο εύκολα. Οι θετικές δηλώσεις δεν χρειάζεται να υπερβαίνουν τις 4-5 λέξεις για να είναι αποτελεσματικές.

 

Αναφερθείτε στο παρόν

Οι θετικές δηλώσεις πρέπει να αφορούν το παρόν. Χρησιμοποιείστε λέξεις ή φράσεις όπως το “Είμαι” αντί για φράσεις που αναφέρονται στο μέλλον όπως το “Θα κάνω”. Το μυαλό θα δουλέψει πιο σκληρά για να μετατρέψει την θετική σκέψη σε πραγματικότητα, εάν υπάρχει η πρόκληση να το κάνει άμεσα.

 

Επαναλάβετε τη θετική δήλωση

Επαναλάβετε τις θετικές δηλώσεις καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αποκτήστε τη συνήθεια να επαναλαμβάνετε την θετική δήλωση όταν δεν ασκείτε κάποια άλλη δραστηριότητα. Η επάναληψη των δηλώσεων μπορεί να είναι νοητική(από μέσα σας) ή να τις λέτε δυνατά όταν οδηγείτε.

 

Συγκεντρωθείτε!

Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να συγκεντρωθείτε στις λέξεις που λέτε. Μερικές βαθιές αναπνοές μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε οποιοδήποτε άγχος. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε άλλους ανθρώπους ή αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε εκείνη τη στιγμή.

Οπτικοποιείστε την θετική δήλωση

Να είστε συγκεκριμένοι και να προσπαθήσετε να οπτικοποιήσετε τη θετική δήλωση. Οι αθλητές συχνά περιλαμβάνουν την οπτικοποίηση μαζί με τις θετικές δηλώσεις. Για παράδειγμα, αν στοχεύεις στην νίκη ενός αγώνα δρόμου, μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου στη γραμμή τερματισμού λέγοντας “Είμαι ο νικητής!”. Η απεικόνιση παρέχει ένα τρόπο “εμφύτεσης” εικόνων στο υποσυνείδητο σου, οι οποίες συμπληρώνουν, αυτό που λες.

Μπορώ να κάνω τα πάντα! Θετική δήλωση

Διαβάστε ακόμα:

Πως θα αποκτήσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;

Γιατί οι άνθρωποι χωρίζουν;

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

 

Μαρία Παπουτσή

M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

One Comment

Leave a Reply