Αυτή η περίοδος απομόνωσης μπορεί να είναι μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης ή μεγάλης διαμάχης στη σχέση σας. Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί σε μια προσπάθεια να μοιραστούν όλη τους τη ζωή με έναν σύντροφο.

Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα που οι σύντροφοι μένουν σπίτι όλη την ημέρα και πολλά ζευγάρια ξαφνικά βρίσκονται σε καραντίνα μαζί;

H σχέση δύο ηλικιωμένων, μιλά η ψυχολόγος Μαρία Παπουτσή

Ποιά είναι η κύρια απειλή στη σχέση;

Πολλά ζευγάρια υποκύπτουν στην επίδραση της αρνητικότητας, η οποία, ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, είναι η κύρια απειλή για τα ζευγάρια – και μπορεί να είναι ένας απόλυτος καταστροφέας σχέσεων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η αρνητική επίδραση είναι η τάση του εγκεφάλου να ανταποκρίνεται πιο έντονα σε αρνητικά γεγονότα και συναισθήματα παρά σε θετικά. Εν ολίγοις: Το κακό είναι ισχυρότερο από το καλό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα αρνητικό συμβάν έχει συνήθως τουλάχιστον τρεις φορές την επίδραση ενός συγκρίσιμου θετικού γεγονότος. Για να διατηρήσετε την αγάπη ζωντανή, οφείλετε να έχετε στο μυαλό μας τον Κανόνα των Τέσσερα: Τέσσερα καλά πράγματα είναι απαραίτητα για να ξεπεραστεί ένα κακό πράγμα. Δεδομένης της ασταμάτητης αρνητικότητας στις ειδήσεις, οι άνθρωποι θα χρειαστούν πολλή θετικότητα στην προσωπική τους ζωή για να αντισταθμίσουν.

Η εύρεση καλών πραγμάτων για να εστιάσετε παίρνει κάποιας μορφής δημιουργικότητα στην καραντίνα, αλλά υπάρχει μια προφανής ευκαιρία στο σπίτι: οι φωτογραφίες και τα βίντεο των διακοπών, των εκδρομών και των εορτασμών που δεν είχατε ποτέ το χρόνο να δείτε. Αυτά μπορεί να είναι πηγή θετικότητας ανά πάσα στιγμή και τα ζευγάρια μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να «νοσταλγούν».

Η νοσταλγία θεωρήθηκε από καιρό ως ένδειξη δυστυχίας με το παρόν (και κάποτε θεωρήθηκε ως διαταραχή). Αλλά τα τελευταία χρόνια, ο Κωνσταντίνος Σεντικίδης και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Σαουθχάμπτον στην Αγγλία έχουν δείξει ότι η νοσταλγία δεν είναι απλώς μια άσκηση στην απόλαυση του παρελθόντος. Εάν νοσταλγούμε με τον σωστό τρόπο, μας κάνει πιο ικανοποιημένους με το παρόν και πιο αισιόδοξους για το μέλλον.

Η νοσταλγία έχει τη δυνατότητα να άρει τα πνεύματα των ανθρώπων, να τους κάνει να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους και να αυξήσουν την αίσθηση ότι η ζωή έχει συνέχεια και νόημα. Μπορεί να εξουδετερώσει την πλήξη και το άγχος, μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να εργαστούν προς την επίτευξη των στόχων τους και συνδέεται με αυξημένη γενναιοδωρία και ανοχή. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια φαίνονται πιο ευτυχισμένα και αισθάνονται πιο κοντά όταν μοιράζονται τις μνήμες. Έτσι, όταν κοιτάζετε μια φωτογραφία του εαυτού σας με φίλους σε ένα αγαπημένο εστιατόριο, επικεντρωθείτε στη διαρκή φιλία σας αντί για το γεγονός ότι το εστιατόριο έκλεισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Καλές και κακές στιγμές

Στις περισσότερες σχέσεις, ευτυχώς, το πλήθος των μικρών καλών στιγμών αντισταθμίζει τα πιο ισχυρά κακά. Και μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε περισσότερες καλές στιγμές. Μπορείτε να προσπαθήσετε να δημιουργείτε τακτικά μια λίστα με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συντρόφου σας για τα οποία είστε ευγνώμονες.

Αντί να προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια τέλεια σχέση, επικεντρωθείτε στην αποφυγή στοιχειωδών λαθών. Όταν ο σύντροφός σας κάνει κάτι που σας ενοχλεί, μην προχωρήσετε κατευθείαν στην αντεπίθεση. Σκεφτείτε πριν τον κατηγορήσετε αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «βασικό σφάλμα απόδοσης». Όταν κάνουμε κάτι λάθος εμείς οι ίδιοι, συχνά το στηρίζουμε στις προσωρινές εξωτερικές περιστάσεις: Ναι, έχασα την ψυχραιμία μου δυο φορές σήμερα, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο λόγω του συνόλου της πίεσης από την καραντίνα.

Εάν η προσβολή είναι κάτι δεν μπορείτε να υπομείνετε, τότε πείτε κάτι. Κάντε το ήρεμα χωρίς να φέρετε αντίποινα. Το αποτέλεσμα της αρνητικότητας μπορεί να μετατρέψει γρήγορα μια μικρή διαφωνία σε μια μεγάλη αντιπαλότητα. Μπορείτε να καταπνίξετε την αρνητικότητά σας, αναζητώντας συνειδητά τα πλεονεκτήματα της σχέσης σας – και ακόμη και τα πλεονεκτήματα να βρίσκονται σε καραντίνα. Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να γνωρίσετε τον σύντροφό σας.

Μία τοξική και κακή σχέση

«Αυτή θα είναι μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης για τη σχέση», λέει η ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ. Οι θεραπευτές αγαπούν να συμβουλεύουν τα ζευγάρια να δημιουργήσουν ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό τους και τώρα έχουμε άπλετο. Χρησιμοποιήστε τον με σύνεση – και θετικά.

 

Μαρία Παπουτσή

M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Leave a Reply