Όλοι θέτουμε στόχους στην ζωή μας. Στόχους που αφορούν επιχειρηματικά σχέδια ή πράγματα που θέλουμε να επιτύχουμε για να βελτιώσουμε την προσωπική μας ζωή. Είμαστε σε θέση όμως να επιτύχουμε τους στόχους που θέτουμε; Κατα μία έννοια, οι στόχοι αποτελούν ένα υγιές κομμάτι της ζωής μας. Στην πραγματικότητα όταν θέσουμε ένα στόχο, δημιουργούμε μέσα μας την πεποίθηση ότι μπορούμε να τον επιτύχουμε. Με τον καθορισμό ενός στόχου, δημιουργούμε μία ευτυχέστερη και πληρέστερη καθημερινότητα για τον εαυτό μας.

Πως επιτυγχάνονται οι στόχοι;

Αδυναμία καθορισμού ενός στόχου

Η αδυναμία καθορισμού ενός στόχου, αποτελεί έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα μας να προκαλέσουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας. Μερικές φορές είμαστε συγκρατημένοι επειδή φοβόμαστε ότι, η επιτεύξη στόχων που αφορούν στην εσωτερική ανάπτυξη του εαυτού μας, θα μας κάνει να φαινόμαστε εγωιστές ή εγωκεντρικοί. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, η βελτίωση του εαυτού μας θα βοηθήσει και θα εμπνευσει και τους ανθρώπους γύρω μας. Προσπαθήστε για κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη έχετε καταφέρει.

Οι στόχοι πρέπει να ταιριάζουν με τα κίνητρα

Τώρα που έχετε βάλει στην άκρη τις αμφιβολίες σχετικά με τον καθορισμό των στόχων μπορείτε να αναρωτηθείτε: “Πως θα καταφέρω να θέσω σωστά τους στόχους;” Η επίτευξη του στόχου εξαρτάται από τα κίνητρα και τις φιλοδοξίες που έχουμε. Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί και θεωρείτε σημαντικό; Ποιές είναι οι προτεραιότητες στη ζωή σας; Όριστε τους στόχους σας ώστε να αντικατοπτρίζουν τα παραπάνω. Αν εκτιμάτε και θεωρείτε σημαντικό αυτό που θέλετε να επιτύχετε τότε μόνο θα καταβάλλετε την μέγιστη προσπάθεια. Άλλωστε, οι στόχοι είναι αφηρημένες ένοιες, που αποκτούν νόημα μόνο όταν τους καταφερετε.

Αφου καθορίσετε τις προτεραιότητές σας, δημιουργείστε ένα σχέδιο δράσης. Καταρχάς, διασπάστε τον στόχο σε άλλους μικρότερους. Αν και αυτό φαίνεται προφανές, πολλές φορές παραβλέπεται. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μία λίστα επιτευγμάτων και να κυκλώνετε όσα, με τον καιρό, επιτυγχάνετε.

Τέλος, εκτελέστε το σχέδιο δράσης για να επιτύχετε τους στόχους σας. Είναι απλό αλλά δυσκολότερο από ότι, εξαρχής, φαίνεται. Η ανταμοιβή σας περιμένει στο τέλος και η ικανοποίηση που θα νιώσετε θα αποτελέσει εφαλτήριο για μεγαλύτερες επιτυχίες.

Στόχοι και μία λάμπα

Μαρία Παπουτσή

M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Leave a Reply