Η μοναξιά, συνήθως θεωρείται το αποτέλεσμα της απομόνωσης, της απόρριψης ή της εγκατάλειψης. Παρόλαυτα, οι άνθρωποι πολλές φορές νιώθουν μοναξιά, ακόμα και ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους ή από την άλλη πλευρά νιώθουν ικανοποιήση όταν είναι μόνοι τους.

Το συναίσθημα της μοναξιάς μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια σας να κάνετε φίλους και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Η μοναχική ζωή τείνει να σας γίνει συνήθεια ή και φοβία όπως αντίστοιχα συμβαίνει με το άγχος και τον θυμό.

πως να αντιμετωπίσω τη μοναξιά

Αυτό που έχετε να κάνετε, δεν είναι άλλο από το να πολεμήσετε!

Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της μοναξιάς και τον αντίκτυπο που έχει στη ψυχική υγεία σας.

 

1) Το γέλιο είναι το όπλο σας απέναντι στη μοναξιά

Ακόμα και αν χρειαστεί να προσποιηθείτε. Πειραματιστείτε με διαφορετικά χαμόγελα. Φανταστείτε ότι προσπαθείτε με την έκφραση σας να κάνετε ένα μωρό να γελάσει ή ότι κάνετε πρόβα στο καθρέφτη για μία οντισιόν. Αν καταφέρετε να είστε χαμογελαστοί στην κοινωνική σας ζωή, είναι πιθανό να προσελκύσετε περισσότερους ανθρώπους γύρω σας.

 

Αυτοπεποίθηση και θετική δήλωση (Μπορώ!)

 

2) Προσεγγίστε άλλους ανθρώπους.

Μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων ή σε διαδικτυακούς χώρους συνομιλίας. Όταν μιλάτε για πρώτη φορά με κάποιον, αντισταθείτε στον πειρασμό να εκφράσετε τη θλίψη που μπορεί να βιώνετε. Προετοιμαστείτε, διαλέγοντας κάποια ενδιαφέροντα θέματα ή κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες, ανεξάρτητα το αν είναι ασήμαντο. Η ευγνωμοσύνη για μικρότερα πράγματα στη ζωή, μπορεί να ανοίξει την πόρτα για αμοιβαία εκτίμηση.

3) Είναι σημαντικό να δείχνετε συμπόνια

Δεν ειναι δύσκολο να βρείτε ένα άτομο με μία ιστορία που θα σας κάνει να νιώσετε συμπόνια. Όσο πιο πολύ γνωρίζετε τον άλλον τόσο πιο εύκολο είναι να καταλάβετε τις ανάγκες και τον πόνο του. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στους άλλους. Η μοναξία μπορεί να εξελιχθεί σε συνήθεια, αν εξακολουθήσετε να είστε αδρανής. Ανεξάρτητα από το πως νιώθετε, πρέπει να δράσετε αποφασιστικά.

Μοναξιά

Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

To τέλος μίας σχέσης

H επιτυχημένη σχέση και τα μυστικά της

Κατάθλιψη και ψυχοθεραπεία.

Leave a Reply