Δεν είστε τεμπέληδες – Η απομόνωση είναι εξαντλητική

Τις τελευταίες δεκαετίες, η θετική αυτο-ομιλία υπήρξε βασικό θέμα εμπνευσμένων ομιλητών. Είναι ένα κύριο θέμα επειδή είναι μια πρακτική που λειτουργεί. Όσο περισσότερο μιλάτε στον εαυτό σας με θετικό τρόπο, τόσο πιο θετικά αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Αυτή η θεωρία ισχύει επίσης για το αντίθετο σενάριο. ‘Οσο περισσότερα αρνητικά μηνύματα λαμβάνετε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, τόσο λιγότερο καλά θα νιώσετε για τον εαυτό σας και τον κόσμο.

Η ψυχοθεραπεία

Τα μέσα ενημέρωσης καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν καθημερινά μηνύματα προειδοποίησης, πανικοβλημένες αναρτήσεις και πληροφορίες που μας κάνουν να νιώθουμε άγχος και φόβο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε συνεχώς ανήσυχοι ή αγχωμένοι. Υποτιμούμε πραγματικά το πόση ενέργεια χρειάζεται για να μπορέσουμε να περιηγηθούμε και να διαχειριστούμε τη ζωή όταν βομβαρδιζόμαστε με επιβλαβή, αρνητικά μηνύματα όλες τις ώρες της ημέρας. Δεν είναι περίεργο που είμαστε εξαντλημένοι! Ακόμα κι αν η ζωή δείχνει φυσιολογική από κάθε άλλη εξωτερική άποψη, η εσωτερική ψυχολογία μας βασανίζεται και καταπιέζεται απο κάθε κομμάτι αρνητικών μηνυμάτων που καταναλώνουμε σε όλη αυτήν την κρίση και την απομόνωση.

 

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές υποσυνείδητες ανησυχίες που επιβαρύνουν το μυαλό μας!

Υπάρχουν τα πραγματικά προφανή αρνητικά μηνύματα που έχουμε με παραδείγματα, υπάρχουν όμως επίσης και οι υποσυνείδητες (αλλά σε καμία περίπτωση μικρές) ανησυχίες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού μας ανά πάσα στιγμή.

Κάποιες απο αυτές μοιάζουν με τις παρακάτω:

  • Ελπίζω πραγματικά οι παππούδες μου που είναι άτομα υψηλού κινδύνου να μην αρρωστήσουν.

  • Ελπίζω ότι η κοινότητά μου δεν θέτει τους άλλους σε κίνδυνο από τη δική τους άγνοια ή εγωισμό.

  • Θα είναι αποτελεσματικές οι αλλαγές που έχουμε πραγματοποιήσει στον προϋπολογισμό μας;

  • Τι γίνεται αν ο σύζυγός μου απολυθεί και δεν μπορούμε πλέον να πληρώσουμε το δάνειό μας;

  • Δεν μπορώ να προσαρμόσω ολόκληρο τον τρόπο ζωής μας στο ήδη μειωμένο εισόδημά μου λόγω αυτού του ιού.

Η ψυχική υγεία όλων μας δέχεται ένα σημαντικό χτύπημα αυτή την περίοδο που είμαστε σε απομόνωση! 

Μιλήστε σε όποιον αγωνίζεται με δυσκολίες ψυχικής υγείας και θα σας πει το ίδιο πράγμα: Η προσπάθεια διαχείρισης της ψυχικής υγείας είναι μια απίστευτα εξαντλητική διαδικασία. Ακόμη και βασικά πράγματα όπως το μαγείρεμα γίνονται δύσκολα εκείνες τις μέρες. Επειδή το μόνο που προσπαθούν να κάνουν σε περιόδους κρίσεων είναι να επιβιώσουν.

Βρισκόμαστε σε κατάσταση επιβίωσης. Όλα αυτά απαιτούν ενέργεια από εμάς, και έχουμε μόνο τόση ενέργεια στην άκρη όσο για καθημερινή χρήση. Και ενώ μπορούμε να στείλουμε μηνύματα, να καλέσουμε ο ένας τον άλλο και να κάνουμε μια συνομιλία μέσω βίντεο με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, αυτές τις μέρες είναι πραγματικά διαφορετικά από το συνηθισμένο. Χάνουμε πολύ σημαντικό και πολύ ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μας. Και αυτό μας κάνει να νιώθουμε πολύ μοναχικοί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα τώρα. Και είναι εντάξει να νιώθετε έτσι.

Για όλους εκείνους που εργάζονται εξ αποστάσεως όταν συνήθως πηγαίνουν σε ένα γραφείο και αγωνίζονται πραγματικά με αυτήν την ισορροπία, πρέπει να ξέρετε ότι δεν αποτυγχάνετε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό που κάνετε για να διατηρήσετε μια ρουτίνα, να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία και να κάνετε ό, τι μπορείτε για να κρατήσετε τον εαυτό σας υγιή είναι κάτι παραπάνω από αρκετό σε αυτήν την τρέχουσα περίσταση.

Ανθρωπάκι που νιώθει κοινωνική απομόνωση

Σε περιόδους μεγάλης κρίσης, η επιβίωση είναι η μόνη προσδοκία που πρέπει να έχετε για τον εαυτό σας. Είναι εντάξει να κοιμάστε νωρίτερα από το συνηθισμένο. Είναι εντάξει να νιώθετε μελαγχολικοί αυτή την περίοδο.

Όλες αυτές οι εσωτερικές, ψυχολογικές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, που βρισκόμαστε σε απομόνωση, απαιτούν μια εξαιρετική ποσότητα ενέργειας από εμάς. Γι ‘αυτό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Να είστε ευγενικοί με το σώμα και το μυαλό σας καθώς αντιμετωπίζετε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά προβλήματα που αποτελούν άμεσο σύμπτωμα της τρέχουσας κρίσης που λαμβάνει χώρα. Δεν χρειάζεται να υπερέχετε σε ό,τι κάνετε τώρα. Είναι ειλικρινά άδικο και μη ρεαλιστικό να το περιμένετε από τον εαυτό σας. Αυτήν τη στιγμή, ο κύριος στόχος σας είναι να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή και υγιή.

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή. Φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Βάλτε χαλαρωτική μουσική. Στείλτε μήνυμα ή καλέστε έναν αγαπημένο σας. Ανάψτε ένα κερί που έχετε στο σπίτι σας. Πάρτε έναν απογευματινό ύπνο. Και το πιο σημαντικό, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Να είστε ευγενικοί στις δικές σας ανάγκες. Κλείστε τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και ανοίξτε ένα βιβλίο. Μία φορά την μέρα, σταθείτε έξω στον μπαλκόνι για τουλάχιστον ένα λεπτό και απλώς απολαύστε τον ήλιο. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θα είστε εντάξει και ότι αυτό θα περάσει. Θα το ξεπεράσουμε αυτό. Σε παγκόσμια κλίμακα, είμαστε ενωμένοι. Δεν είστε μόνοι σε αυτό.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Leave a Reply