Ακόμα και στον σημερινό, προηγμένο κόσμο, πολλοί από εμάς είναι συχνά απρόθυμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ψυχικής τους υγείας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως:

  • Μερικοί άνθρωποι βλέπουν λανθασμένα τα προβλήματα που αφορούν στη ψυχική υγεία ως κάτι που πρέπει να αγνοήσουν. Οι άντρες, ειδικά, συχνά προτιμούν να αγνοήσουν τα συναισθήματά τους παρά να ζητήσουν βοήθεια.

διατήρηση ψυχικής υγείας
  • Σε ορισμένες κοινωνίες, τα ψυχικά και συναισθηματικά ζητήματα θεωρούνται σημάδι αδυναμίας ή κάποιου προσωπικού σφάλματος.

  • Στον γρήγορο κόσμο του σήμερα, έχουμε εμμονή με την αναζήτηση γρήγορων, απλών απαντήσεων σε περίπλοκα προβλήματα. Ψάχνουμε για σύνδεση με άλλους ελέγχοντας υποχρεωτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντί για προσωπική επαφή με ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο, για παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει και για την ψυχική υγεία. Για να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας και να μειώσουμε την κατάθλιψη, θα προτιμούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς περαιτέρω ανάλυση ή προσωπική αναζήτηση. 

  • Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια για ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα, οι μόνες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας είναι η φαρμακευτική αγωγή (που μπορεί κάποιες φορές να συνοδεύεται από ανεπιθύμητες παρενέργειες) ή η ψυχοθεραπεία (η οποία μπορεί να είναι μακροχρόνια και δαπανηρή).

Υγεία μυαλού

Η αλήθεια είναι ότι, ανεξάρτητα από τα προβλήματά σας, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον τρόπο που αισθάνεστε και να νιώσετε μεγαλύτερη ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Και μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα!

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply