Είστε ακόμη ελεύθεροι ενω θα προτιμούσατε να είστε σε σχέση. Αναρωτιέστε πώς γίνεται όλοι να φαίνονται ότι έχουν βρει το άτομο με το οποίο θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

Πριν αναλύσουμε τους λόγους, για τους οποίους ενδεχομένως να είστε ακόμα μόνοι, είναι σημαντικό για αρχή, να αποβάλλετε την ψευδαίσθηση ότι, ποτέ δεν θα νιώσετε ολοκληρωμένοι, παρά μόνο όταν βρείτε το άλλο σας μισό. 

Βραδινή βολτα

Σίγουρα, οι σχέσεις μπορούν να είναι υπέροχες. Μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε ευτυχισμένοι. Επίσης, σας να κάνουν να αισθάνεστε ότι πάντα θα έχετε κάποιον να “πολεμήσει” για εσάς, όταν εσείς το χρειαστείτε. Αλλά η σχέση δεν είναι ένα μαγικό μέσο που θα λύσει όλα τα προβλήματά σας. Η αληθινή ευτυχία μπορεί επιτευχθεί ακόμα και όταν είστε μόνοι.

Ωστόσο, αν θέλετε να βρείτε το σωστό άτομο για να μοιραστείτε τη ζωή σας και αναρωτιέστε γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα, ίσως η απάντηση που ψάχνετε να βρίσκεται στους παρακάτω λόγους.

Γιατί λοιπόν είστε ακόμη μόνοι; 

 

1. Δεν έχετε συναντήσει το σωστό άτομο

Προτού αναρωτηθείτε το πόσο προφανής είναι αυτός ο λόγος, πάρτε μια στιγμή για να σκεφτείτε καθαρά. Ξέρω ότι είναι απογοητευτικό να ακούμε ότι, ο σωστός άνθρωπος δεν έχει έρθει ακόμα, αλλά ίσως είναι η αλήθεια. Ενδεχομένως να μην έχετε συναντήσει τον ιδανικό σύντροφο για εσάς ακόμη. Η υπομονή είναι αρετή. 

 

2. Δεν ήσασταν έτοιμοι για μία σχέση

Δεν έχει σημασία αν είστε 22 ή 52, ίσως να μην φτάσατε ακόμη στο σημείο να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις, που θα σας εμφανιστούν όταν γνωρίσετε κάποιον. Αν δεν αγαπάτε τον εαυτό σας άνευ όρων, θα είναι δύσκολο να αγαπάτε κάποιον άλλο και σίγουρα θα είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί ο άλλος να επιλέξει και να αγαπήσει εσάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιάζονται να αποκτήσουν μια μακροχρόνια σχέση, πριν να είναι πραγματικά έτοιμοι. 

 

3. Δεν ήταν οι άλλοι έτοιμοι για σχέση

Το ταγκό θέλει δύο. Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να μην βρήκατε ακόμα μια μακροχρόνια σχέση, ίσως να μην έχει να κάνει τόσο πολύ με σας, αλλά με τους άνδρες ή τις γυναίκες με τους οποίους έχετε πρόσφατα εμπλακεί. Η επιλογή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.

4. Είχατε δώσει αλλού προτεραιότητα

Το να κάνετε μία σχέση μπορεί να μην αποτελούσε προτεραιότητα, καθώς είχατε να ασχοληθείτε με άλλα σημαντικότερα, για εσάς, πράγματα. Για παράδειγμα είχατε επιλέξει συνειδητά ή υποσυνείδητα να θέσετε την καριέρα σας, ως προτεραιότητα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε, γιατί είχατε θέσει αυτές τις προτεραιότητες. Ίσως δεν έχετε βρει ακόμη το άτομο, για το οποίο θα είστε διατεθειμένοι να αναδιαμορφώσετε τις προτεραιότητές σας.

Μία σχέση και φιλιά μεταξύ 2 ατόμων

5. Ήσασταν απασχολημένοι

Η αγάπη είναι χρονοβόρα. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχετε δημιουργήσει ακόμα μια μακροχρόνια σχέση, μπορεί απλώς να είναι ότι δεν είχατε το χρόνο για αυτήν. Εάν έχετε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα στο οποίο κάνετε πράγματα που ενθουσιάζουν εσάς και τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για σας, τότε είναι δύσκολο να χωρέσετε, σε αυτό, μία σχέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να κάνετε αυτό που κάνετε. Συνεχίστε να κάνετε ό,τι αγαπάτε και τελικά θα βρείτε κάποιον που μπορεί να συμβαδίσει μαζί σας ή που θα είστε πρόθυμοι να κάνετε μερικές θυσίες στο πρόγραμμά σας, ώστε να συνδιαστούν όλα με επιτυχία. Άλλωστε, όταν ο σύντροφος θα είναι κατάλληλος, θα κατανοήσει ότι είχατε παράλληλα μια ζωή και θα το σεβαστεί.

 

Μαρία Παπουτσή

M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Γιατί δυσκολεύομαι να κάνω σχέση; (Μέρος 2ο)

Πως θα αποκτήσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;

Τι είναι το άγχος υγειας;