Ο όρος τοξική σχέση δεν αναφέρεται μόνο στη σχέση μεταξύ δύο συντρόφων. Μπορεί να αναφέρεται στη σχέση μεταξύ φίλων, μητέρας-κόρης, αφεντικού-υπαλλήλου κ.ο.κ. Η αντιμετώπιση μίας τέτοιου είδους σχέσης, πολλές φορές, μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο μερικές φορές είναι καλύτερο να τερματίσεις κάτι και να προσπαθήσεις να ξεκινήσεις κάτι νέο, από το να φυλακίσεις τον εαυτό σου ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει.

Χωρισμός στη σχέση

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν βγείτε από μια τοξική σχέση. Ωστόσο η πιο σημαντική πτυχή θα πρέπει πάντα να είναι η ασφάλειά σας.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες χρήσιμες συμβουλές ώστε να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια να αποβάλλεται την τοξικότητα από τη ζωή σας:

 

Μιλήστε για την τοξική σχέση 

Βρείτε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να μιλήσετε για το τι συμβαίνει. Κάποιος με τον οποίο είστε άνετοι, όπως ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας, ακόμη και ένας ψυχολόγος. Η απόκτηση υποστήριξης είναι, μακροπρόθεσμα, το πιο σημαντικό βήμα.

Μιλώντας για την τοξική σας σχέση, όχι μόνο ενημερώνετε τους άλλους για αυτό που αντιμετωπίζετε, αλλά, μπορεί να λάβετε άλλες απόψεις και να επιβεβαιώσετε ότι δεν είναι μόνο στο μυαλό σας.

 

Οικονομική ανεξαρτησία

Πολλοί άνθρωποι μένουν σε μια τοξική σχέση λόγω της οικονομικής σταθερότητας που τους αποφέρει. Εάν βασίζεστε στο σύντροφό σας για χρήματα ή αντιμετωπίζετε μία τοξική ατμόσφαιρα στην εργασία σας, προσπαθήστε να ενημερώσετε τους αξιόπιστους φίλους σας για το τι συμβαίνει και ρωτήστε εάν θα είναι σε θέση να σας βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα. Μόλις εγκαταλείψετε το τοξικό περιβάλλον, η εύρεση εργασίας μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καθώς σας επιτρέπει να εξοφλήσετε πιθανά χρέη και να εδραιώσετε ανεξαρτησία.

Εάν έχετε δουλειά, προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να αποταμιεύετε, ώστε να έχετε λίγη οικονομική υποστήριξη, την στιγμή που θα τη χρειαστείτε.

Αποφύγετε την επαφή!

Μόλις ξεφύγετε με επιτυχία από τη τοξική σχέση, μην έρθετε σε επαφή τουλάχιστον εώς ότου σταθείτε στα πόδια σας. Λίγο μετά τη λήξη μιας σχέσης, έχουμε την τάση να νιώθουμε μόνοι. Ωστόσο, η επαφή μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση. Μπορεί για παράδειγμα, να πιστέψετε ότι, το εν λόγω άτομο έχει αλλάξει (σε ​​ορισμένες περιπτώσεις το κάνουν αλλά όχι στις περισσότερες).

Πως να χωρίσω

Η έξοδος από μια τοξική σχέση μπορεί να πάρει χρόνο ή να συμβεί εν μία νυκτί, αλλά είναι πάντα κάτι που πρέπει να σας κάνει να νιώθετε περήφανοι.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί δυσκολεύομαι να κάνω σχέση;

Τα μυστικά των επιτυχημένων σχέσεων

Ποια είναι τα στάδια του διαζυγίου;