Οι περισσότεροι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται εάν βρίσκονται σε μια υγιή σχέση. Αν ο σύντροφός που έχουν είναι ο κατάλληλος και εάν είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Κάθε σχέση είναι μοναδική, αλλά κάθε ζευγάρι περνάει δύσκολους καιρούς. Οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι, και κατά προέκταση ούτε οι σχέσεις. Ωστόσο, όταν οι κακές στιγμές αρχίζουν να είναι περισσότερες από τις καλές μπορεί να αναρωτηθούμε, “Είμαι σε μια τοξική σχέση;”

Χωρισμός στη σχέση

Ποιες είναι οι τοξικές σχέσεις;

Υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που έχουν τοξική επίδραση στις σχέσεις, όπως:

α. Εάν συμπεριφέρεστε σαν να έχετε δύναμη πάνω στον σύντροφό σας.

β. Εάν χρησιμοποιείτε συναισθηματικό εξαναγκασμό ή αν προσπαθείτε να χειραγωγήσετε κάποιον για να πάρετε αυτό που θέλετε.

γ. Αν προσπαθείτε να αντικαταστήσετε την πραγματική αγάπη με καταναγκασμό ή με συνεχόμενους συμβιβασμούς.

δ. Εάν αρνείστε να συμπεριφερθείτε με πράξεις που θα δείξουν αγάπη και σεβασμό απέναντι στον σύντροφο σας.

ε. Εάν δείχνετε υποταγή ή κυριαρχία στη σχέση γονέα-παιδιού, είτε κατέχετε τον ένα είτε τον άλλο ρόλο.

Οι τοξικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από ζήλια, θυμό, θλίψη, χειραγώγηση, απόγνωση, εγωισμό και απόρριψη. Ωστόσο, ένα σύνηθες φαινόμενο σε μια τοξική σχέση περιλαμβάνει την έντονη έλξη των συντρόφων μεταξύ τους, παρά τον πόνο που και οι δύο προκαλούν ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι εμφανές με ένα ζευγάρι που έχει συνάψει ένα δεσμό ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «φανταστικός». Ο εν λόγω χαρακτηρισμός, χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ψευδαίσθηση της σύνδεσης που δημιουργήθηκε μεταξύ δύο ανθρώπων που βοηθά στην ανακούφιση των ατομικών φόβων τους.

Ένας φανταστικός δεσμός είναι τοξικός για μια σχέση επειδή αντικαθιστά τα αληθινά συναισθήματα αγάπης και υποστήριξης. Καθώς το ζευγάρι σχετίζεται ως «εμείς» αντί για «εσείς» και «εγώ», η σχέση τους γίνεται περισσότερο με τη μορφή (με βάση τις εμφανίσεις και τους ρόλους) παρά με την ουσία (με βάση το πραγματικό συναίσθημα και την αυθεντικότητα).

Δύσκολες σχέσεις. Άγχος σχέσης

Leave a Reply