Μετά από ένα τραυματικό γεγονός, είναι φυσιολογικό να βιώνετε αναδρομές, άγχος και άλλα αρνητικά συμπτώματα. Οι τεχνικές γείωσης βοηθούν στον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων στρέφοντας την προσοχή σας μακριά από τις σκέψεις, τις αναμνήσεις ή τις ανησυχίες και εστιάζοντας ξανά στην παρούσα στιγμή.

Τεχνική 5-4-3-2-1

Χρησιμοποιώντας την τεχνική 5-4-3-2-1, θα εντοπίσετε σκόπιμα τις λεπτομέρειες του περιβάλλοντός σας χρησιμοποιώντας κάθε μια από τις αισθήσεις σας. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε μικρές λεπτομέρειες, όπως μακρινούς ήχους ή την υφή ενός συνηθισμένου αντικειμένου.

Γυναίκα που χαλαρώνει

Ποια είναι τα 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε; Αναζητήστε μικρές λεπτομέρειες όπως ένα μοτίβο στο ταβάνι, τον τρόπο με τον οποίο το φως αντανακλάται από μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που δεν έχετε παρατηρήσει ποτέ.

Ποια είναι τα 4 πράγματα που μπορείτε να νιώσετε; Παρατηρήστε την αίσθηση του ρούχου στο σώμα σας, τον ήλιο στο δέρμα σας ή την αίσθηση της καρέκλας στην οποία κάθεστε. Πάρτε ένα αντικείμενο και εξετάστε το βάρος, την υφή και ιδιότητες.

Ποια είναι τα 3 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε; Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους ήχους, όπως ένα ρολόι που χτυπά, ή τα φύλλα των δέντρων που τα φυσάει ο άνεμος.

Ποια είναι τα 2 πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε; Προσπαθήστε να παρατηρήσετε μυρωδιές στον αέρα γύρω σας, όπως ένα αποσμητικό χώρου ή το φρεσκοκομμένο γρασίδι. Μπορεί επίσης να ψάξετε γύρω σας για κάτι που έχει άρωμα, όπως ένα λουλούδι ή ένα αναμμένο κερί.

Ποιό είναι 1 πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε; Πάρτε τσίχλες, καραμέλες ή μικρά σνακ για αυτό το βήμα. Βάλτε ένα στο στόμα σας και εστιάστε την προσοχή σας στις γεύσεις.

Κατηγορίες

Επιλέξτε τουλάχιστον τρεις από τις παρακάτω κατηγορίες και βρείτε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε στην κάθε μία. Αφιερώστε λίγα λεπτά σε κάθε κατηγορία για να βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα.

        

Ταινίες

Αθλητικές ομάδες

Ζώα

Χώρες

Χρώματα

Πόλεις

Βιβλία

Αυτοκίνητα

Τηλεοπτικές εκπομπές

Δημητριακά

Φρούτα & Λαχανικά

Διάσημοι άνθρωποι

Νοητικές ασκήσεις/τεχνικές

Χρησιμοποιήστε νοητικές τεχνικές για να απομακρύνετε το μυαλό σας από δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα. Πειραματιστείτε για να δείτε ποιά είναι η καλύτερη για εσάς.

– Ονομάστε όλα τα αντικείμενα που βλέπετε.

– Περιγράψτε τα βήματα στην εκτέλεση μιας δραστηριότητας που ξέρετε πώς να κάνετε καλά. Για παράδειγμα, πώς να ετοιμάσετε το αγαπημένο σας γεύμα ή να δέσετε έναν κόμπο.

Χαλαρός άντρας

– Μετρήστε αντίστροφα από το 100 ως το 0.

– Πάρτε ένα αντικείμενο και περιγράψτε το λεπτομερώς. Περιγράψτε το χρώμα, την υφή, το μέγεθος, το βάρος, το άρωμα και άλλες ιδιότητες που παρατηρείτε.

– Γράψτε το πλήρες όνομά σας και τα ονόματα τριών άλλων ατόμων, αντίστροφα.

– Ονομάστε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας, τις ηλικίες τους και μία από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες.

– Διαβάστε κάτι αντίστροφα, γράμμα-γράμμα. Εξασκηθείτε για λίγα λεπτά τουλάχιστον.

– Σκεφτείτε ένα αντικείμενο και «σχεδιάστε» το στο μυαλό σας ή στον αέρα με το δάχτυλό σας. Δοκιμάστε να σχεδιάσετε το σπίτι σας, ένα όχημα ή ένα ζώο.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply