Πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σχέση από απόσταση, με πρώτους και καλύτερους τους φοιτητές. Σύμφωνα με έρευνες, άτομα τα οποία έχουν σχέση από απόσταση νιώθουν μεγαλύτερη οικειότητα από ζευγάρια τα οποία βλέπονται κάθε μέρα. Η λογική πίσω από την αυξημένη οικειότητα βρίσκεται στο γεγονός ότι τα ζευγάρια που έχουν  σχέση από απόσταση, μοιράζονται περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους. Η σχέση από απόσταση δεν είναι απαραίτητα καταδικασμένη.

Η Ψυχολόγος Μαρία παπαουτσή γράφει για την σχέση από απόσταση

Πως διαχειριζόμαστε την σχέση από απόσταση;

  • Σωστή επικοινωνία. Ειναι το μαγικό κλειδί για την επιτυχία της σχέσης. Ένα οποιοδήποτε ζευγάρι χρειάζεται να επικοινωνεί λειτουργικά. Ένας καβγάς από απόσταση είναι πιο επώδυνος και ίσως έχει περισσότερες αρνητικές συνέπειες.

  • Ζουμ στο συναίσθημα. Για να επικοινωνήσεις χρειάζεται να εστιάσεις στα συναισθήματά σου. Να παρατηρείς τον εαυτό σου πώς νιώθει. Αν υπάρχει κάτι σημαντικό για σένα μοιράσου το.

  • Καθημερινά τηλεφωνικά ραντεβού.Μην αφήνεις τις ημέρες να περνούν χωρίς να μιλάς με τον σύντροφό σου. Προσπάθησε να διατηρείς ένα κλίμα αντίστοιχο με την σχέση που θα είχες εάν θα ήσασταν κοντά. Να έχετε για παράδειγμα, ένα άτυπο καθημερινό ραντεβού επικοινωνίας και να μην το παραλείπετε εκτός απροόπτου.

  • Επόμενη συνάντηση. Μην αφήνεις στην τύχη το πότε θα ξαναβρεθείς με τον σύντροφό σου. Το να γνωρίζεις περίπου πότε θα ξαναβρεθείτε δίνει κίνητρο και νόημα στη σχέση για να αφοσιώνεσαι σε αυτήν κάθε μέρα που θα περνάει.

  • Δραστηριότητες απο κοινού. Κι όμως μπορείτε να κάνετε πράγματα μαζί ακόμη κι αν είστε σε απόσταση. Κανονίστε να δείτε την ίδια ταινία, την ίδια εκπομπή ή διαβάστε μαζί το ίδιο βιβλίο.

  • Όχι στη ζήλια. Η σχέση εξ αποστάσεως δοκιμάζει την εμπιστοσύνη σας καθημερινά. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν θα υπάρχει μέλλον στη σχέση, όπως και σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης.

  • Εφαρμογές για καλύτερη επικοινωνία. Επιστράτευσε την τεχνολογία και βρες τον πιο οικονομικό τρόπο για να μπορείς να μιλάς με τον σύντροφό σου όσο πιο πολύ γίνεται, διάφορα apps που βοηθούν την επικοινωνία σας με καλό ήχο και εικόνα.

  • Ειλικρίνεια. Πολλές φορές θεωρούμε πως όταν κάποιος είναι μακριά μας δε χρειάζεται να μαθαίνει τα πάντα, αλλά όσο παράξενο και αν φαίνεται, συμβαίνει το αντίθετο.

Η Ψυχολόγος Μαρία παπαουτσή γράφει για την σχέση από απόσταση
  • Γεμίστε την ημέρα σας. Προσπαθήστε απο κοινού να γεμίσετε την ημέρα σας με πράγματα, να περνάτε καλά και να μην έχετε τύψεις που φύγατε ή θυμό που σας άφησε αντίστοιχα. Η έντονη καθημερινότητα βοηθά στο να μη σκέφτεται το μυαλό αρνητικά, οπότε κινητοποιηθείτε και οι δύο.

  • Όχι στην πίεση. Ο κανόνας αυτός ισχύει σε όλες τις σχέσεις, αλλά όταν μιλάμε για σχέση απόστασης, πρέπει να τον τηρείτε με ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια.

  • Μάθετε ο ένας το πρόγραμμα του άλλου. Στόχος σας δεν είναι ο έλεγχος των κινήσεων σας, απλά δε θα αισθάνεστε τόσο απόμακροι. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει και η επικοινωνία σας πιο εύκολη και θα είστε και οι δύο πιο ήρεμοι.

Μαρία Παπουτσή

M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

 

To τέλος μίας σχέσης

H επιτυχημένη σχέση και τα μυστικά της

Γιατί δυσκολεύομαι να κάνω σχέση; (Μέρος 1ο)

Leave a Reply