Πολλά ζευγάρια παίζουν πολύ συχνά ένα παιχνίδι που λέγεται «κατηγορώ τον άλλο πάντα και για τα πάντα». Το παιχνίδι αυτό οδηγεί σε μία αποστασιοποίηση από την πλευρά αυτού που δέχεται τις κατηγορίες, με τον δεύτερο να καταλήγει πάντα να κυνηγάει αυτόν που κάποτε κατηγορούσε περιττό να αναφέρουμε πως εξακολουθεί να τον κατηγορεί επειδή δεν μπορεί να τον πιάσει.

Η Μαρία Παπουτσή δίνει συμβουλές για τον γάμο

Πολλά αρνητικά μπορούν να προκύψουν από αυτήν την κατάσταση, όμως το αρνητικότερο όλων είναι η αιτία αυτής: σε μία σχέση ο καθένας περιμένει από τον άλλο να αλλάξει συμπεριφορά και χαρακτήρα αντί να κάνει κι εκείνος το ίδιο. Για να δημιουργηθεί μία σχέση χρειάζονται δύο πρόσωπα και για να διατηρηθεί ο δεσμός χρειάζεται από κοινού προσπάθεια. Από που μπορείτε να αρχίσετε; Κάντε την αυτοκριτική σας, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του άλλου και δώστε ακόμη μία ευκαιρία σε αυτό που χτίσατε με τόσο κόπο.

1. Εκφράστε τη δυσαρέσκειά σας χωρίς να κατηγορείτε

Μήπως έχετε αποκτήσει τη συνήθεια να κατηγορείτε άκριτα τον σύντροφό σας; Ο διάλογος πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που σας προβληματίζουν θα φέρει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα από μία συνεχή επίθεση στον άνθρωπό σας. Αντί λοιπόν να αρχίσετε να τον λέτε ανεύθυνο και να φωνάζετε πως δεν κάνει τίποτα σωστά, πείτε του με ήρεμο τρόπο πως ανησυχήσατε που δεν σας πήρε τηλέφωνο και θα προτιμούσατε να σας ενημερώνει όταν πρόκειται να αργήσει.

2. Λύστε τις διαφωνίες επιδέξια

Σύμφωνα με έρευνες, το 69% τον διαφωνιών που υπάρχουν σε έναν γάμο δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί. Η εστίαση λοιπόν πρέπει να γίνει στη σωστή διαχείρισή τους: αντί να κρατάτε μέσα σας όλα αυτά που σας απασχολούν επιλέξτε να τα μοιραστείτε με τον σύντροφό σας μέσω μίας ήρεμης συζήτησης. Σε μία σχέση έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζει ο καθένας ακριβώς αυτό που ενοχλεί τον άλλο, ειδάλλως δημιουργείται χάσμα ανάμεσα στο ζευγάρι.

3. Επικεντρωθείτε στην ήρεμη συζήτηση των προβλημάτων

Οι φωνές δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματά σας και ίσα ίσα θα τα εντείνουν. Για να πετύχετε το αντίθετο, δεν πρέπει να επιτεθείτε στον σύντροφό σας και φυσικά θα πρέπει να αποφύγετε τις βρισιές, τις ειρωνείες και την υποτίμηση. Σταματήστε να κρατάτε αμυντική στάση και δείξτε στον άνθρωπό σας πως ο λόγος που συνεχίζετε να προσπαθείτε είναι επειδή τον εκτιμάτε.

4. Αυξήστε τη σωματική επαφή

Η λέξη κλειδί είναι η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και του έρωτα. Η σωματική επαφή, χωρίς απαραίτητα αυτή να είναι σεξουαλική,έχει την ικανότητα να χαλαρώνει τον άνθρωπο και να δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο δέσιμο απ’ ό,τι υπάρχει. Προσπαθήστε μέσα στην καθημερινότητά σας να αγκαλιάζεστε περισσότερο, να κρατάτε τα χέρια σας και θα δείτε πως θα σας ξυπνήσουν τα πιο τρυφερά συναισθήματα.

5. Εκφράστε την αγάπη και τον θαυμασμό σας

Θυμάστε όλα αυτά που σας κέρδισαν στον σύντροφό σας; Όλα αυτά που σας έκαναν να τον ερωτευτείτε; Γιατί έχετε σταματήσει να τον επαινείτε για όλα αυτά που θαυμάζετε στον χαρακτήρα του; Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση -και εσείς!- και η επιβεβαίωση σε μία σχέση λειτουργεί σαν καύσιμο για να μπορέσει να προχωρήσει. Δείξτε την αγάπη σας και κάντε τον άνθρωπό σας να νιώσει καλά κοντά σας. Το ίδιο πρέπει να γίνει και από την άλλη πλευρά.

6. Περάστε χρόνο μαζί

Μία απο τις πιο σημαντικές συμβουλές για τον γάμο είναι να γεμίσετε την καθημερινότητά σας με δραστηριότητες που αρέσουν και στους δύο και περάστε ευχάριστες ώρες μαζί. Ακόμη όμως κι αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μην αμελείτε ποτέ να συζητάτε με τον σύντροφό σας για το πώς ήταν η ημέρα σας. Μοιραστείτε τα νέα σας, συμβουλευτείτε ο ένας τον άλλο, γελάστε και επαναφέρετε το ισχυρό δέσιμο που είχατε κάποτε. Μην ξεχνάτε ποτέ πως εσείς οι δύο είστε πάντα μία ομάδα.

7. Ορίστε μία περίοδο ανακωχής

Δοκιμάστε το και δεν έχετε να χάσετε τίποτα. Συμφωνήστε για ένα χρονικό διάστημα να μην τσακωθείτε καθόλου. Κάντε μία προσπάθεια να είστε απόλυτα σωστοί ο ένας απέναντι στον άλλο και θα δείτε ότι τα αποτελέσματα θα είναι πιο μακροπρόθεσμα απ’ ό,τι νομίζετε.

8. Συζήτηση στο κρεβάτι.

Η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού, είναι ένας ιδανικός χώρος για συζήτηση. Εκεί μπορείτε να μιλήσετε από τα νέα της καθημερινότητάς σας, μέχρι και για τα πιο σοβαρά θέματα. Η στάση των δύο σας, κάτω από τα σκεπάσματα δημιουργεί από μόνη της ένα χαλαρό και τρυφερό κλίμα.

9. Μαζί για ψώνια.

Μπείτε σε μια διαδικασία να τον/την συνοδέψετε στις επόμενες αγορές του/της στα μαγαζιά. Συνοδεύοντας τον σύντροφο σας, στην αγορά ενός νέου ρούχου για παράδειγμα, δηλώνετε το ενδιαφέρον σας. Πείτε την γνώμη σας, κάντε κομπλιμέντο σε κάτι που θα δοκιμάσει και του/της πηγαίνει.

Η Μαρία Παπουτσή δίνει συμβουλές για τον γάμο

10. Αγγίξτε τον/την.

Επικοινωνία μέσα στο ζευγάρι, δεν είναι μόνο ο διάλογος. Τολμήστε να αγγίζετε τον άλλον πιο συχνά. Ακόμα και όταν βλέπετε μια ταινία στον καναπέ. Καθίστε δίπλα. Πάρτε τον σύντροφό σαςμια μεγάλη αγκαλιά, στο τέλος μιας δύσκολης μέρας.

11. Φύγετε ένα Σαββατοκύριακο.

Εκτός απο τις παραπάνω συμβουλές για τον γάμο, είναι σημαντικό να οργανώσετε μία εκδρομή. Μια μικρή και ελαφρώς προγραμματισμένη εκδρομή ένα διήμερο, οπωσδήποτε ανανεώνει την σχέση. Άλλωστε και οι δύο έχετε ανάγκη από στιγμές χαλάρωσης μακριά απ’ όλα. Αν επιλέξετε να το κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, σίγουρα θα ενθουσιαστούν και αυτά. Διαφορετικά, εμπιστευτείτε τα στους παππούδες και «αποδράστε» οι δυο σας..

12. Κάντε μια έκπληξη.

Μην μπαίνετε στην διαδικασία να κάνετε μια έκπληξη ή ένα δώρο στον σύντροφό σας, μόνο στα γενέθλια και στις επετείους. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει αυτό.. και να θυμάστε ότι θα έχει μεγαλύτερη αξία για τον άλλο όταν δεν το περιμένει. Ετοιμάστε το φαγητό και στολίστε το τραπέζι με δύο λουλούδια.. Αγοράστε μια κάρτα και γράψτε μέσα δυο λόγια για εκείνον/εκείνη.. Κρύψτε στο μαξιλάρι του/της μια μεγάλη σοκολάτα.. ότι και αν κάνετε, όσο μικρό ή αν μεγάλο και αν είναι αυτό.. ο σύντροφός σας σίγουρα θα αισθανθεί όμορφα και θα εισπράξει το ενδιαφέρον σας.

13. Αλλάξτε τον χώρο.

Μην περιορίζετε την σεξουαλική σας επαφή, αποκλειστικά στον χώρο της κρεβατοκάμαρας. Επιλέξτε και άλλα μέρη του σπιτιού. Να θυμάστε ότι το «ξαφνικό» είναι συνήθως καλύτερο από το «προγραμματισμένο».

14. Οργανώστε κοινές εξόδους.

Παρακολουθείστε μαζί του έναν ποδοσφαιρικό αγώνα (ακόμα και αν δεν το πολύ-καταλαβαίνετε)… και εκείνος αντίστοιχα μαζί σας, μια συναισθηματική ταινία.

15. Κάντε κοινά πράγματα μέσα στο σπίτι.

Για παράδειγμα μέσα στην κουζίνα. Επιλέξτε ένα βράδυ να μαγειρέψετε μαζί μέσα στην κουζίνα. Ή φτιάξτε ένα παζλ. Είναι κοινές σας στιγμές, που θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε, να δημιουργήσετε κάτι μαζί, να παίξετε, να γελάσετε..

 

16. Μιλήστε ανοικτά για τις φαντασιώσεις σας.

Μιλήστε ανοικτά στον/ στην σύντροφό σας. Ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με μια επιλογή του/της… το παιχνίδι της συζήτησης πολλές φορές λειτουργεί σαν «πεπραγμένο».

 

17. Παίξτε και γελάστε μεταξύ σας.

Όπως και οι παραπάνω συμβουλές για τον γάμο είναι σημαντικό να παίξετε και να γελάσετε μεταξύ σας. Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, τηλεόραση στον καναπέ δεν είναι η μόνη λύση. Κάντε κάτι διαφορετικό. Παίξτε ένα επιτραπέζιο, χαρτιά… πειράξτε ο ένας τον άλλο, γαργαληθείτε, γελάστε… οτιδήποτε σας κάνει να γελάτε, σίγουρα σας φέρνει πιο κοντά.

 

18. Οργανώστε ένα ραντεβού.

«Σκηνοθετείστε» δηλαδή ένα ραντεβού μεταξύ σας, σαν τον πρώτο καιρό. Μιλήστε στο τηλέφωνο και συναντηθείτε κάπου έξω για φαγητό ή ποτό ή ακόμα και σε ένα ξενοδοχείο. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο «σικέ».. σίγουρα όμως λειτουργεί αφροδισιακά για μια σχέση.

 

Leave a Reply