Υπάρχει μια συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι, η οποία προκαλεί το ίδιο κακό αποτέλεσμα. Είναι μια συνήθεια που οι περισσότεροι από εμάς μεγάλωσαν με αυτήν. Λοιπόν, για ποια συνήθεια μιλάω; Είναι η συνήθεια να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Φυσικά, έρχεται μια στιγμή στη ζωή σας που το κάνετε αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε ο ανταγωνισμός, προκειμένου να δούμε ποιος είναι καλύτερος σε σύγκριση με άλλους. Αυτό στο οποίο αναφέρομαι είναι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους στο σημείο που γίνεται αυτοκαταστροφικό. 

Συγκρίνομαι και στρες

Πολλοί γονείς συγκρίνουν συνεχώς τα δικά τους παιδιά με άλλα παιδιά. Ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι το παιδί τους σε κάτι, φαίνεται πάντα να υπάρχει κάποιο άλλο παιδί που είναι καλύτερο.

Αν θέλετε να αισθανθείτε δυσαρεστημένοι με τη ζωή σας, ξεκινήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άτομα που είναι νεότερα από εσάς, αλλά έχουν καταφέρει δύο φορές περισσότερα από εσάς.

Πολλές φορές μπορεί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον που πιστεύετε ότι είναι λιγότερο ταλαντούχος, αλλά αμείβεται περισσότερο. Σε αυτήν την περίπτωση, να είστε σίγουροι ότι θα νιώσετε δυστυχισμένοι.

Εάν πρόκειται να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον, το μόνο άτομο με το οποίο πρέπει να το κάνετε είναι ο εαυτός σας. Ο καθένας απο εμάς μεγαλώνει με διαφορετικές περιστάσεις και έχει διαφορετικές εμπειρίες. Οπότε το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους είναι σαν να συγκρίνετε τα μήλα με τα πορτοκάλια. Αλλά όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τον παλιό σας εαυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή σας.

Μερικές φορές η σύγκριση του εαυτού σας με τους άλλους θα σας βοηθήσει να δείτε τι είναι εφικτό και να σας παρακινήσει να εργαστείτε πιο σκληρά. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι εντάξει. Ωστόσο, εάν συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με τους άλλους και απλά αισθάνεστε άσχημα για τη ζωή σας μετά, πρέπει να σταματήσετε άμεσα αυτήν τη συνήθεια. Ο τρόπος με τον οποίο σταματάτε αυτήν τη συνήθεια είναι να πιάσετε τον εαυτό σας όταν το κάνετε και να σκεφτείτε για τί είστε ευγνώμονες στη ζωή σας.

Σύγκριση

Όταν αντικαθιστάτε τη συνήθεια να συγκρίνετε τον εαυτό σας και να αισθάνεστε άσχημα με το να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τι είναι καλό στη ζωή σας, θα ζήσετε μια πιο χαρούμενη ζωή. Εάν θέλετε να αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι, πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να είστε καλύτεροι από τον παλιό σας εαυτό. Γι ‘αυτό θέτουμε στόχους και συνεχώς προσπαθούμε να ωθήσουμε τους εαυτούς μας να γίνουνε καλύτεροι. Όσο μεγαλώνετε και σημειώνετε πρόοδο, τουλάχιστον κατευθύνεστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό απο μόνο του, είναι επιτυχία!

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply