Η τελειομανία μπορεί να είναι ωφέλιμη σε ορισμένες  καταστάσεις. Το πρόβλημα με την προσπάθεια να είναι κανείς τέλειος συνεχώς είναι ότι μπορεί να τον κάνει να αναβάλλει πράγματα. Μπορείτε να καταλήξετε να μην κάνετε τίποτα αντί να κάνετε κάτι. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να το αλλάξετε.

Οι τελειομανείς συχνά καθυστερούν την εκτέλεση μιας εργασίας επειδή θέλουν να περιμένουν έως ότου όλα είναι τέλεια.

τελειομανής

Εάν είστε τελειομανείς, ο καλύτερος τρόπος για να το ξεπεράσετε είναι να δράσετε. Απλώς αναλάβετε δράση και υπολογίστε τις λεπτομέρειες καθώς προχωράτε. Αντί να εστιάζετε στην ποιότητα σε ό,τι κάνετε, μερικές φορές μπορεί να θέλετε να εστιάσετε στην ποσότητα.

Δείτε το παρακάτω σενάριο: Θέλετε να χάσετε βάρος, επομένως επιθυμείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο για την απώλεια βάρους. Έπειτα, ανακαλύπτετε ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να προσλάβετε έναν προσωπικό γυμναστή για να σας βοηθήσει να προπονηθείτε. Τότε, μπαίνετε στο διαδίκτυο και κάνετε μια τεράστια έρευνα για να βρείτε το καλύτερο δυνατό γυμναστήριο. Στη συνέχεια, πηγαίνετε και κάνετε έρευνα για να βρείτε τον καλύτερο δυνατό προπονητή. Μπορείτε ακόμη και να βρείτε τα σωστά παπούτσια, ρούχα και γάντια προπόνησης. Αυτό που μπορεί να καταλήξει να συμβαίνει είναι ότι στην αναζήτησή σας για αυτόν τον τέλειο προπονητή, δεν μπορείτε εν τέλει να τον βρείτε και έτσι καταλήγετε να μην κάνετε καν αυτό που πρότεινε αρχικά το βιβλίο.

Δείτε ένα άλλο παράδειγμα: Υπήρχε κάποτε μια δασκάλα κεραμικής που χώρισε την τάξη της σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα επικεντρώθηκε στην ποσότητα και ο στόχος τους ήταν να φτιάξουν 50 γλάστρες. Αυτό ήταν το καθήκον τους. Δεν χρειάστηκε να επικεντρωθούν σε τίποτα άλλο, αλλά να κάνουν αυτά τα 50 κεραμικά γλαστράκια. Η άλλη ομάδα επικεντρώθηκε στην ποιότητα και έτσι το έργο τους ήταν να φτιάξουν μία τέλεια γλάστρα.

Στο τέλος της εβδομάδας επρόκειτο να κρίνουν ποιος είχε την καλύτερη γλάστρα. Μπορείτε να μαντέψετε ποια ομάδα νίκησε; Η απάντηση είναι η ομάδα που επικεντρώθηκε στην ποσότητα. Αυτό συνέβη καθότι, η ομάδα που επικεντρώθηκε στην ποιότητα και έπρεπε να φτιάξει την τέλεια γλάστρα, επικεντρώθηκε τόσο πολύ σε κάθε μικρή λεπτομέρεια κι έτσι δεν την προχώρησαν.

Η ομάδα που επικεντρώθηκε στην ποσότητα έκανε την καλύτερη γλάστρα γιατί έμαθε από τα λάθη της, συνέχισε να μαθαίνει και τελικά τα κατάφερε, βασιζόμενη σε όλα τα λάθη των προηγούμενων προσπαθειών.

Το μάθημα αυτής της ιστορίας είναι προφανές. Εάν είστε τελειομανείς που δυσκολεύεστε να κάνετε πολλά επειδή θέλετε πάντα να έχετε τα πάντα τέλεια, δοκιμάστε να κάνετε μια μεγάλη δράση.

πως να αντιμετωπίσω την τελειομανία

Απλά δημιουργήστε. Όσα περισσότερα κάνετε τόσο το καλύτερο. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτήν την ανησυχία σχετικά με το αν όλα είναι τέλεια ή όχι, επειδή θα είστε πολύ εστιασμένοι στην δημιουργία και δεν θα έχετε χρόνο να προσπαθήσετε να κάνετε τα πράγματα τέλεια.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Πως θα σταματήσω να υπεραναλύω τα πάντα;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply