Το να ξέρετε πώς να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο συνεπάγεται να ξέρετε τί σας κάνει να νιώθετε έτσι. Όταν καταλαβαίνετε τί σας κάνει ευτυχισμένους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη γνώση για να συνεχίσετε να αισθάνεστε ευτυχισμένοι. Αντί να προσπαθείτε να βρείτε την ευτυχία σε κάτι που είναι έξω από εσάς, πρέπει να το αναζητήσετε μέσα σε εσάς.

ευτυχία

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αισθανθείτε χαρούμενοι, ωστόσο επιτρέψτε μου να σας προσφέρω μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Ένας τρόπος για να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο είναι να εστιάσετε σε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι επειδή συνεχίζουν να εστιάζουν σε αρνητικά πράγματα. Τα συναισθήματά σας, είτε είναι ευτυχία είτε οτιδήποτε άλλο, μπορούν να ελεγχθούν από αυτά στα οποία εστιάζετε και στο νόημα που δίνετε στα πράγματα.

 

1. Εστιάστε σε αυτά που έχετε ήδη και είστε ευγνώμονες.

Απλώς σκεφτείτε μια στιγμή στη ζωή σας που δεν είχατε τα πράγματα που έχετε τώρα. Οι φίλοι, οι σχέσεις, η καριέρα κ.λπ. Όταν εστιάζετε σε ό,τι είναι καλό και θετικό στη ζωή σας, θα σας κάνει αυτόματα να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι.

 

2. Κάντε τον εαυτό σας ευτυχισμένο με απλούς τρόπους.

Πολύ συχνά θέτουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις σε ό,τι πρέπει να συμβεί προτού μπορέσουμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είναι ευτυχισμένος. “Αν δεν έχω εξοικονόμησει 100.000 ευρώ, τότε δεν θα είμαι ευτυχισμένος.” “Αν δεν μειώσω κατά 10% το σωματικό λίπος, τότε δεν μπορώ να είμαι χαρούμενος.” Όταν βάζετε αυστηρούς κανόνες που σας δυσκολεύουν να είστε ευτυχισμένοι, μπορεί να βρεθείτε εύκολα πολύ δυσαρεστημένοι. Ένας εύκολος κανόνας που μπορείτε να βάλετε για τον εαυτό σας είναι, “Εάν μπορώ να ξυπνήσω το πρωί, θα είμαι ευτυχισμένος.”

3. Να είστε χαρούμενοι όταν ονειρεύεστε τους στόχους σας.

Αντί να προσπαθείτε να αποκτήσετε πράγματα και να επιτύχετε στόχους για να είστε ευτυχείς, γιατί να μην είστε ευχαριστημένοι ενώ σχεδιάζετε τους στόχους σας; Ή για να το θέσουμε με άλλο τρόπο, απολαύστε το ταξίδι, όχι μόνο τον προορισμό. Το να βιώσετε κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο εύκολο όταν κάνετε κάτι που σας αρέσει. Είναι υπέροχο να ψάχνετε για στόχους και όνειρα και πρέπει, αλλά μην στηρίζετε την ευτυχία σας στο κατά πόσον επιτυγχάνετε ή όχι αυτούς τους στόχους.

χαρά

Μάθετε να είστε ευτυχείς επιδιώκοντας αυτούς τους στόχους και τα όνειρα. Σε τελική ανάλυση, δεν είναι ο σκοπός της ζωής μας να είμαστε ευτυχισμένοι; Εάν ναι, σταματήστε να το επιδιώκετε συνεχώς και προσπαθήστε απλώς να είστε!

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply