Στις μέρες της καραντίνας που βιώνουμε, σίγουρα θα υπάρξουν και κακές μέρες. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν κάνει καλό να καταρρέουμε στον καναπέ. Ίσως είναι μια καλύτερη ιδέα να ξεσπάσουμε σε βιβλία και ιστοσελίδες συνταγών. Τα συναισθηματικά οφέλη της μαγειρικής είναι πάρα πολλά.

Τα οφέλη της μαγειρικής

Διάφορα προγράμματα σε όλο τον κόσμο βοηθούν τους ανθρώπους με διαταραχές της διάθεσης και άλλα θέματα ψυχικής υγείας, να μπαίνουν στην κουζίνα ως μέρος της θεραπείας τους, μια πρακτική γνωστή ως “θεραπευτική μαγειρική”. Και είναι κάτι που μπορείτε να αναπαράγετε στο σπίτι σας, με λίγη προσπάθεια και κανα δυο υλικά.

Το μαγείρεμα βοηθά την ψυχική υγεία καθώς μπορεί να είναι μια δημιουργική διέξοδος. Είναι ένας τρόπος να διοχετεύει κανείς ενέργεια και να εκφράζει τα συναισθήματα του. 

Ωστόσο, ορισμένες διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, μπορούν να μειώσουν το επίπεδο ενέργειας και την όρεξή σας, καθιστώντας πιο δύσκολο να πείσετε τον εαυτό σας να μαγειρέψει.

Εάν νομίζετε ότι το μαγείρεμα θα μπορούσε να σας βοηθήσει, αλλά δεν είστε σίγουρος από πού να ξεκινήσετε, μην περιμένετε άλλο! Πάρτε ένα βιβλίο μαγειρικής για αρχάριους και αρχίστε με κάτι μικρό! Και αν τα παραπάνω επιχειρήματα δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν, διαβάστε τα παρακάτω οφέλη:

 

Σας δίνει μια ανταμοιβή στο τέλος

Το μαγείρεμα και το ψήσιμο παρουσιάζουν δύο διαφορετικές πτυχές για την ψυχική υγεία: τη δραστηριότητα και το αποτέλεσμα. Και οι δύο έχουν οφέλη. Ο λόγος που τα μαγειρικά μαθήματα λειτουργούν τόσο καλά είναι επειδή οι συμμετέχοντες παίρνουν κάτι απτό για τις προσπάθειές τους. Ονομάζεται “συμπεριφορική ενεργοποίηση”. Το όφελος από τη διαδικασία του μαγειρέματος είναι εν μέρει το γεγονός ότι οδηγεί σε νόστιμο φαγητό – μια καλή “ανταμοιβή” για την εκτέλεση ενός έργου και μια απόδειξη ότι οι πράξεις σας έχουν οδηγήσει σε κάτι πραγματικό!

 

Η δημιουργικότητα σας κάνει να αισθάνεστε καλά

Οι εύκολες συνταγές, ιδίως, φαίνεται να έχουν ισχυρά οφέλη για την ψυχική υγεία. Η διαδικασία ενθαρρύνει την συγκέντρωση και σύμφωνα με μια μελέτη, ενισχύει επίσης τη δημιουργικότητα και την ευτυχία.

 

Ένα από τα οφέλη της μαγειρικής είναι ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής σας

«Το μαγείρεμα είναι αυτο-φροντίδα», λέει ο Bugger, Meg Bowman, κλινικός διατροφολόγος στο Nourish Integrative Solutions. “Είναι αλχημεία – παίρνετε συστατικά και τα μετατρέπετε σε κάτι νόστιμο που τροφοδοτεί σώμα και πνεύμα.” Και αυτό, λέει, μας φέρνει σε επαφή με τον εαυτό μας. “Η θρέψη του σώματός μας με τα τρόφιμα είναι ένας από τους πιο θεμελιώδεις τρόπους με τους οποίους ο εξωτερικός μας κόσμος (αυτό που βλέπουμε, αγγίζουμε και δοκιμάζουμε) επικοινωνεί με τον εσωτερικό μας κόσμο (το φυσικό μας σώμα)”.

Ο αλτρουισμός της μαγειρικής για άλλους είναι καλός για σας

Η αλτρουιστική μαγειρική, έδειξε έρευνα, έχει έναν ισχυρό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς ως τρόπο σύνδεσης με άλλους.”Το μαγείρεμα μπορεί να είναι μια πόρτα για τη σύνδεση”, λέει ο Wawrzonek Bustle. 

Τα οφέλη της μαγειρικής στα χρόνια του κορονοϊού

Εξοικονόμηση χρημάτων

Το μαγείρεμα στο σπίτι τείνει να μας εξοικονομεί χρήματα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική οικονομική κατάσταση ενός ατόμου. Τα χρήματα μπορούν να επιδεινώσουν τις συνθήκες ψυχικής υγείας και την πίεση στις προσωπικές σχέσεις. Δεδομένου ότι τα επιχειρήματα σχετικά με τα χρήματα τείνουν να είναι μια από τις συνηθέστερες συγκρούσεις μιας σχέσης, ένα ζευγάρι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μαγείρεμα στο σπίτι για να ενισχύσει τη σχέση του όχι μόνο με την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και με την ευκαιρία να περάσει ένα δημιουργικό βράδυ.

 

Βοηθάτε τον εγκέφαλό σας να παραμείνει υγιής

Πολλές οργανώσεις ψυχικής υγείας τονίζουν ότι η σωστή διατροφή είναι θεμελιώδες κομμάτι της διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου. Ο Δρ Andrew McCulloch, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος για την Ψυχική Υγεία, έγραψε ότι “η διατροφή πρέπει να αποτελέσει βασική, καθημερινή συνιστώσα της φροντίδας της ψυχικής υγείας”. Το μαγείρεμα σας επιτρέπει να είστε πιο ενημερωμένοι για το τι βάζετε στο σώμα σας.

Leave a Reply