Είναι πολύ κοινό οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις να αισθάνονται μοναξιά. Μπορεί να αισθάνονται έτσι, επειδή κάτι δεν λειτουργεί στην ίδια τη σχέση ή επειδή παραμένουν με τον σύντροφό τους για να γεμίσουν ένα κενό που έχουν μέσα τους. Ένας λόγος που πιθανόν να νιώθετε μόνοι θα μπορούσε να είναι ότι η σχέση σας δεν λειτουργεί όπως λειτουργούσε κάποτε. Αυτή η αίσθηση της μοναξιάς μπορεί να υπάρχει συχνά όταν ένα ζευγάρι έχει χάσει το συναίσθημα στη σχέση. Ακόμη και στις καλύτερες σχέσεις, θα υπάρξουν οι στιγμές που ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορεί να έχουν απομακρυνθεί.

Ένα ζευγάρι που καυγάδισε

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν επίσης να παίζουν ένα ρόλο εδώ. Η σύγκριση της σχέσης σας με αυτές που βλέπετε στα κοινωνικά μέσα μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση μοναξιάς. Ας πούμε ότι είναι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, για παράδειγμα, και είχατε ένα ωραίο δείπνο με τον σύντροφό σας. Έπειτα, μπαίνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι φίλοι σας εκεί έχουν δημοσιεύσει ένα όμορφο κόσμημα που έλαβαν ως δώρο. Αυτό, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε μόνοι. Όταν συγκρίνετε τη σχέση σας με εκείνες στα κοινωνικά δίκτυα, καταλήγετε να δημιουργείτε μια «δυσάρεστη απόσταση» μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας. Μέσα από αυτήν την απόσταση αρχίζουν να δημιουργούνται συναισθήματα μοναξιάς. Και όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιο μόνοι πιθανόν να νιώθετε. Αλλά μερικές φορές, το να αισθάνεται κανείς μόνος μπορεί να έχει προηγηθεί της σχέσης.

Η μοναξιά μπορεί να είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση να αισθάνονται μοναξιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το να βρεις μια σχέση ως μέσο θεραπείας συναισθημάτων μοναξιάς δεν θα λειτουργήσει πραγματικά. Οι άνθρωποι ελπίζουν ότι ο σύντροφος τους, θα είναι η λύση στην υπαρξιακή μοναξιά τους, αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει.

 

Πώς θα ξέρετε αν το ότι νιώθετε μόνοι πηγάζει από εσάς ή τη σχέση σας;

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε το λόγο που σας κάνει να νιώθετε μόνοι. Αλλά το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε. Εάν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο σύντροφός σας είναι σε θέση να επισημάνει συγκεκριμένα παραδείγματα τρόπων που επιστρατεύει τακτικά για να σας κάνει να αισθάνεστε καλά και παρόλα αυτά εξακολουθείτε να αισθάνεστε μόνος, είναι πιθανώς κάτι που συμβαίνει μέσα σας και δεν προέρχεται από το άλλο άτομο. Εάν συμβαίνει αυτό, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στις προηγούμενες σχέσεις σας για να διαπιστώσετε εάν τα συναισθήματα που αντιμετωπίζετε είναι ένα μοτίβο και όχι κάτι μεμονωμένο σε αυτήν τη συγκεκριμένη σχέση. Αν μιλήσετε με τον σύντροφό σας και βιώνει επίσης συναισθήματα μοναξιάς, είναι πιθανό η σχέση να είναι ο ένοχος. Οι πιθανότητες δείχνουν ότι εάν αισθάνεσαι μόνος, το άλλο άτομο αισθάνεται επίσης μόνο. Η μοναξιά κατά μία έννοια, είναι μεταδοτική. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αισθάνεστε μοναξιά, είναι σημαντικό να κοιτάξετε αυτά τα συναισθήματα στο πλαίσιο της σχέσης σας. Βρίσκετε ότι τα συναισθήματα της μοναξιάς είναι πιο σύνηθη όταν είστε μεταξύ σας; Νιώθετε ότι είστε πιο μοναχικοί από ό,τι ήσασταν πριν μπείτε σε αυτήν τη σχέση; Εάν η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι κάτι δεν λειτουργεί μέσα στη σχέση σας.

 

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε το αίσθημα της μοναξιάς σε μια σχέση;

Εάν η μοναξιά πηγάζει από τη σχέση, πρέπει να συνειδητοποιήσετε αυτό που αισθάνεστε και στη συνέχεια να προσεγγίσετε τον σύντροφό σας και να ξεκινήσετε μια σειρά απο συζητήσεις. Είναι σημαντικό ο σύντροφός σας να μην αισθάνεται ότι κρίνεται. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε κάτι σαν, «θα ήθελα να σου εμπιστευτώ όσα συμβαίνουν μέσα μου, νιώθω κάπως παραμελημένη πρόσφατα, χωρίς να θέλω να σε κατηγορήσω». Στη συνέχεια, ακούστε την άποψη του συντρόφου σας. Εάν βρίσκεται στην ίδια φάση σχετικά με το πώς θα ήθελε να βελτιώσει τη σχέση σας, μπορείτε να κάνετε μια σειρά απο συζητήσεις με στόχο να καταλάβετε τι μπορεί να βλάπτει τη σχέση σας και πώς να το διορθώσετε.

Και αν χρειάζεστε λίγη επιπλέον βοήθεια στην επικοινωνία ή στο να βρείτε λύσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή ζεύγους και να μην περιμένετε έως ότου τα πράγματα επιδεινωθούν για να το κάνετε. Εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε τέλμα, σε ορισμένα ζητήματα ή δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με τον σύντροφό σας, υπάρχουν θεραπευτές ζεύγους που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την εγγύτητα σε έναν καθορισμένο αριθμό συνεδριών, διδάσκοντας σας νέες δεξιότητες. 

Απομακρυσμένοι άνθρωποι, χωρίς εμπιστοσύνη

Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να περιλαμβάνουν την επικοινωνία με τρόπους που εξουδετερώνουν αντί να αυξάνουν την ένταση των συναισθημάτων σας. Εάν, ωστόσο, ο σύντροφός σας κάνει ό,τι μπορεί για να αισθάνεστε ικανοποιημένοι και η μοναξιά είναι κάτι που υπάρχει μέσα σας, θα ήταν καλό να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα μόνοι σας, ζητώντας βοήθεια από έναν θεραπευτή. Εκεί, μπορείτε να επεξεργαστείτε τα δικά σας εσωτερικά ζητήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πώς αισθάνεστε στη σχέση σας. 

Πολλές φορές η λύση είναι μέσα μας, και με ή χωρίς φίλους, με ή χωρίς σύντροφο, ο στόχος είναι απλά να  αισθανόμαστε καλά, δίχως ενοχές.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί δυσκολεύομαι να κάνω σχέση;

Τα μυστικά των επιτυχημένων σχέσεων

Ποια είναι τα συμπτώματα μίας κρίσης πανικού;

Leave a Reply