Ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο αφιερώνετε στη βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής σας υγείας, θα χρειαστείτε και τη συντροφιά άλλων ανθρώπων για να αισθανθείτε και να λειτουργήσετε καλύτερα. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα με συναισθηματικές ανάγκες για σχέσεις και θετικές διασυνδέσεις με άλλους. Δεν πρόκειται να επιβιώσουμε, πόσο μάλλον να ευδοκιμήσουμε, μεμονωμένα.

κοινωνική αλληλεπίδραση

Γιατί η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι τόσο σημαντική;

Οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μια σημαντική θέση, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ποιότητα της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους.

Το κλειδί είναι να αλληλεπιδράσετε με κάποιον που είναι «καλός ακροατής», κάποιος με τον οποίο μπορείτε να μιλάτε τακτικά, ο οποίος θα σας ακούει χωρίς να σας επιβάλλει τις δικές του αντιλήψεις για το πώς πρέπει να σκέφτεστε ή να αισθάνεστε. Ένας καλός ακροατής θα αντιληφθεί τα συναισθήματα πίσω από τα λόγια σας, δεν θα σας διακόψει και δεν θα σας κρίνει.

Το να επιθυμείτε επικοινωνία δεν είναι σημάδι αδυναμίας και δεν θα σας κάνει να επιβαρύνετε τους άλλους. Εάν δεν πιστεύετε ότι έχετε κάποιον να απευθυνθείτε, υπάρχουν καλοί τρόποι για να δημιουργήσετε νέες φιλίες. Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο όφελος για την αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο με γνωστούς ή άτομα που συναντάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως γείτονες, άτομα στη ουρά για μια πληρωμή ή στο λεωφορείο ή ακόμη και το άτομο που σας σερβίρει τον πρωινό σας καφέ. Ανταλλάξτε ένα χαμόγελο, έναν φιλικό χαιρετισμό ή ξεκινήστε μια μικρή συζήτηση.

πινγκ πονγκ

Συμβουλές για κοινωνική αλληλεπίδραση:

  • Καλέστε έναν φίλο σας και κανονίστε να συναντηθείτε. Εάν και οι δύο ζείτε πολυάσχολη ζωή, κάντε κάτι μαζί, για παράδειγμα πάτε στο σούπερ μάρκετ μαζί ή ασκηθείτε μαζί. Προσπαθήστε να το κάνετε σε μια τακτική βάση.

  • Εάν δεν πιστεύετε ότι έχετε κάποιον να καλέσετε, επικοινωνήστε με γνωστούς. Πολλοί άλλοι άνθρωποι αισθάνονται εξίσου άβολα με το να κάνουν νέους φίλους, γι ‘αυτό γίνετε εσείς αυτός που σπάει τον πάγο. Επανασυνδεθείτε με έναν παλιό φίλο, προσκαλέστε έναν συνάδελφο για φαγητό ή ζητήστε απο έναν γείτονα να πιείτε μαζί έναν καφέ.

  • Ξεφύγετε για λίγο από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή σας. Η επικοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό μια μη λεκτική εμπειρία που απαιτεί να έχετε άμεση επαφή με άλλους ανθρώπους, οπότε μην παραμελείτε τις πραγματικές σας σχέσεις για χάρη της εικονικής αλληλεπίδρασης.

  • Λάβετε μέρος σε ομάδες τοπικής δικτύωσης, κοινωνικής δικτύωσης ή ειδικού ενδιαφέροντος που συναντώνται σε τακτική βάση. Αυτές οι ομάδες προσφέρουν υπέροχες ευκαιρίες για να συναντήσετε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply