Έχετε νιώσει ποτέ απογοητευμένοι για κάτι; Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε γεγονός της ζωή σας. Ίσως χάσατε μια επαγγελματική ευκαιρία. Ίσως κάποιος που σας αρέσει δεν ανταποκρίθηκε στα συναισθήματά σας. Μήπως η σχέση σας δεν λειτούργησε όπως την είχατε φανταστεί. Ίσως ένας φίλος σας πρόδωσε. Η απογοήτευση είναι ένα αίσθημα θλίψης όταν κάτι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

Η θετικη πλευρά της απογοήτευσης

Κάθε μέρα, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την απογοήτευση. Ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η απογοήτευση και το πώς την αντιμετωπίζετε, αυτό το συναίσθημα μπορεί να κατευναστεί μετά από λίγο, ή να βάλει σε πάγο τη ζωή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί επιτυχώς, οι συνεχείς απογοητεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη ή σε μια γενικότερη απάθεια και άρνηση.

Γιατί οι απογοητεύσεις είναι καλές

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η απογοήτευση μπορεί να είναι και κάτι καλό, για 3 βασικούς λόγους:

1. Απογοήτευση σημαίνει πάθος για κάτι

Κάθε αιτία έχει αποτέλεσμα. Σκεφτείτε την απογοήτευση ως αποτέλεσμα, όπου η αιτία είναι η αγάπη σας για το εν λόγω πράγμα.

Για παράδειγμα, είστε απογοητευμένοι με έναν φίλο, γιατί σας ενδιαφέρει πολύ η φιλία. Είστε απογοητευμένοι από την αποτυχία της επιχείρησής σας, επειδή θέλετε πραγματικά να την δείτε να πετυχαίνει.

«Δεν μπορεί να υπάρξει βαθιά απογοήτευση όπου δεν υπάρχει βαθιά αγάπη» (Martin Luther King Jr.). Αυτή η βαθιά αγάπη είναι αυτό που σας οδηγεί προς τους στόχους σας.

Καταλάβετε ότι η απογοήτευση είναι μια καλύτερη συναισθηματική κατάσταση από ό,τι είναι η απάθεια. Όταν κάποιος είναι απαθής, αισθάνεται αδιάφορος για τα πάντα. Αυτό δεν διαφέρει από το να είναι και να ενεργεί κανείς σαν ένα ρομπότ. Αλλά στην απογοήτευση, αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και τα αισθάνεστε – είτε είναι καλά είτε κακά. Αυτό είναι καλό, γιατί όταν νιώθεις, είσαι σε επαφή με τον εσωτερικό σου εαυτό.

2. Απογοήτευση σημαίνει ευκαιρία για ανάπτυξη

Κάθε φορά που αισθανόμαστε απογοητευμένοι, σημαίνει ότι υπάρχει ένα σφάλμα στο πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Γιατί το λέω αυτό; Ας ξεκινήσουμε με το γιατί νιώθετε απογοητευμένοι. Αισθάνεστε απογοητευμένοι επειδή είχατε μια προσδοκία και δεν εκπληρώθηκε. Ως εκ τούτου, αισθάνεστε απογοήτευση. Κάθε φορά, είχατε μια προσδοκία που δεν ικανοποιήθηκε και όταν αντιμετωπίσατε την αλήθεια, απογοητευτήκατε.

Εδώ, η απογοήτευσή σας προέρχεται από την αναντιστοιχία μεταξύ της πραγματικότητας και της προσδοκίας σας. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν έτσι, δεν άλλαξε σε ένα δευτερόλεπτο. Ο κόσμος δεν συνωμότησε για να σας καταστρέψει. Ο λόγος που αισθάνεστε απογοητευμένοι είναι επειδή ανακαλύψατε την αλήθεια – και αυτή η αλήθεια δεν είναι αυτό που νομίζατε ότι θα ήταν.

Χρησιμοποιώντας την απογοήτευση για να καταλάβετε περισσότερα για τον κόσμο και να αναθεωρήσετε τις υποθέσεις σας, γίνεστε πιο συνειδητοποιημένοι. Μπορείτε επίσης να διορθώσετε τις ενέργειές σας για να επιτύχετε καλύτερα τους στόχους σας.

3. Η απογοήτευση σας κάνει πιο δυνατούς

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, αν και μπορεί να φαίνεται κλισέ, η απογοήτευση σε κάνει πιο δυνατό. Όταν περνάτε από μια δύσκολη κατάσταση γίνεστε πιο ισχυροί. Μαθαίνετε να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας και να εξελίσσεστε μέσα απο αυτά. Γίνεστε πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες της ζωής και ωριμάζετε.

Απογοήτευση

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω μία τοξική σχέση;

Τοξικές σχέσεις: Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply