Η εμπιστοσύνη είναι ένα απαραίτητο συστατικό για να λειτουργήσουν οι σχέσεις. Ανεξάρτητα από τον τύπο της σχέσης σας, οφείλετε να έχετε εμπιστοσύνη στο άλλο άτομο ώστε να νιώθετε ασφάλεια. Ένα παράδειγμα έλλειψης εμπιστοσύνης είναι όταν κάποιος σας λέει ότι πρόκειται να κάνει κάτι, κι εσείς αμφιβάλλετε εάν είναι αλήθεια ή όχι. Το να λέτε την αλήθεια είναι πολύ σημαντικό καθώς τα μικρά ψέματα τελικά θα μετατραπούν σε μεγάλα. Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλέσει δυσπιστία και θα καταστρέψει τη σχέση σας. 

Απομακρυσμένοι άνθρωποι, χωρίς εμπιστοσύνη

Μπορεί μια σχέση να διαρκέσει χωρίς εμπιστοσύνη;

Η απάντηση είναι όχι και υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους οποιαδήποτε σχέση χωρίς εμπιστοσύνη δεν θα λειτουργήσει:

1. Δεν θα μπορείτε να τους πιστέψετε.

Όταν δεν έχετε εμπιστοσύνη σε κάποιον, δεν πρόκειται να πιστέψετε ό,τι και αν σας πει. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμα κι αν αυτό που λέει ακούγεται λογικό, θα δυσκολευτείτε να τον πιστέψετε.

2. Κάθε φορά που θα φεύγουν από το σπίτι, θα αναρωτιέστε εάν θα κάνουν αυτό που σας είπαν.

Θα αρχίζετε να φαντάζεστε πράγματα, να σκέφτεστε υπέρμετρα και ενδεχομένως να αντιδράτε υπερβολικά.

3. Θα αισθάνεστε πάντα ανασφαλείς μαζί τους.

Μόλις χαθεί η εμπιστοσύνη, ο σύντροφός σας, ακόμα κι αν σχολιάσει κάτι καλό για εσάς, δεν θα μπορείτε να τον πιστέψετε.

4. Θα αρχίσετε να τους ενοχλείτε.

Εάν κάποιο ζευγάρι έχει προβλήματα εμπιστοσύνης, δεν μπορεί να λειτουργήσει με υγιή τρόπο. Κάθε ζευγάρι χρειάζεται χρόνο για να είναι επιτυχημένο και λειτουργικό. Εάν ο χρόνος που έχετε μεταξύ σας δαπανάται σε δεύτερες σκέψεις, αμφιβολίες και σκηνές ζηλοτυπίας, κάποια στιγμή ο σύντροφος θα ενοχληθεί και πιθανόν να αποτραβηχτεί.

5. Θα χάσετε τον σεβασμό τους.

Όταν χάνετε τον σεβασμό για κάποιον, αρχίζετε να τον αντιμετωπίζετε διαφορετικά. Είναι ασυνείδητο στην αρχή, αλλά είναι εκεί. Μπορεί να γίνετε πιο ζηλόφθονοι, να μην κάνετε τόσα πολλά πράγματα γι ‘αυτούς, ή ακόμη και να τους πληγώνετε σκόπιμα. Αυτό με τη σειρά του, δημιουργεί ένα βαθύτερο χάσμα μεταξύ των δυο σας και τελικά εάν τα ζητήματα δεν επιλυθούν, χάνετε και την αγάπη μεταξύ σας.

6. Θα μαλώνετε πολύ συχνά.

Λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, οι διαφωνίες όλο και αυξάνονται, ακόμη και για απλά πράγματα. Οι καυγάδες μπορεί να βασίζονται σε μια καθυστέρηση απο τη δουλειά, σε ένα φαγητό που δεν ζεστάθηκε καλά ή ακόμη και σε πιο ασήμαντα πράγματα που στη συνέχεια θα δημιουργούν όλο και μεγαλύτερες εντάσεις.

Λόγοι χωρισμού

7. Θα καταλήξετε να είστε δυσαρεστημένοι με αυτούς.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί σε συνεχή προβλήματα στη σχέση. Δεν είναι εφικτό να συνεχίσετε σε μια υγιή σχέση, όταν χάνεται η εμπιστοσύνη. Δεν μπορείτε να είστε σε σχέση με κάποιον εάν είστε δυσαρεστημένοι.

Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη για την επιβίωση οποιασδήποτε σχέσης. Είναι μια προσωπική επιλογή να αποφασίσετε να εμπιστευτείτε το σύντροφό σας. Η συνταγή για αυτό, είναι η συνέπεια και η ειλικρίνεια. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά είναι πράγματι εφικτό.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

 

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί δυσκολεύομαι να κάνω σχέση;

Τα μυστικά των επιτυχημένων σχέσεων

Ποια είναι τα στάδια του διαζυγίου;

One Comment

Leave a Reply