Το εργασιακό στρες αναφέρεται στο άγχος που νιώθετε πολλές φορές στον χώρο εργασίας σας. Είναι πιθανό, να πυροδοτήσει κρίση άγχους και έχει δυσάρεστο αντίκτυπο στην εργασία σας. Πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο, να αντιμετωπιστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικες επιπτώσεις τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους οργανισμούς.

Κρίση πανικού

Αν και δεν υφίσταται διαταραχή εργασιακού άγχους υπάρχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα που αξίζει να αναφερθούν:

Ταχυκαρδία

Ιδρώτας

Τρέμουλο

Δύσπνοια

Αίσθημα πνιγμού

Πόνος στο στήθος 

Ναυτία 

Πονοκέφαλος

Κοιλιακή δυσφορία 

Αίσθημα ζάλης

Μούδιασμα

Αίσθηση ότι χάνω την επαφή με την πραγματικότητα 

Λιποθυμία

Ρίγος ή Έξαψη

 

Εκτός από αυτά τα γενικά συμπτώματα άγχους, υπάρχουν επίσης μερικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάποιος αντιμετωπίζει άγχος στην εργασία όπως:

Επιδίωξη/λήψη ασύνηθιστα μεγάλης άδειας

Υπερβολική αντίδραση/ πολλά νεύρα στον χώρο εργασίας

Εστίαση στις αρνητικές πτυχές της εργασίας τους

Δυσκολια να συγκεντρωθούν και να ολοκληρώσουν τις αροδιότητες τους εντός των απαιτούμενων προθεσμιών

 

Το εργασιακό στρες μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία χαρακτηριστικών του εργασιακού περιβάλλοντος. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ορισμένα μεγάλα γεγονότα που αφορούν στην εργασία σας, να προκαλούν νευρικότητα και άγχος. Για παράδειγμα, το ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς ή  η παραίτηση από τη δουλειά, είναι σίγουρο ότι θα κάνει τον καθένα να αισθάνεται αγχωμένος.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε είτε αρχικά σε κάποιο κοντινό σας άτομο είτε σε κάποιον ειδικό για το εργασιακό στρες, που μπορεί να σας προκαλούν αιτίες όπως: 

Εκφοβισμός και συγκρούσεις στο χώρο εργασίας

Προθεσμίες εργασιών

Διατήρηση καλών σχέσεων με συναδέλφους

Απαιτητικός προϊστάμενος

Υπερβολικό φόρτο εργασίας

Χαμηλή αμοιβή

Είναι αξιοσημείωτο ότι, οι περισσότεροι άνθρωποι, κατα καιρούς, βιώνουν εργασιακό στρες. Αν ωστόσο η δουλειά σας είναι μια συνεχής πηγή άγχους και τίποτα που έχετε δοκιμάσει δεν σας έχει ανακουφίσει, μπορεί να είναι ένδειξη ενός βαθύτερου προβλήματος. Η τοξική κουλτούρα, οι υπερβολικές απαιτήσεις, οι έντονες πιέσεις μπορούν όλα να είναι πηγές εργασιακού στρες και άγχους. Εάν έχετε προσπαθήσει να διαχειριστείτε το άγχος της εργασίας σας, είτε μέσω στρατηγικών αντιμετώπισης είτε με άλλες θεραπείες και δεν έχετε νιώσει καλύτερα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να επιδιώξετε να εργαστείτε σε διαφορετικό πόστο ή ακόμα και να αλλάξετε χώρο εργασίας.

Τι είναι στο εργασιακό άγχος

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω μία τοξική σχέση;

Τοξικές σχέσεις: Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply