Οι γονείς στη σημερινή εποχή έχουν πολλά στο μυαλό τους, την καθημερινότητα με την ανατροφή των παιδιών, την εργασία τους, τις δουλειές στο σπίτι, τις πληρωμές λογαρισμών, συχνά τη φροντίδα ηλικιωμένων γονέων καθώς και την αναζήτηση προσωπικού χρόνου για τον εαυτό τους. Καθώς πλησιάζει η νέα σχολική χρονιά, αντιμετωπίζουν επιπλέον στρεσογόνους παράγοντες, όπως ρούχα για τα παιδιά, προμήθειες για τη νέα σχολική χρονιά, ενδεχομένως και δίδακτρα κάποιες φορές, αναζήτηση αθλητικών δραστηριότητων, καθώς επίσης ότι τα παιδιά τους ξεκινούν τη χρονιά σε ένα νέο σχολείο.

Η επιστροφή στο σχολείο

Υπάρχει όμως και το άγχος για τα παιδιά που πηγαίνουν φέτος για πρώτη φορά σχολείο. Συχνά ο φόβος του άγνωστου αποτελεί το πλέον αγχωτικό κομμάτι είτε πρόκειται για παιδιά είτε για τους γονείς τους. Η σωστή συνεργασία με τα παιδιά μπορεί να είναι επωφελής για την ψυχική υγεία ολόκληρης της οικογένειας.

  • Αρχικά, καλό είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά για την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς. Να τα προετοιμάσετε δηλαδή για το τί ακριβώς τα περιμένει. Μπορείτε να κάνετε βόλτες έξω απο το σχολείο λίγες μέρες πριν ανοίξει. Να γνωρίσετε άλλα παιδιά στην γειτονιά και να δείτε μαζί κάποια ψυχαγωγικά προγράμματα που αφορούν το σχολείο. Η είσοδος σε μια ρουτίνα ύπνου πριν από την πρώτη εβδομάδα του σχολείου θα βοηθήσει να ξυπνάνε νωρίς.

  • Την πρώτη μέρα, καλό θα ήταν να οργανώσετε τα πάντα απο το σπίτι, δηλαδή σακίδιο, γραφική ύλη, κολατσιό. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να νιώθει άνετα και ασφαλές στο σχολείο. Καλό είναι το κολατσιό και το μεσημεριανό γεύμα που το περιμένει στο σπίτι να είναι αγαπητά προς το παιδί. Ώστε να μπορέσουμε να τα κρατήσουμε σε εγρήγορση όλη την ημέρα.

  • Η συζήτηση με το παιδί αποτελεί το Α και το Ω για την νέα αυτή μεταβατική περίοδο που θα βιώσουν. Συζητώντας με τα παιδιά για τους φόβους σχετικά με το να επιστρέψουν στο σχολείο θα τα βοηθήσει να νιώσουν ανακούφιση. Γνωρίζουν έτσι ότι θα υπάρχει πάντα κάποιος εκεί γι’αυτά για οτιδήποτε τα απασχολεί.

  • Είναι αξιοσημείωτο ότι η εμπιστοσύνη αποτελεί επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς μπορεί μεν η αρχή της σχολικής χρονιάς να φαντάζει δύσκολη, είναι όμως παράλληλα και συναρπαστική. Είναι σημαντικό να αφήσετε τα παιδιά να γνωρίζουν ότι γνωρίζετε τι περνούν και ότι θα είστε εκεί για να τα βοηθήσετε στη διαδικασία. Έχει μεγάλη σημασία, να ενθαρρύνετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους αντί να πέσουν στην παγίδα της ενθαρρυντικής αποφυγής.

Η επιστροφή στο σχολείο
  • Τέλος, μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια απο έναν ειδικό ψυχικής υγείας, εάν θεωρείτε ότι το άγχος είναι ανεξέλεγκτο τόσο για εσάς όσο και για το παιδί. Ακόμη και μία μόνο συνεδρία μπορεί να σας βοηθήσει ιδιαίτερα ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση και να την αντιμετωπίσετε.

One Comment

Leave a Reply