Όλοι οι άνθρωποι νιωθουν, μερικές φορές, λυπημένοι. Ωστοσο, όταν η θλίψη διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πιο έντονη απο τις προηγούμενες φορές, ίσως πλέον το άτομο να πάσχει από κατάθλιψη. Πως μπορείτε όμως, να γνωρίζεται αν πάσχετε από κλινική κατάθλιψη;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης;

Λύπη

Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από το να αισθάνεσαι λυπημένος. Είναι μια ψυχική ασθένεια που περιλαμβάνει πολλά συμπτώματα, όπως αίσθημα εξάντλησης, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνατε, σκέψεις θανάτου και αυτοκτονίας. Τα επεισόδια της κατάθλιψης διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες κάθε φορά. Μπορούν να προκληθούν από ένα θλιβερό γεγονός ή κάποιες φορές εμφανίζονται χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Είναι φυσιολογικό να είστε λυπημένοι επειδή χάσατε τη δουλειά σας, περνάτε έναν χωρισμό ή χάσατε κάποιον στη ζωή σας. Η λύπη, ακόμη και η υπερβολική θλίψη, είναι μια φυσική αντίδραση σε γεγονότα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Παρολαυτά, εάν τα συναισθήματα δεν βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου ή εάν η διάθεσή σας αρχίζει να παρεμποδίζει την καθημερινή σας ζωή, ενδέχεται να έχετε αναπτύξετε μια περίπτωση κατάθλιψης.

Οι φυσικές αλλαγές, εξάλλου, ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τη διάθεσή σας. Τέτοιες αλλαγές είναι οι ορμονικές λόγω της εφηβείας ή λόγω πιθανών ιατρικών θεραπειών. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε από έναν γιατρό να εξετάσει τυχόν φάρμακα που παίρνετε και να ελέγξετε τα επίπεδα του θυρεοειδούς και άλλων ορμονών σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, εάν η οποιουδήποτε είδους ψυχική ασθένεια διατρέχει την οικογένειά σας, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα να πάσχετε από κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη. Εάν αισθάνεστε λυπημένος, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από ένα γιατρό ή θεραπευτή, Επίσης είναι σημαντικό να ξεκινήσετε μαθαίνοντας περισσότερα για το τι είναι η κατάθλιψη, τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται.

Γιατί οι άνθρωποι χωρίζουν;

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω μία τοξική σχέση;

Τοξικές σχέσεις: Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply