Μερικές φορές καταλήγουμε να εργαζόμαστε με έναν συνάδελφο που θα θέλαμε ιδανικά να τον αντικαταστήσουμε. Μάλιστα, συχνά μπορεί να μας μπουν ιδέες να αλλάξουμε δουλειά καθώς δεν τον αντέχουμε άλλο. Μπορείτε να βρείτε πολλούς τρόπους να αποφύγετε κάποιον, αλλά αυτό δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημά σας. Αν θέλετε να εξελιχθείτε και να προχωρήσετε, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να συνεργαστείτε μαζί του.

συνεργασία

Τι κερδίζετε όμως με το να μην το αποφεύγετε; Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που σε κάνουν να θέλεις να τρέξεις μακριά. Είναι οι ίδιες στιγμές που χρειάζεται να είσαι σε θέση να δουλέψεις μέσα από την κατάσταση. Αυτές είναι οι στιγμές ανάπτυξής σας. Αυτές είναι οι ευκαιρίες για να εξελιχθείτε και να δοκιμάσετε την προσαρμοστικότητά σας.

Οι άνθρωποι που προσαρμόζονται πιο εύκολα στη ζωή, που μπορούν να καταλάβουν το πώς να δουλεύουν με δύσκολους ανθρώπους, είναι αυτοί που συνήθως ελκύουν άλλους δίπλα τους. Όταν οι άνθρωποι θέλουν να είναι κοντά σας, ενισχύετε την επιρροή σας. Η επιρροή επιτρέπει στις ιδέες σας να γίνονται αποδεκτές, να εμπνέουν και να παρακινούν τους άλλους και αυτό, με τη σειρά του, θα σας κάνει να νιώσετε πολύ καλά.

Δεν μπορείτε να αλλάξετε τα άλλα άτομα, αλλά μπορείτε να αλλάξετε την αντίδρασή σας σε αυτά. Ίσως έχετε ακούσει την έκφραση, δεν μαθαίνεις πώς να έχεις υπομονή έως ότου δοκιμαστεί η υπομονή σου;. Ομοίως, δεν μαθαίνετε ανοχή και αποδοχή έως ότου δοκιμαστεί η ανοχή και η ικανότητά σας να αποδεχτείτε καταστάσεις. Δεν είναι δυνατό να τους συμπαθείτε όλους και δεν είναι δυνατό να σας συμπαθούν όλοι. Κάθε κατάσταση είναι ένας καθρέφτης της δικής σας συναισθηματικής κατάστασης. Εάν βρεθείτε σε θέση δυσφορίας από τη συμπεριφορά κάποιου, τότε η συμπεριφορά του δείχνει – όπως ένας καθρέφτη – ότι έχετε δυσφορία μέσα σας. Τείνουμε να κρίνουμε τους εαυτούς μας πρώτα και στη συνέχεια, τον κόσμο με βάση τις δικές μας εμπειρίες. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ό,τι σας ενοχλεί στον συνάδελφό σας να είναι κάτι που δεν αρέσει στον ίδιο σας τον εαυτό.

Εάν εντοπίσετε έναν ενοχλητικό συνάδελφο, εντοπίστε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ατόμου που σας ενοχλούν. Θα μπορούσε επίσης να σας θυμίζει κάποιον άλλο που δεν σας αρέσει και να μεταφέρετε σε αυτόν τα συναισθήματά σας.

Εάν πρέπει να συνεργαστείτε με αυτό το άτομο και δεν το συμπαθείτε, ενημερώστε το για αυτό. Χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία για τη δική σας ηγετική στάση. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τον συνάδελφό σας. Θα ήταν καλή ιδέα να έχετε έναν διάλογο του τύπου «δεν καταφέρνουμε τόσο καλά, τί μπορούμε να κάνουμε; Ας προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που μας εμποδίζει» Ευνοούν οι προτάσεις που προωθούν το εγώ ή το εμείς και λιγότερο το εσύ, αλλιώς θα καταλήξετε να είστε επικριτικοί. Αντί να πείτε: «δεν με καταλαβαίνεις», πείτε «ίσως δεν στο έδωσα να το καταλάβεις».

Εάν το άλλο άτομο δεν είναι διατεθειμένο να το συζητήσει ή να συμβιβαστεί, αυτό είναι ένα δικό του πρόβλημα. Μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχα γνωρίζοντας ότι κάνατε τουλάχιστον μια προσπάθεια. Υπάρχει μια ισχυρή τάση να αποφεύγουμε αυτό που δεν μας αρέσει. Ακριβώς όπως κάθε πρόκληση, ωστόσο, αν το δείτε ως ευκαιρία για να εξελιχθείτε, θα πάρετε μια μεγάλη ανάσα αυτοπεποίθησης!

συνάδελφος

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω μία τοξική σχέση;

Τοξικές σχέσεις: Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply