Αγαπάτε ο ένας τον άλλο, αλλά δεν μπορείτε να καταφέρετε να επικοινωνείτε χωρίς να καταλήγετε εξαντλημένοι, ο καθένας στη γωνία του, προσπαθώντας να σκεφτείτε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μια νέα επίθεση. Και παρόλα αυτά, αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Για ποιον λόγο πληγώνουμε περισσότερο αυτούς που αγαπάμε; Γιατί δεν μπορούμε να εκφράσουμε την αγάπη μας; Γιατί ενω είμαστε γεμάτοι καλές προθέσεις καταλήγουμε να φωνάζουμε και να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον;

Αγάπη

Όλοι χρειαζόμαστε ενέργεια. Χρειαζόμαστε ενέργεια για να ζήσουμε και να επιβιώσουμε. Η ενέργεια υπάρχει σε πολλές μορφές: αγάπη, προσοχή, ενδιαφέρον, φαγητό, φιλία, χρήματα, έγκριση, αναγνώριση, αποδοχή, κτλ. Όλοι την χρειαζόμαστε για να νιώθουμε καλά, να χτίσουμε την προσωπικότητά μας και να βρούμε τη θέση μας στην κοινωνία. Όσο πιστεύουμε ότι αυτή η ενέργεια πρέπει να προέρχεται από άλλους ανθρώπους, τόσο θα παγιδευόμαστε. Επειδή η ανθρώπινη ενέργεια είναι περιορισμένη. Πρέπει να παλέψουμε για αυτήν.

Καθώς μεγαλώνουμε, ανακαλύπτουμε ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο: όταν ερωτευόμαστε, λαμβάνουμε πολλή ενέργεια. Το άλλο άτομο μας την δίνει ελεύθερα και άφθονα. Δεν χρειάζεται καν να την ζητήσουμε, δεν χρειάζεται να εφαρμόσουμε καμία στρατηγική για να κερδίσουμε αυτήν την ενέργεια, είναι όλη δωρεάν! Χαλαρώνουμε, ερωτευόμαστε, πετάμε στα σύννεφα.  Όλα φαίνεται να έχουν περισσότερο χρώμα, να είναι πιο έντονα, η ζωή φαίνεται εύκολη, όλα κυλάνε από μόνα τους, έχουμε την αίσθηση ότι αγαπάμε τους πάντες και τα πάντα. Τίποτα δεν μπορεί να μας βλάψει, νιώθουμε ασφαλείς και ενισχυμένοι με ενέργεια. Αλλά αυτή είναι η ενέργειά του άλλου! Πετάμε στα σύννεφα με την ενέργεια κάποιου άλλου και η ανθρώπινη ενέργεια είναι περιορισμένη!

Και αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα! Αυτή η ροή ελεύθερης ενέργειας αρχίζει να επιβραδύνεται. Το σώμα δεν είναι σε θέση να χειριστεί αυτήν την ποσότητα αδρεναλίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι ότι πρέπει να μάθουμε να τραβάμε την ενέργειά μας από κάπου αλλού, όχι από έναν άνθρωπο αλλά από εμάς τους ίδιους. Ήμασταν συνηθισμένοι σε αυτήν τη ροή ενέργειας και τώρα πρέπει να το ξανακάνουμε όλο αυτό μόνοι μας! Η δωρεάν ενέργεια είναι πολύ πιο εύκολη! Δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία προσπάθεια για να την πάρουμε!

Πληγώνω

Αυτό εξηγεί γιατί πληγώνουμε αυτούς που αγαπάμε. Ο πρώτος λόγος είναι ότι θέλουμε την ενέργειά τους, την ενέργεια που μας έδωσαν αρχικά δωρεάν. Πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να έχουμε την ενέργειά τους ακόμα δωρεάν. Ο δεύτερος λόγος που τους πληγώνουμε περισσότερο είναι λόγω της ευκολίας: είναι πάντα γύρω, η ενέργειά τους είναι διαθέσιμη ανα πάσα ώρα. Με αυτόν τον τρόπο όμως, πληγώνουμε τον άλλον.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Θα πρέπει να είμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ήδη γεμίσει με ενέργεια. Όταν είμαστε γεμάτοι ενέργεια και έχοντας επίγνωση του τι συμβαίνει μεταξύ των ανθρώπων, μπορούμε να δώσουμε στον άλλο ενέργεια αντί να του την πάρουμε.

Ο ευκολότερος τρόπος για να συνδεθείτε με αυτήν την ενέργεια είναι να σκεφτείτε κάτι όμορφο. Μπορείτε επίσης να συλλογιστείτε την ομορφιά ενός αντικειμένου ή ενός ατόμου. Μπορείτε να ακούσετε όμορφη μουσική, να κάνετε μια βόλτα στη φύση, να διαλογίσετε, να προσευχηθείτε, να χορέψετε, να ζωγραφίσετε, να διαβάσετε θετικά κείμενα, να αγαπήσετε τη γάτα ή το σκύλο σας, οτιδήποτε σας δίνει ενέργεια.

Δημιουργήστε μια λίστα με κάθε δραστηριότητα και συμπεριφορά που αυξάνει το ενεργειακό σας επίπεδο. Μόλις αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε σύγκρουση με τον σύντροφό σας, το αφεντικό, το παιδί, τον γονέα ή οποιονδήποτε, κάντε κάτι για να συγκεντρωθείτε και να αυξήσετε την ενέργειά σας. Μην πείτε τίποτα έως ότου το επίπεδο ενέργειας σας είναι και πάλι αρκετά υψηλό για να μπορείτε να στείλετε ενέργεια στον άλλον. Αυτή είναι μια πράξη αγάπης! Το σημαντικό πράγμα σε μια σχέση δεν είναι να κάνετε τον άλλον χαρούμενο ή να περιμένετε ο άλλος να σας κάνει ευτυχισμένους, αλλά να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο και να προσφέρετε αυτήν την ευτυχία ως δώρο στον άλλον!

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply