Αν θέλετε να δημιουργήσετε μία στενή φιλία, το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε ότι θα κάνετε κάτι γι ‘αυτό. Σκεφτόμαστε τις σχέσεις ως κάτι που συμβαίνει σε εμάς, αλλά η αλήθεια είναι ότι τις προκαλούμε εμείς οι ίδιοι να συμβούν. Για να πλησιάσετε τους ήδη υπάρχοντες φίλους σας, απαιτείται να βρείτε χρόνο να τους αφιερώσετε. Μόλις αποφασίσετε να δουλέψετε πάνω σε μία φιλία, ακολουθούν 5 τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Αγάπη και φιλία

1. Δημιουργήστε ένα θεμέλιο ασφαλείας

Προτού μπορέσουμε να επιχειρήσουμε την εγγύτητα, πρέπει να έχουμε ασφάλεια. Υπάρχουν πέντε θεμελιώδη στοιχεία που υποδηλώνουν την ασφάλεια στις σχέσεις: συνοχή, διαθεσιμότητα, αξιοπιστία, ανταπόκριση, προβλεψιμότητα. Όταν τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα πέντε στοιχεία, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια βαθύτερη σύνδεση. Από την προοπτική της προσκόλλησης, μόλις αισθανθούμε ασφαλείς, μπορούμε να αρχίσουμε να είμαστε πιο περιπετειώδεις και παιχνιδιάρικοι, κάτι που μας βοηθά στη δουλειά, στην ανατροφή των παιδιών μας και σε κάθε άλλη πτυχή της ζωής μας.

 

2. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή

Το επόμενο βήμα για να δημιουργήσετε μία στενή φιλία είναι απλά να ανοίξετε τα μάτια σας. Οι άνθρωποι έχουν μια μοναδική ικανότητα να διαβάζουν συναισθήματα μιμούμενοι τις λεπτές εκφράσεις του προσώπου. Η οικειότητα ξεκινά με προσοχή και συντονισμό. Όταν βλέπεις κάποιον με την πλήρη προσοχή σου, οι μύες του προσώπου σου αρχίζουν να αντικατοπτρίζουν τους μύες του προσώπου του μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αν δεν τους δώσετε την πλήρη προσοχή σας, μπορεί να το χάσετε εντελώς. Την επόμενη φορά που θα βρείτε έναν φίλο, κοιτάξετε τον στο πρόσωπο και δώστε την πλήρη προσοχή σας. Αυτό θα δημιουργήσει μια ψυχολογική αίσθηση σύνδεσης.

 

3. Αφήστε τον εαυτό σας να είναι ο εαυτός του

Πρέπει να είστε πρόθυμοι να σταματήσετε να προσποιείστε ότι είστε κάτι άλλο απο την πραγματικότητα. Οφείλετε να προσπαθήσετε να βοηθήσετε τους ανθρώπους να σας κατανοήσουν και να σας αποδεχθούν, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβετε και να αποδεχτείτε πρώτα τον εαυτό σας ώστε να πιστέψετε ότι μπορείτε να κάνετε τη ζωή κάποιου άλλου πιο φωτεινή. 

4. Πάρτε τους φίλους σας σε ένα τεστ δοκιμασίας

Οι περισσότεροι από εμάς θα θεωρούσαμε έναν στενό φίλο κάποιον που θα μπορούσαμε να τηλεφωνήσουμε ανα πάσα ώρα και στιγμή. Ζητήστε βοήθεια ακόμη και όταν δεν τη χρειάζεστε, ώστε όταν την χρειάζεστε πραγματικά, θα νιώσετε πιο άνετα να επικοινωνήσετε και θα έχετε καλύτερη αίσθηση για το πώς θα ανταποκριθεί ο εκάστοτε φίλος.

Φιλία γυναικών

5. Αποδεχτείτε ότι η εγγύτητα δεν είναι μιας μορφής μόνο

Πόση εγγύτητα χρειαζόμαστε; Κάθε άτομο θα δώσει μια διαφορετική απάντηση. Μερικοί από εμάς χρειάζονται πολλούς φίλους, κάποιοι από εμάς χρειάζονται μόνο δύο ή τρεις, αλλά όλοι χρειαζόμαστε κάποια εγγύτητα με άλλους. Η οικειότητα με άλλους ανθρώπους – είτε πρόκειται για σύζυγο, μέλος της οικογένειας ή για φίλο – είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να είστε πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο ήρεμοι.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply