Ο καλός και αρκετός ύπνος είναι αναγκαίος για την υγεία μας. Όλοι έχουμε περάσει άυπνες νύχτες, και τα ιδιαίτερα δύσκολα πρωινά που τις ακολουθούν. Δεν έχουμε ενέργεια, η διάθεσή μας πέφτει στα τάρταρα. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η υγεία του ύπνου; Γιατί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε νωρίς;

Η ψυχολόγος Μαρία Παπουτσή μιλά για την υγεία ύπνου

Ορίστε ένα πρόγραμμα.

Δημιουργήστε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα της εβδομάδας. Μην κοιμάστε μία ώρα παραπάνω.

 

Μην αναγκάζετε τον εαυτό σας να κοιμηθεί.

Αν δεν έχετε κοιμηθεί μετά από 20 λεπτά, σηκωθείτε και κάνετε κάτι άλλο. Διαβάστε ένα βιβλίο, ζωγραφίστε ή γράψτε κάτι. Αποφύγετε τις οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεων και τηλεφώνων ή οτιδήποτε άλλο υποκινεί και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση εγρήγορσης.

 

Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη νικοτίνη.

Η κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε και την ποιότητα του ύπνου σας, ακόμα κι αν χρησιμοποιούνται νωρίτερα την ημέρα. Θυμηθείτε ότι η καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στο σώμα σας για έως και 12 ώρες και ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη έχει κάποια καφεΐνη!

 

Αποφύγετε τους σύντομους ύπνους.

Ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο τη νύχτα. Οι σύντομοι ύπνοι που διαρκούν πάνω από μία ώρα,  είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία του ύπνου.

Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο.

Εάν το σώμα σας μαθαίνει να συνδέει το κρεβάτι σας με τον ύπνο, θα αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι μόλις ξαπλώσετε. Η χρήση του τηλεφώνου σας, η παρακολούθηση τηλεόρασης, το διάβασμα ή η πραγματοποίηση άλλων ενεργειών αφύπνισης στο κρεβάτι μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα δηλαδή να μην μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα.

Η ψυχολόγος Μαρία Παπουτσή μιλά για την υγεία ύπνου

Άσκηση και σωστή διατροφή.

Μια υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο ύπνο. Ωστόσο, αποφύγετε έντονη άσκηση και μεγάλα γεύματα για 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

 

Κοιμηθείτε σε ένα άνετο περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να κοιμηθείτε σε μια περιοχή που είναι αρκετά ήσυχη, άνετη και σκοτεινή. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μάσκα ύπνου, ωτοασπίδες, ανεμιστήρες ή κλιματιστικό, εάν είναι απαραίτητο.

Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Άγχος υγείας

To τέλος μίας σχέσης

Κατάθλιψη και ψυχοθεραπεία.

2 Comments

Leave a Reply