Όσον αφορά την προσπάθεια απώλειας βάρους, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσετε να τρώτε πολύ ή ανθυγιεινές τροφές. Αυτή είναι μία από τις πολλές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε. Προτού μπορέσετε να σταματήσετε να κάνετε κάτι, θα ήταν χρήσιμο να μάθετε γιατί το κάνετε πρώτα. Για να χάσετε βάρος, οφείλετε να μάθετε να τρώτε διαφορετικά, να τρώτε λιγότερο (σταματώντας το τσιμπολόγημα) και να ασκείστε περισσότερο. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα εδώ; Ακούγεται αρκετά απλό, έτσι δεν είναι; Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καταλήξει να πιστεύουν ότι για να χάσουν βάρος πρέπει να κάνουν δίαιτα. Η λέξη «δίαιτα» μπορεί να δημιουργήσει πολλά αρνητικά συναισθήματα και εικόνες σε πολλούς ανθρώπους.

θέλω να φάω

1. Μην λιμοκτονείτε

Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερείστε επαρκή ποσότητα φαγητού. Μπορείτε ακόμη να φάτε και «κακά» τρόφιμα αλλά πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο. Τα πάντα αφορούν το μέτρο. Τα καλά νέα είναι ότι μόλις αρχίσετε να τρώτε πιο υγιεινά και αρχίσετε να κόβετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, θα αρχίσετε να χάνετε την επιθυμία σας για γλυκά. Με άλλα λόγια, γίνεται πιο εύκολο όσο περνάει ο χρόνος.

 

2. Λάβετε υποστήριξη

Μερικές φορές είναι δύσκολο να σταματήσετε κάτι αν το κάνετε μόνοι σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε από μερικούς φίλους ή μέλη της οικογένειας να σας βοηθήσουν. Πολλές φορές, τρώμε περισσότερο από ό,τι θέλουμε, απλώς από συνήθεια. Ζητήστε λοιπόν από τους γύρω σας να σας υπενθυμίζουν τους στόχους για την φυσικής σας κατάσταση όταν σας πιάσουν να τρώτε πολύ. Μην θυμώνετε και μην τους κατηγορείτε, καθώς πιθανόν να σας αφήσουν να φάτε υπερβολικά την επόμενη φορά, χωρίς να πουν κουβέντα.

3. Περιορίστε την πρόσβασή σας στο φαγητό

Είναι δύσκολο να τρώτε πολύ όταν δεν έχετε φαγητό. Πετάξτε όλα τα κακά φαγητά και αντικαταστήστε τα με υγιεινά τρόφιμα. Κάνοντας αυτό, θα μπορέσετε να σταματήσετε το τσιμπολόγημα λόγω του γεγονότος ότι θα είναι πάρα πολύ ενοχλητικό να πηγαίνετε κάθε τρεις και λίγο στο σουπερμάρκετ για να αγοράσετε πρόχειρο φαγητό. Επίσης η λύση του ντελίβερι δεν είναι ιδιαίτερα οικονομική για καθημερινή χρήση.

τσιμπολογήματα

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply