Οι σχέσεις συμβάλλουν στην ευτυχία, στην χαρά  και πολλές φορές στη διαχείριση του καθημερινού άγχους. Ωστόσο, αν όχι όλες, οι περισσότερες σχέσεις αντιμετώπιζουν προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν πίεση και διαμάχες σε ένα ζευγάρι και η αντιμετώπιση τους είτε θα ενισχύσει τον δεσμό είτε θα αποτελέσει λόγο χωρισμού μεταξύ των συντρόφων .

ζευγάρι

Η διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν σε ένα γάμο, με υγιή τρόπο μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, καθόσον, αυτά μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές πηγές. Μερικές από τις πιο κοινές πηγές οικογενειακού στρες και προβλημάτων γάμου είναι:

 

α. Οικονομική δυσκολία

Το άγχος για τα χρήματα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα γάμου που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια. Σε γενικές γραμμές, όταν τα ζευγάρια εμπλέκονται σε συγκρούσεις σχετικά με το χρήμα, η διαμάχη τους αντικατροπτίζει τις διαφορετικές αξίες και ανάγκες ή άλλα ζητήματα που περιβάλλουν το χρήμα.

Σε δύσκολους καιρούς, το άγχος για τα οικονομικά μπορεί  να προκαλέσει γενικευμένο στρες και περισσότερες συγκρούσεις για πράγματα που δεν σχετίζονται με το χρήμα.

 

β. Ζητήματα που αφορούν στα παιδιά

Τα παιδιά είναι υπέροχα και αποτελούν δώρο στη ζωή μας. Ωστόσο, η απόκτηση παιδιών μπορεί να προκαλέσει επιπλέον άγχος σε έναν γάμο, καθότι η φροντίδα τους  απαιτεί περισσότερη ευθύνη, αλλαγή ρόλων, μεγαλύτερη πίεση και μειώνει τον διαθέσιμο χρόνο για το ζευγάρι. 

γ. Καθημερινό άγχος

Οι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες δεν ισοδυναμούν με προβλήματα γάμου, αλλά μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα που υπάρχουν ήδη. Όταν ένας σύντροφος είχε μια αγχωτική μέρα, θα έχει λιγότερη ενέργεια να αφιερώσει στη σχέση του, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά ο ουσιαστικός χρόνος μεταξύ των συντρόφων.

γάμος

Το γενικό καθημερινό άγχος μπορεί να δοκιμάσει την υπομονή και την αισιοδοξία, δημιουργώντας διαμάχες μεταξύ το ζευγαριού. 

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω μία τοξική σχέση;

Τοξικές σχέσεις: Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply