Όλοι αγωνιζόμαστε με την αυτοεκτίμηση μας ανα διαστήματα. Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές επιρροές, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. Μερικές φορές κοιτάζουμε στον καθρέφτη και δεν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε. Το παρακάτω άρθρο παρέχει 3 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας.

Αγαπώ τον εαυτό μου

1) Άσκηση στον καθρέφτη

Σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη και δηλώστε, “είμαι εδω και αξίζω! Μετράω! Έχω το δικαίωμα να διεκδικήσω την αξία μου στον κόσμο αυτό!”. Πείτε αυτήν την φράση κάθε φορά που στέκεστε μπροστά στον καθρέφτη και, στη συνέχεια, όταν φεύγετε από το σπίτι σας για να πάτε στη δουλειά, να δείτε έναν φίλο, να πάτε για ψώνια κτλ, προτού φτάσετε στον προορισμό σας, πείτε: “είμαι εδω και αξίζω!”.

 

2) Δηλώσεις

Κάντε μια λίστα με 10 δηλώσεις που έχουν μεγάλη σημασία για εσάς, για παράδειγμα, είμαι αξιαγάπητος, είμαι ικανός, αξίζω καλά πράγματα, είμαι αφοσιωμένος πατέρας κ.λπ. Κάθε πρωί όταν ξυπνάτε και κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο, πείτε αυτές τις δηλώσεις. Ο καθένας μπορεί να γράψει οτιδήποτε σε ένα κομμάτι χαρτί. Ωστόσο, για να εσωτερικοποιήσετε πραγματικά αυτές τις δηλώσεις πρέπει να κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη καθώς τις λέτε. Κάντε αυτήν την άσκηση για 45 ημέρες. Μετά από περίπου 45 ημέρες θα παρατηρήσετε ότι τα αρνητικά μηνύματα που έχετε πει στον εαυτό θα αρχίζουν σιγα σιγα να ξεθωριάζουν. Θα πιστέψετε πραγματικά ότι είστε αξιαγάπητοι και αξίζετε καλά πράγματα καθώς και όλα τα άλλα που έχετε καταγράψει και δηλώσει.

3) Μη διαπραγματεύσιμη λίστα

Για να έχετε αυτοεκτίμηση, είναι σημαντικό να ζείτε τη ζωή σας με ακεραιότητα. Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι ζείτε με ακεραιότητα είναι να κάνετε μια μη διαπραγματεύσιμη λίστα με τις αξίες, τις πεποιθήσεις και την ηθική σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τί σας ενδιαφέρει και να ζήσετε με βάση αυτό.

Με αγαπάω

Για να ολοκληρώσετε αυτήν την άσκηση, πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και σχεδιάστε μια κάθετη γραμμή στη μέση. Στην αριστερή πλευρά της σελίδας γράψτε τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τα ηθικά σας πρότυπα. Στη δεξιά πλευρά, γράψτε πώς είναι η ζωή σας μέχρι σήμερα. Εάν αυτό που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της σελίδας δεν είναι επίσης γραμμένο στην δεξιά, εξερευνήστε πώς μπορείτε να ισορροπήσετε αυτές τις δύο πλευρές. Εάν δεν ζείτε με βάση τα δικά σας πρότυπα, μπορεί να δυσκολευτείτε να αγαπήσετε τον εαυτό σας. Θυμηθείτε, ο καθένας έχει το δικαίωμα να βρίσκεται σε αυτή την ζωή και να διεκδικεί την αξίωσή του. Μετράτε! Μετράς! Έτσι τιμάτε τον εαυτό σας, ζώντας την αλήθεια σας, και δίνοντας στον εαυτό σας την αγάπη που του αξίζει.

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω μία τοξική σχέση;

Τοξικές σχέσεις: Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply