Το άγχος είναι αναπόφευκτο. Το κλειδί είναι να μάθουμε πώς να το αντιμετωπίζουμε. Ανακαλύψτε πέντε τρόπους για να ενισχύσετε την αντίδρασή σας στο στρες και να δημιουργήσετε ανθεκτικότητα χωρίς να προσθέσετε επιπλέον χρόνο στο πρόγραμμά σας. Ανθεκτικότητα σημαίνει να μπορείς να προσαρμόζεσαι στα αναπόφευκτα άγχη και τις αποτυχίες της ζωής. Εάν αισθάνεστε συχνά δυστυχισμένοι ή συχνά επιθυμείτε να πάρετε πίσω τον τρόπο που αντιδράσατε σε κάτι, ίσως χρειαστεί να εργαστείτε πάνω στην ανθεκτικότητά σας. 

Αντιμετώπιση στρες

Ακολουθούν πέντε τακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε το όριο της ανθεκτικότητάς σας και να πάρετε περισσότερη απόλαυση από τη ζωή.

Δημιουργήστε επίγνωση. Η μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων και των ενεργειών σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε μοτίβα και τομείς στους οποίους μπορείτε να βελτιωθείτε. Επιπλέον, σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε αυτά που ήδη κάνετε καλά. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε άγχος, απλώς σταματήστε και παρατηρήστε την αντίδρασή σας. Ίσως αναρωτηθείτε: “Από πού προέρχεται αυτό;” Μόλις το κάνετε αυτό, μπορείτε να επιλέξετε μια άλλη αντίδραση ή τρόπο σκέψης.

Ακούστε το σώμα σας. Πώς αντιδρά το σώμα σας σε αγχωτικές καταστάσεις; Σφίγγετε το σαγόνι ή τα δόντια σας; Παρατηρείτε τον καρδιακό σας ρυθμό να αυξάνεται; Ανησυχείτε επανειλημμένα για το ίδιο θέμα; Σημειώστε το. Κάντε μια λίστα με τα σημάδια και τα συμπτώματα του στρες. Σημειώστε τι σας λέει το μυαλό σας τη στιγμή του άγχους. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν αυτό που λέτε στον εαυτό σας είναι αληθινό, πραγματικό ή λογικό. Το άγχος πυροδοτεί συχνά παράλογες σκέψεις. Παρατηρώντας τες, μπορείτε να κάνετε πίσω και να αποκτήσετε μια διαφορετική προοπτική.

Εστιάστε την προσοχή σας. Μια ισχυρή τεχνική για την αντιμετώπιση του στρες είναι να επιστρατεύσετε την προσοχή σας ώστε να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή. Η εστίαση της προσοχής σας απαιτεί εξάσκηση. Για να αναπτύξετε αυτήν την ικανότητα, προσπαθήστε να εστιάσετε στις λεπτομέρειες του καθημερινού περιβάλλοντος και των εμπειριών σας. 

Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά σας και δείτε τη με άλλη ματιά. Δώστε προσοχή στη διαδρομή σας. Αναγνωρίστε τον κορμό και τα κλαδιά των δέντρων, το σκυλί του γείτονα που γαβγίζει, τα λουλούδια δεξιά κι αριστερά. Να είστε παρόντες και να προσπαθήστε να παρατηρήσετε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, σκεφτείτε με ποιόν τρόπο η βόλτα ήταν διαφορετική από το συνηθισμένο. Πως αισθάνεστε;

Άγχος και στρες

Αναζητήστε σημεία της ημέρας σας όπου μπορείτε να εξασκήσετε την προσοχής σας, όπως το να τρώτε προσεκτικά το δείπνο σας προσελκύοντας τις αισθήσεις σας για να παρατηρήσετε τη γεύση, τα αρώματα και τις υφές κάθε πιάτου. Ή προσπαθήστε να εστιάσετε στην αναπνοή σας, παρατηρώντας τη δροσιά του αέρα καθώς εισπνέετε και τη ζεστασιά κατά την εκπνοή σας. Μπορείτε να νιώσετε την άνοδο και την πτώση του στήθους σας με  την κάθε ανάσα;

Μην κρίνετε…για τουλάχιστον 3 λεπτά. Πιάνετε τον εαυτό σας να κρίνει και να αξιολογεί όλα όσα βιώνετε; “Αυτό θα ήταν καλύτερο αν …” “Θα έπρεπε …” “Θα το έκανα με αυτόν τον τρόπο καλύτερα αν …” Καταπολεμήστε αυτό το “αντανακλαστικό διόρθωσης” προκαλώντας τον εαυτό σας να βιώσει απλά κάτι για τρία λεπτά χωρίς να κριτικάρει το οτιδήποτε. Όταν καθυστερείτε την επίκριση, δημιουργείτε χώρο για ευγνωμοσύνη. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτό που έχετε μπροστά σας είναι αρκετά καλό όπως ακριβώς είναι.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply