Ο χωρισμός είναι, ενδεχομένως, μια από τις πιο αγχωτικές και συναισθηματικές εμπειρίες στη ζωή ενός ανθρώπου. Όποιος κι αν είναι ο λόγος -είτε τον επιδιώξατε είτε όχι – η διάλυση μιας σχέσης μπορεί να ανατρέψει ολόκληρο τον κόσμο σας και να προκαλέσει πολλά αρνητικά συναισθήματα. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες συμβουλές προς υποβοήθηση της διαδιακασίας αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί ένας χωρισμός.

αντιμετώπιση χωρισμού

Μην καταστέλλετε τα συναισθήματά σας.

Είναι φυσιολογικό να έχετε πολλά σκαμπανεβάσματα και να αισθάνεστε πολλά συγκρουόμενα συναισθήματα, όπως θυμό, δυσαρέσκεια, θλίψη, ανακούφιση, φόβο και σύγχυση, ωστόσο είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσετε και να μην τα καταπολεμήσετε. Ενώ αυτά τα συναισθήματα θα είναι συχνά επώδυνα, η προσπάθεια σας να τα καταστείλετε ή να τα αγνοήσετε θα παρατείνει το στάδιο της θλίψης.

 

Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε.

Ακόμα κι αν είναι δύσκολο για εσάς να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας με άλλους ανθρώπους, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε έναν τρόπο να το κάνετε, ιδιαίτερα όταν νίωθετε θλιμμένοι. Η γνώση ότι οι άλλοι γνωρίζουν τα συναισθήματά σας, θα σας κάνει να νιώσετε λιγότερο μόνοι και θα σας βοηθήσει, ως ένα βαθμό, να θεραπεύσετε τον πόνο που νιώθετε.

 

Θυμηθείτε ότι η μετάβαση σε μία νέα ψυχική κατάσταση είναι ο τελικός σας στόχος.

Η έκφραση των συναισθημάτων σας θα σας ελευθερώσει κατά έναν τρόπο, αλλά είναι σημαντικό να μην παραμείνετε στα αρνητικά συναισθήματα. Η προσκόλληση σε συναισθήματα όπως η θλίψη και ο θυμός θα αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια σας να προχωρήσετε μπροστά.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η ζωή σας δεν τελειώνει με έναν χωρισμό.

Όταν δεσμεύεστε με ένα άλλο άτομο, δημιουργείτε πολλές ελπίδες και όνειρα για μια ζωή μαζί. Μετά τη διάλυση, είναι δύσκολο να διαγράψετε τα κοινά όνειρα που κάνατε που το άλλο άτομο. Ωστόσο προσπαθήστε να δημιουργήσετε με το πέρασμα του χρόνου, νέες ελπίδες και όνειρα που εν’ τέλει θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα.

χωρισμός_1

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω μία τοξική σχέση;

Τοξικές σχέσεις: Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply