Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως η εμπιστοσύνη στις ικανότητες, τις ιδιότητες και την κρίση σας. Είναι σημαντική για την υγεία και την ψυχολογική σας ευημερία. Έχοντας ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε επιτυχημένοι τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σας ζωή.

Η ψυχολόγος Μαρία Παπουτσή μιλάει για το πως θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Πως θα αποκτήσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;

Όταν πιστεύετε στον εαυτό σας, θα είστε πιο πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα όπως για παράδειγμα ένα καινούριο χόμπι ή μία δραστηριότητα.

Επιπροσθέτως, θα αισθάνεστε πιο σίγουροι και θα έχετε καλύτερη απόδοση στο εργασιακό σας περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, αντί να σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια στο να ανησυχείτε ότι δεν είστε αρκετά καλοί και ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε, μπορείτε να δαπανήσετε την ενέργειά σας στην προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή.

Υπάρχουν τεχνικές, όπως θα αναλυθούν παρακάτω, που μπορείτε να εφαρμόσετε για να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Οι τεχνικές αυτές θα σας βοηθήσουν τόσο όταν δεν έχετε εμπιστοσύνη σε έναν συγκεκριμένο τομέα (π.χ εργασιακό περιβάλλον) όσο και όταν είτε δυσκολεύεστε να αισθανθείτε σίγουροι για  οτιδήποτε.

1. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους γύρω σας

Η σύγκριση με άλλους ανθρώπους δεν είναι υγιής, είτε αφορά στην εμφάνιση των φίλων σας στο Facebook, είτε στο εισόδημα τους. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που συγκρίνονται με άλλους, βιώνουν φθόνο. Είναι αξιοσημείωτο πως όσο περισσότερο ζηλεύουν τόσο χειρότερα νιώθουν για τον εαυτό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος μεταξύ ζήλιας και αυτοπεποίθησης. Η σκέψη ότι άλλοι άνθρωποι είναι καλύτεροι ή έχουν περισσότερα υλικά αγαθά, θα διαβρώσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Όταν παρατηρήσετε ότι κάνετε συγκρίσεις, θυμηθείτε ότι δεν ωφελούν κάπου, καθότι ο καθένας “τρέχει τον δικό του αγώνα” και η ζωή δεν είναι ανταγωνισμός.

2. Φροντίστε το σώμα σας

Είναι δύσκολο να νιώθετε καλά για τον εαυτό σας αν δεν συμπεριφέρεστε σωστά στο σώμα σας. Οι λίγες ώρες ύπνου, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η αποφυγή άσκησης θα επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Κάντε την αυτο-φροντίδα προτεραιότητα. Όταν αισθάνεστε καλύτερα με το σώμα σας, θα αισθανθείτε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας.

3. Εξασκηθείτε στην “αυτο-συμπόνια”

Μιλώντας σκληρά στον εαυτό σας, δεν θα σας παρακινήσει να γίνεται καλύτεροι. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η αυτο-συμπόνια συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση. Αντί να χτυπήσετε τον εαυτό σας, σκεφτείτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

Η ψυχολόγος Μαρία Παπουτσή μιλάει για την αυτοπεποίθηση

4. Εξασκηθείτε σε πειράματα συμπεριφοράς

Δοκιμάστε να κάνετε πράγματα που ο εγκέφαλός σας σας λέει ότι δεν μπορείτε. Πείτε στον εαυτό σας ότι είναι απλά ένα πείραμα και δείτε τι συμβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μάθετε να είστε λιγότερο ανήσυχοι και να έχετε λιγότερο άγχος όταν κάνετε λάθη. Κάθε φορά που εξασκήστε μπορεί να κερδίσετε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

 

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοπεποίθηση και θετική δήλωση (Μπορώ!)

Πως θα γίνω ευτυχισμένος στη ζωή μου;

Η επιτυχημένη σχέση και τα μυστικά της

 

Μαρία Παπουτσή M.Sc Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτης

Leave a Reply